4 دلیل پژمردگی بوته خیار
آیا از دلایل پژمردگی بوته خیار اطلاعی دارید؟ عارضهای گاهاً شایع که به قیمت جان تمام بوتههای مزرعه و محصولاتتان تمام میشود. پاتوژنهای گوناگون و همچنین مراقبتهای نادرست از گیاهان باعث پژمرده شدن بوته خیار میشوند. مسلماً هیچ کدام از شما نمیخواهید این عارضه را درون مزرعه یا گلخانه خود تجربه کنید.
این موضوع همان قدر که نگرانکننده است؛ میتواند تمام انرژی و امیدتان را برای کشتهای آینده از بین ببرد. از همین رو ما در این مقاله سعی کردهایم شما را با عوامل رایج پژمردگی بوته خیار و راهکارهایی که در این زمینه میتوانید انجام دهید، آشنا کنیم.
مقصران قارچی
میتوان گفت که قارچهای بیماریزا، مهمترین علت پژمردگی بوته خیار هستند. قارچهای زیادی وجود دارند که هر کدام به نحوی روی بوته خیار تأثیرات منفی میگذارند. از میان آنها دو قارچ فوزاریوم و ورتیسیلیوم عاملان اصلی پژمرده کردن بوته خیار هستند.
نحوه حمله و آلودهسازی بوتههای خیار توسط این دو قارچ تا حدودی مشابه یکدیگر هستند. این پاتوژنها در صورت فراهم بودن شرایط محیطی مساعد، به سیستمهای آوندی گیاه حمله میکنند. عفونت ناشی از آنها باعث مسدود شدن شریانهای موجود در این قسمت میشوند.
به همین دلیل در آب و مواد غذایی که باید از طریق این مسیرها به تمام قسمتهای بوته برسد، محدودیت ایجاد میشود. درنتیجه گیاه آن چیزی را که برای رشد نیاز دارد، دریافت نخواهد کرد. درنهایت علائم پژمردگی در سرتاسر بوته خیار معلوم میشود.
راهکارهای پیشگیری از قارچها
با دیدن علائم این عاملان پژمردگی بوته خیار، حتماً میپرسید که چگونه از ورود این قارچها جلوگیری کنید؟ متأسفانه، باید گفت که شما هرگز به طور 100 درصد نمیتوانید خیال خود را از بابت کنترل ورود این پاتوژنها راحت کنید. بهتر است در ابتدا با راههای ورود این دو قارچ به مزرعه کمی آشنا شوید. موارد زیر میتوانند باعث نفوذ این پاتوژنها به بوتههای خیار شوند:
- آبوهوای مرطوب و گرم
- خاکهای بیمار
- محدوده دمای 25 الی 28 درجه سانتی گراد
- تجهیزات کشاورزی آلوده
- آبهای جاری آلوده
برای دفع این قارچها بهترین کار این است که درباره موارد بالا دقت کافی به خرج دهید. در صورتی که علائم رشد قارچ را در پایه گیاهان خود مشاهده کردید، میتوانید از راهنماییهای کارشناسان گلخانه آوین بهره ببرید. این مجموعه در حوزه انواع بیماری های خیار و مشکلات آن به شما بهترین راهکارهای ممکن را برای نجات بوتههای خیار پیشنهاد میکنند.
هوای سرد
خیار در دسته سبزیهای گرما دوست قرار میگیرد. به همین علت آبوهوای سرد به هیچ وجه پسند این بوتهها نیست. دمای پایین میتواند نقشی در پژمردگی بوته خیار داشته باشد. ممکن است ارتباط هوای سرد با پژمرده شدن خیار کمی برایتان مبهم به نظر برسد. علت این پدیده در ادامه توضیح داده شده است.
هنگامی که هوای محیط سرد یا بستر کاشت یخزده (خاک دمای پایینتر از 10 درجه سانتی گراد را داشته باشد) باشد؛ بوتهها به سختی میتوانند آب مورد نیاز خود را جذب کنند. به همین دلیل مواد غذایی موجود در خاک نیز نمیتواند توسط گیاه جذب شود. این دشواری تنها به مرحله جذب ختم نمیشود. انتقال این مواد نیز دون گیاه با مشکلاتی مواجه میشود؛ زیرا هوای اطراف ریشه و گیاه سازگار با ذات آن نیست.
طبیعی است که شما همچنان با این وضعیت نیز آبیاری را طبق تقویم برنامهریزی خود انجام میدهید. به این علت که باید نیاز گیاه را پاسخ دهید. این در حالی است که ترکیب خاک سرد و مرطوب میتوانند بهترین مکان برای رشد قارچهای بیماریزا باشد. این قارچها با ضعیف کردن بوتههای خیار، باعث اختلال در عملکرد آن و درنهایت پژمردگی بوته خیار میشوند.
راهکارهای مقابله با هوای سرد
واضح است که کنترل آبوهوا در دست شما نیست. البته در گلخانه این موضوع متفاوت است. در هر حالت تنها میتوانید اثرات ناشی از برقراری هوای سرد را کنترل و کاهش دهید. با اطلاع از پیشبینی آبوهوا کار شما راحتتر میشود. در صورت ورود جبهه هوای خنک بهتر است در اطراف بوتههای خیار از مالچ استفاده کنید.
این در حالی است که باید به بارانهای فصل سرما نیز توجه کنید. آنها نیز میتوانند علت پژمردگی بوته خیار شوند. از همین رو با ایجاد یک پوشش یا همان مالچ، به گرم شدن ریشه کمک کنید. همچنین دقت کنید که از آب سرد برای آبیاری استفاده نکنید. آب دمای اتاق بهترین آب برای بوتههای خیار در این شرایط هستند.
گرما و دورههای خشک
درست است که خیار آبوهوای گرم را دوست دارد؛ اما آن هم حد و حدودی دارد. دورههای طولانی گرما یا ایجاد گرمای غیرعادی در محیط میتواند باعث پژمردگی بوته خیار شوند. تابش نور خورشید به صورت مستقیم روی برگ، ساقه و حتی میوه بوتهها باعث تبخیر آب درون آنها میشود.
با تبخیر آب بخشهای مهم بوته همانند ساقه، عملکرد انتقال مواد غذایی نیز با مشکل مواجه میشود. به همین خاطر پژمردگی رخ میدهد. کمبود آب درون برگ نیز به همان اندازه در پژمرده شدن خیار نقش دارد؛ زیرا فتوسنتز و تولید انرژی برای کل بوته مختل میشود.
سلولهای درون این نواحی در داخل خود مقداری آب برای زنده ماندن خود و همچنین زندگی و رشد بوته دارند. از همین رو با از بین رفتن آب، با علائمی نظیر: خشکیدگی، پلاسیدگی، داغ کردن میوه و سطح برگ و درنهایت پژمردگی بوته خیار روبرو میشوید.
افزون بر آن در صورتی که در هرس کردن شاخه و برگهای بوتهها وسواس به خرج دهید، این علائم با شدت بیشتری بوته خیار شما را پژمرده میکنند. به این دلیل که دیگر موانعی در برابر روند تبخیر باقی نگذاشتهاید.
راهکارهای مقابله با گرما
اگر متوجه گرمای شدید داخل مزرعه یا گلخانه شدید، بهتر است فوراً آبیاری را انجام دهید. در این صورت صبح روز بعد کاملاً بهبودی را در بوتهها احساس خواهید کرد. علاوه بر آن میتوانید به نحوی برای بوتههای خیار در گرمترین ساعات روز، سایهبان ایجاد کنید.
اگر مجبور شدید چندین بار هم آبیاری را انجام دهید، نگران نباشید. به این دلیل که نور خورشید سرعت تبخیر آب را بالا میبرد. درنتیجه زمان برای جذب آب مورد نیاز گیاهان کوتاه میشود. البته به زهکشی خاک بستر کشت دقت داشته باشید. به این علت که این مورد نیز میتواند به کمک گرما بیاید و روند پژمردگی بوته خیار را تسریع ببخشد.
عوامل باکتریایی
یکی دیگر از نشانههای پژمردگی بوته خیار، وجود نوعی باکتری است. باکتری Erwinia tracheiphila اغلب در سوسک خیار یافت میشود. با حمله این حشرات به بوتههای خیار، زخمهایی روی نقاط مختلف گیاه ایجاد میکنند. در صورتی که پسمانده عملکرد این سوسکها با این ضایعات تماس پیدا کند، باکتری موجود در این حشرات وارد بوتههای خیار میشوند.
پس از آن که سوسکها توانستند با موفقیت عفونت را به گیاه منتقل کنند، تغذیه خود را شروع میکنند. هر چه میزان تغذیه آنها بالاتر رود، حجم بیشتری از این باکتری وارد بوته و همچنین سایر بوتههای خیار مزرعه میشود. به این علت که عفونت آنها از ورود آب و جریان یافتن آن درون گیاه جلوگیری میکند.
معمولاً علائم وجود ابتدایی این سوسکها با پژمرده شدن چندین برگ منفرد روی شاخهها ظاهر میشوند. در ادامه شما در کوتاهترین زمان شاهد پژمردگی بوته خیار به طور کلی میشوید. در این حالت اگر به ساقه گیاهان نگاه کنید، مانند چوبهای خشک گیاه را حفظ کردهاند.
راهکارهای مقابله با سوسک خیار
روش درمانی مؤثری برای مقابله با این حشرات وجود ندارد. درنتیجه باید کاری کنید سوسکهای خیار به مزرعه شما حمله نکنند. به خاطر داشته باشید که در صورت مشاهده هر گونه علائم این سوسکها، گیاهان آلوده را فوراً در جایی دور از مزرعه از بین ببرید. در غیر این صورت این حشرات دوباره به بوتههای سالم شما حملهور میشوند.
اقدامات پیشگیرانه زیر میتواند بوتههای خیار شما را از آسیب سوسکهای خیار در امان نگه دارد:
- استفاده از تورهای آفات و پوششهای ردیفی روی بوتهها
- به کار گیری آفتکشها
- جلوگیری از آسیبدیدن و بیمارشدن بوتههای خیار (بوتههای ضعیف و بیمار بیشتر در معرض حمله این حشرات هستند)
اگر نمیدانید از چه آفتکشهایی برای حل این مسئله استفاده کنید، گلخانه آوین میتواند به شما در تصمیمگیری کمک کند. این مرکز با فعالیت تخصصی در حوزه انواع مشکلات خیار، بهترین گونه این ترکیبات را برای کنترل بهتر به شما ارائه میکند.
پژمدگی بوته خیار ممکن است در هر شرایطی رخ بدهد؛ بنابراین توصیه میکنیم در صورت بروز چنین مشکلی، ابتدا دلیل اصلی آن را پیدا کنید. سپس بهتر است برای رفع این مشکل به صورت اصولی با کارشناسان ما در گلخانه آوین تماس گرفته و از مشاورههای تخصصی ما بهرهمند شوید.
سؤالات متداول
- چه نوع قارچهایی باعث پژمردگی بوته خیار میشوند؟
قارچهای فوزاریومی و ورتیسیلیوم
- بوته خیار در چه دمایی شروع به پژمرده شدن میکند؟
در آبوهوای هوای سرد و دمایی حدود زیر 10 درجه سانتی گراد
- چه نوع اقداماتی برای جلوگیری از سوسک خیار مؤثر هستند؟
استفاده از پوششهای ردیفی یا توری به منظور محدود کردن دسترسی حشرات؛ همچنین در صورت نیاز استفاده از حشرهکش
کلام پایانی
پژمردگی بوته خیار به معنای از بین رفتن تمام انتظارات شما برای داشتن محصولاتی باکیفیت است. به همین خاطر بهترین کار آن است که به عوامل پژمرده شدن خیار اشراف کامل داشته باشید. البته ممکن است باز هم نتوانید موفقیت کاملی داشته باشید. با این حال مطمئن باشید که شدت و اثرات آن را با اقدامات ویژهای که به کار میبرید، کم خواهید کرد.
سایر مقالات:
سفید شدن برگ گوجه فرنگی |
نرم شدن گوجه فرنگی |
نرم شدن ساقه گوجه فرنگی |
خشکیدگی بوته خیار |
انواع بیماری ها:
✅بیماری های کاهو |
✅بیماری های توت فرنگی |
✅بیماری های گل کلم |
✅ بیماری های کرفس |
✅بیماری های کلم |
✅بیماری های گوجه فرنگی |
✅بیماری های هندوانه |
✅بیماری های فلفل دلمه ای |
✅بیماری های بادمجان |
✅بیماری های بامیه |
نظری داده نشده