اصلاح خاک کشاورزی

اصلاح خاک کشاورزی چیست؟ (7 روش اصلاح رایج + مزایا)

آنچه در این مطلب می خوانیم :

اصلاح خاک کشاورزی مستقیماً با سلامت گیاهان و محصولات ارتباط داره؛ پس اگه میخواین کشاورزی رو شروع کنین یا محصولاتتون در حال رشد هستن، باید این موضوع رو همیشه تو ذهنتون زنده نگه دارین. در این حالت دیگه مشکلاتی بابت کیفیت و میزان مواد غذایی، زمینتون رو تهدید نمیکنن. در این مقاله از آوین گرین میخوایم روشهای اصلاح خاک کشاورزی رو با همدیگه بررسی کنیم؛ پس ما رو همراهی کنین.

چرا اصلاح بافت خاک اهمیت دارد؟

خواص شیمیایی، فیزیکی و بیولوژیکی خاک به طور مستقیم بر روند رشد گیاهان تأثیر می‌گذارند. فقیر شدن بافت خاک، کمبود مواد غذایی موجود در آن و آلودگی، اتفاقاتی رایج در فعالیت‌های کشاورزی هستند که با اصلاح خاک کشاورزی این مسائل قابل‌حل خواهد بود.

در واقع اصلاح بافت خاک فرایندی است که طی آن کشاورزان با تأمین مواد مغذی مورد نیاز گیاهان، احیای خاک و زدودن آلودگی‌های آن، قابلیت‌های خاک را برای رشد هرچه بهتر گیاهان افزایش می‌دهد. انجام این فرایند مزایای زیر را به همراه خواهد داشت:

  • بالارفتن سرعت حرکت آب در خاک و افزایش ظرفیت نگهداری آب
  • افزایش میزان حاصلخیزی خاک
  • کاهش فرسایش خاک
  • بهبود توانایی گیاهان برای جذب مواد مغذی درون خاک
  • رشد بهتر گیاهان و محصولات
  • کاهش آلودگی‌های زیست‌محیطی
  • تقویت ریشه گیاهان
  • افزایش مقاومت گیاهان در برابر بیماری و حمله آفات

چرا اصلاح بافت خاک اهمیت دارد؟

انواع روش‌های اصلاح خاک کشاورزی

به منظور انتخاب نحوه صحیح اصلاح خاک باید به نوع کشت و نتایج آزمایش خاک توجه کنید. باتوجه‌به بافت و نوع خاک، فرایندهای مختلفی برای اصلاح آن وجود دارد که هر کدام به شیوه‌ای منحصربه‌فرد، آلودگی‌های خاک را از بین می‌برند. این روش‌های اصلاح خاک شامل موارد زیر می‌شوند.

1. روش کمپوست‌سازی

شوری خاک یکی از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر کیفیت فعالیت‌های کشاورزی است. عوامل مختلفی بر شور شدن خاک تأثیر می‌گذارند؛ به‌طوری‌که هر کشاورزی ممکن است حداقل  یکبار در طول فعالیت کشاورزی خود با آن مواجه شود.

یکی از بهترین روش‌های اصلاح خاک کشاورزی در این موقعیت، استفاده از کود کمپوست است. کمپوست دارای میکروارگانیسم‌های مفیدی است که با تجزیه مواد آلی و معدنی درون خاک، فرایند رشد گیاهان را بهبود می‌دهد. با افزودن کمپوست به خاک گیاهان؛ مخصوصاً نوع شنی، شوری خاک برطرف می‌شود و همچنین مواد مغذی به اندازه کافی در دسترس ریشه گیاهان قرار می‌گیرد.

روش کمپوست‌سازی در روش های اصلاح خاک کشاورزی

2. مالچ پاشی

با افزودن یک لایه اضافی به سطح خاک می‌توان ساختار آن را برای رشد سالم گیاهان آماده کرد. این روش که به مالچ پاشی معروف است؛ در واقع پوششی را برای خاک ایجاد می‌کند که در برابر آسیب‌های باران، سرما، فرسایش و… در امان بماند.

محتویات این لایه پوششی اغلب از مواد طبیعی؛ مانند: بقایای شاخه و برگ گیاهان، پوست درخت، کاه، خاک‌اره، تراشه چوب و کمپوست تشکیل می‌شود. نوع دیگری از مالچ نیز وجود دارد که حاوی مواد غیرآلی و شیمیایی؛ مانند: سلوفان و پلی‌اتیلن است که بیشتر به منظور تسریع رشد گیاهان و زودرس شدن آن‌ها استفاده می‌شود.

3. گچ کشاورزی

اصلاح خاک های سنگین همیشه یکی از بالقوه‌ترین مشکلات کشاورزان در ابتدای کاشت گیاهان است. گچ کشاورزی به دلیل ترکیبات ویژه‌ی خود، بافت این نوع خاک‌ها را می‌شکند و با جداسازی آن‌ها، راه نفوذ آب‌وهوا را به داخل خاک آسان‌تر می‌کند.

اگر می‌خواهید از یک اصلاح‌کننده طبیعی خاک استفاده کنید، گچ‌های کشاورزی انتخاب مناسبی است. این محصول می‌تواند به خوبی کمبود عناصر کلسیم و گوگرد را رفع کند. این در حالی است که با افزودن این ماده، میزان PH خاک اصلاً تغییری نمی‌کند که یکی از مزیت‌های برتر استفاده از این روش محسوب می‌شود.

گچ کشاورزی

4. کود سبز

افزودن کود سبز برای سبک‌تر کردن بافت خاک‌هایی که درصد سفتی متوسطی دارند، بسیار مناسب است. این محصول منبع کاملی از آهن، پتاسیم و مواد معدنی مورد نیاز گیاهان است. از همین رو برای تغذیه کامل گیاهان خود می‌توانید با افزودن این رسوب پودری به درون خاک، انواع ریزمغذی‌ها را برای گیاهان و خاک تأمین کنید.

5. استفاده از آهک

قلیایی یا اسیدی بودن خاک، از دیگر عواملی است که کشاورزان را مجبور به اصلاح خاک می‌کند. به منظور اصلاح خاک کشاورزی در این زمینه، باید تست میزان PH را انجام دهید تا از مقدار دقیق آن مطلع شوید.

اگر نتایج نشان دهد که خاک اسیدی است، می‌توانید با افزودن آهک آن را اصلاح کنید. آهک با خاصیت قلیایی بودن خود، میزان PH را افزایش می‌دهد و به دنبال آن، مقدار اسیدیته خاک کاهش پیدا می‌کند.

استفاده از آهک در اصلاح خاک کشاورزی

6. ورمی کمپوست

یکی از روش های اصلاح خاک سفت، استفاده از ورمی کمپوست است. کرم‌های موجود در این محصول، با تجزیه مواد آلی درون خاک، حاصلخیزی آن را افزایش می‌دهند. با افزایش مواد مغذی درون خاک، بافت آن سبک‌تر از حالت معمول می‌شود که به راحتی جذب گیاهان می‌شوند.

7. شخم ‌زدن

ساده‌ترین روش برای آماده‌ سازی و اصلاح خاک جهت کشت، شخم‌زنی است. با انجام این کار، خاک به صورت یکدست متراکم شده و محیط مناسبی برای کاشت گیاهان فراهم می‌شود. این در حالی است که می‌توان از شخم‌زنی برای اصلاح خاک متراکم شده مناطقی که گیاهان در آن کاشته شده‌اند نیز استفاده کرد. در واقع با شخم‌زدن خاک در فواصل منظم و صحیح، خاک‌هایی که سفت شده‌اند، دوباره شل و سبک می‌شوند.

روش‌های دیگر اصلاح خاک زمین‌های کشاورزی

فرایندهای اصلاح خاک کشاورزی تنها به مواردی که شرح داده شد؛ ختم نمی‌شوند. ظهور فناوری‌ها و متدهای نوین در کشاورزی، روش‌های جدیدتری را برای اصلاح خاک به وجود آورده‌اند که کشاورزان باتوجه‌به درصد مشکلات خاک، نیاز و بودجه در دسترس خود می‌توانند از این روش‌ها استفاده کنند.

روش‌های جدید اصلاح خاک کشاورزی عبارت‌اند از:

  • استخراج بخار
  • اصلاح الکتروتکنتیکی
  • استفاده از فناوری نانو
  • تزریق اکسیژن
  • فرایندهای حرارتی

روش‌های دیگر اصلاح خاک زمین‌های کشاورزی

بهترین اصلاح ‌کننده خاک را از کجا تهیه کنیم؟

اصلاح خاک یعنی تضمین سلامت زمین کشاورزی و محصولات! پس بهتره اهمیت این فرایند رو دست کم نگیرین و ازش غافل نشین. برای اینکه بتونین سلامت خاک رو دوباره بهش برگردونین، باید از محصولات و روش‌های مختلفی که گفتیم، استفاده کنین. البته این کار رو باید خیلی حساب شده انجام بدین.

اگه میخواین در این زمینه فعالیتی انجام بدین، بهتره اول با یه کارشناس کشاورزی مشورت کنین. اینطوری دیگه خیالتون از بابت همه چی راحته. کارشناسان ما در مجموعه آوین گرین، از همون ابتدای تصمیم شما تا آخر کار باهاتون همراه میشن؛ پس بهتره خودتون رو سردرگم نکنین و با ما مشورت کنین.

کلام آخر

اصلاح خاک کشاورزی یکی از فرایندهای مهم و ضروری در کشاورزی است. تقریباً تمام زمین‌های کشاورزی قبل از کاشت گیاهان و در حین رشد به این فرایند نیاز دارند؛ زیرا مستقیماً بر رشد گیاهان، محصولات و سلامت خاک تأثیر می‌گذارد. روش‌های مختلفی برای اصلاح خاک وجود دارند که مطابق با بافت و نیاز خاک باید بهترین آن را به کار گرفت.

سؤالات متداول

  1. بهترین شیوه اصلاح خاک کشاورزی سنگین چه روش‌هایی است؟

استفاده از گچ کشاورزی، شخم‌زنی و ورمی کمپوست

  1. برای کاهش اسیدی بودن خاک چه کودی مناسب است؟

استفاده از کودهای آهک

  1. بهترین روش اصلاح خاک کشاورزی چیست؟

کمپوست‌سازی، مالچ پاشی، شخم‌زنی، استفاده از گچ کشاورزی، کود سبز، آهک و ورمی کمپوست

"این مطلب با تائید کارشناسان آوین گرین منتشر شده است"

به دلیل اهمیت و حساسیت در ارائه اطلاعات کشاورزی، تمامی مطالب آوین گرین توسط تیم تولید محتوا با تایید نهایی کارشناسان ارشد منتشر می‌شود. آوین گرین خود را مسئول ارائه اطلاعات جامع، دقیق و درست در حوزه کشاورزی می‌داند و در این مسیر از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کند.

نظری داده نشده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *