خواص آهن برای گوجه فرنگی
خواص آهن برای گوجه فرنگی چه تأثیری بر رشد محصول شما دارد؟ وجود آهن برای گوجهفرنگی و گیاهان دیگر، یک امر بسیار حیاتی محسوب میشود که در صورت فقر آن، پروسه رشد گیاه دچار اختلال خواهد شد و ممکن است که همه قسمتهای آن به کلی از بین بروند.
اگر میخواهید که فقر آهن را در گوجهفرنگی، از روی نگاه کردن به آن بفهمید و چگونگی رفع این مشکل را یاد بگیرید، تا انتهای این مقاله با ما همراه شوید تا علاوه بر این مطالب، خواص آهن برای گوجه فرنگی، عوامل مؤثر بر کمبود آهن خاک و تمامی نکات مهم مربوط به آن را نیز یاد بگیرید.
خواص کود آهن برای گوجه فرنگی و گلدهی
آهن نه تنها برای گوجهفرنگی، بلکه برای رشد تمام گیاهان یک عنصر ضروری محسوب میشود که فقر آن در اکثر خاکهای ایران وجود دارد و لازم است با استفاده از راههای مختلف، نیاز بذر گوجه فرنگی به این ماده را در هنگام کشت و پرورش آن تأمین کرد.
خواص آهن برای گوجه فرنگی بسیار زیاد است که برخی از آنها عبارتاند از:
- افزایش گلدهی
- افزایش میزان فتوسنتز و کلروفیل
- سرسبزی بیشتر نشا گوجه فرنگی و بوتههای آن
- کمک به افزایش جذب انواع مواد مغذی
- تولید قند و انرژی بیشتر در گیاه
- بهبود سوختوساز گیاهی
- افزایش کیفیت و کمیت گوجهفرنگی
- تثبیت نیتروژن در گیاه
- افزایش سلامتی گیاه گوجهفرنگی و در امان بودن در برابر بیماریهای مختلف
علائم و عوارض کمبود آهن در گوجه فرنگی
با توجه به خواص آهن برای گوجه فرنگی باید گفت که در صورت عدم درمان کمبود این عنصر، امکان دارد شاهد عواقب جبران ناپذیری در گیاه باشید؛ پس لازم است که به صورت مرتب بیماری های گوجه فرنگی را از روی نشانههای ظاهری آن بررسی و چک کنید.
برخی از نشانههای ایجاد شده در گوجهفرنگی که نشان از کمبود آهن میدهند، عبارتاند از:
- زرد شدن و رنگ پریدگی برگهای جوان در قسمت رگبرگها (کلروز)
- سفید شدن گیاه در صورت شدت گرفتن فقر آهن
- خشک شدن شاخههای بوته گوجهفرنگی
آهن عنصری است که انتقالپذیری پایینی دارد؛ بنابراین علائم کمبود آن ابتدا بر روی برگهای جوانتر ظاهر میشوند. رایجترین نشانه کمبود آهن که همان تغییر رنگ برگ است، به این صورت بوده که ابتدا برگهای سبز گوجهفرنگی شروع به کمرنگ و زرد شدن میکنند و نهایتاً بی رنگ میشوند.
مهمترین خواص آهن برای گوجه فرنگی این است که از این تغییر رنگ جلوگیری میکند و میتوان تا قبل از سفیدی کامل برگها، با دادن آهن به گوجهفرنگی آن را درمان کرد.
عوامل مؤثر بر کمبود آهن در گوجه فرنگی
مقدار آهن موجود در خاک، به موارد مختلفی وابسته است. خاکهای آهکی، شرایط بیهوازی، افزایش مقدار فلزات سنگین در خاک و… تأثیر مستقیمی بر روی مقدار درصد خلوص آهن در خاک میگذارند.
برخی از مهمترین عواملی که موجب کمبود آهن در خاک میشوند، به شرح زیر هستند:
- در صورت بالا بودن PH و مقدار آهک موجود در خاک، نشانههای کمبود آهن به مرور نمایان خواهد شد. این وضعیت در اثر فشردگی خاک و تهویه بد آن تشدید شده و خواص آهن برای گوجه فرنگی به خوبی نمایان نخواهد شد.
- رسی بودن بیش از حد خاک کشاورزی برای گوجهفرنگی زیانآور بوده و موجب کمبود آهن میشود.
- در صورت به هم خوردن توازن املاحی مثل: مس، روی، منیزیم، منگنز، ازت، پتاسیم، کلسیم، کروم، نیکل و… در خاک، ممکن است فقر آهن ایجاد شود.
- آبیاری بیش از حد گیاه ممکن است که باعث شستن املاح مهم موجود در خاک شود و کمبود آهن را در گوجهفرنگی تشدید کند.
- هوای سرد، شدت نور خورشید، کاهش اکسیژن، افزایش مقدار گاز کربنیک و فسفر خاک، از عوامل دیگر مؤثر بر کمبود آهن هستند.
راههای رفع فقر آهن در گوجه فرنگی
همانگونه که پی بردید، تأثیر خواص آهن برای گوجه فرنگی امری حیاتی و مهم است که کمبود آن در گیاه ممکن است موجب نابودی آن شود؛ اما نگران نباشید! اگر به موقع و با روش درست نیاز گوجهفرنگی را به آهن رفع کنید، میتوانید از خسارات احتمالی پیشگیری کنید.
آبیاری سبک با تعداد دفعات بیشتر
یکی از مهمترین اقدامات مؤثر جهت رفع زردی گوجهفرنگی در زمینهای آهکی، استفاده از آبیاری سبک با دفعات بیشتر و همچنین زیر و رو کردن آن است. این کار موجب تهویه بهتر خاک خواهد شد؛ اما از طرف دیگر گاز کربنیک و بیکربنات را کاهش میدهد.
کم کردن رفت و آمد ماشینآلات در داخل زمین کشاورزی
اگر بهرهگیری از خواص آهن برای گوجه فرنگی برای شما اهمیت دارد، هنگامی که خاک کشاورزی دارای رطوبت است، نباید ماشینآلات بر روی آن رفت و آمد داشته باشند؛ زیرا در صورت انجام این کار، خاک فشرده شده و تهویه در آن به خوبی انجام نخواهد شد. این کار موجب افت جذب آهن توسط گوجهفرنگی میشود.
اضافه کردن مواد آلی به خاک
اگر مواد آلی خاک به اندازه کافی باشند، بافت آن بهصورت اسفنجی خواهد بود و فشردگی آن کم میشود. مواد آلی را میتوان از طریق کمپوست، لجن فاضلاب شهری و کودهای حیوانی برای خاک تأمین کرد.
استفاده از گوگرد کشاورزی
بر اساس تحقیقات انجام شده مشخص شده است که علت اصلی محروم بودن خواص آهن برای گوجه فرنگی و کمبود آن در خاک، قلیایی بودن آن است؛ زیرا جذب این عنصر نیز مثل عناصر دیگر، به میزان PH بستگی دارد.
با اضافه کردن گوگرد به خاکهای آهکی، PH آن را میتوان کاهش داد. البته باید رطوبت کافی را در محل مصرف حفظ کرد تا نتیجه خوبی از آن گرفت. اگرچه این روش ممکن است که سریع جواب ندهد و یک راهکار موقتی برای رفع فقر آهن در گوجهفرنگی باشد.
استفاده از کودهای کشاورزی
یکی دیگر از راههای تأمین و ایجاد خواص آهن برای گوجه فرنگی، استفاده از کودهای مختلفی همچون سولفات آهن است. این کود علاوه بر اینکه ارزان و مقرون به صرفه است، استفاده از آن بسیار راحت خواهد بود و قابلیت خوبی در ترکیبپذیری با انواع کودهای حیوانی و آلی دارد.
یکی دیگر از مزایای سولفات آهن برای گوجه فرنگی، کاهش PH خاک است که این امر موجب افزایش قدرت جذب عناصر ضروری و ریزمغذیها در گیاه خواهد شد. در صورت استفاده از این کود در کشت گوجهفرنگی، میتوانید برگهای گیاه را از خطر ایجاد بیماری کلروز یا همان زرد شدن در امان نگه دارید.
بهترین کود برای درشتی گوجه فرنگی – معرفی ۲ نوع کود استاندراد
استفاده از کلات های آهن
به دلیل اهمیت خواص آهن برای گوجه فرنگی، ترکیباتی تحت عنوان کلات آهن ساخته شدهاند که آهن مورد نیاز گوجهفرنگی را بهراحتی تأمین میکنند. یکی از مهمترین خصوصیات کلاتها این است که از رسوب آهن در خاک جلوگیری میکنند و به آسانی جذب گیاه میشوند.
در صورتی که میخواهید کمبود آهن گوجهفرنگی را سریعاً رفع کنید، بهتر است که ابتدا کلات آهن (EDTA) را محلولپاشی کرده و سپس سوکسترین آهن (FE-EDDHA) یا کلات آهن 6 درصد را از طریق آبیاری به خاک و گوجهفرنگی تزریق کنید.
تزریق اسید به خاک
برخی از کشاورزان جهت رهاسازی و قابل دسترس کردن آهن برای گوجهفرنگی، از این روش استفاده میکنند که موجب آزاد شدن خواص آهن برای گوجه فرنگی خواهد شد؛ اما از طرف دیگر نیز باعث رهاسازی عناصر دیگری مثل: روی، بور و منگنز در خاک شده که این امر ممکن است منجر به مسمومیت گیاه شود.
راهنمای مصرف آهن برای گوجه فرنگی
کودهای مختلف در کشاورزی که جهت جبران کمبود آهن مورد استفاده قرار میگیرند، با دوز و روشهای متفاوتی استفاده میشوند. این روشها بسته به هدف شما از کوددهی، به دو روش آبیاری و محلولپاشی قابل مصرف هستند.
آبیاری
در این روش، کود آهن را به کمک سیستم آبیاری، به بذر گوجه فرنگی فضای باز یا فضای بسته تزریق میکنند تا جذب آهن از طریقه ریشه انجام گیرد. در این صورت میتوان به راحتی از خواص آهن برای گوجه فرنگی خود بهره برد.
از مهمترین مزایای استفاده از این روش آن است که میتوانید به صورت همزمان، کودهای دیگری را نیز مثل کود هیومیک اسید به همراه کود آهن به خاک تزریق کنید.
محلولپاشی
در روش کوددهی به روش محلولپاشی، لازم است که ابتدا کود را با درصد مناسبی از آب رقیق کرده و سپس بهوسیله سمپاشهای مخصوص، محلول کود را بر روی بوتههای گوجهفرنگی اسپری کنید. پیشنهاد میشود این کار را در ساعات ابتدایی روز و یا غروب انجام دهید و قبل از آن مطمئن شوید که تا دو روز بعد از محلولپاشی، بارندگی نباشد.
نکاتی درباره خواص آهن برای گوجه فرنگی
یکی از نکات مهمی که در رابطه با مصرف آهن در هنگام کشت بذر گوجه فرنگی گلخانه ای و غیر گلخانهای بهتر است بدانید، این است که در صورت اضافه کردن مقداری سیتووت (0.5 در 1000 لیتر) به خاک، کارایی جذب آهن افزایش خواهد یافت.
اگر میخواهید از کلات آهن استفاده کنید، بهتر است آن را به همراه سایر کودهای دارای عناصر کم مصرف استفاده کنید تا نتیجه مطلوبی را از آن بگیرید؛ همچنین باید بدانید که دوام کلات به دلیل آلی بودن ترکیب آن زیاد نیست و در مصرف آن باید دقت کنید.
یکی دیگر از مهمترین نکاتی که در رابطه با خواص آهن برای گوجه فرنگی باید بدانید، این است که محلولپاشی با کودهای دارای عناصر کم مصرف را تا حد امکان باید در عصر انجام دهید تا برگهای آن دچار سوختگی نشوند.
مشاوره کشت مرغوبترین گوجه فرنگی با آوینگرین!
گلخانه آوین گرین، یکی از مطرحترین گلخانههای بروز و پیشرفته در زمینه تولید و کشت انواع نشا بوده که با داشتن کادری مجرب و بهرهگیری از بهروزترین متدها و تکنولوژیهای روز دنیا، آماده مشاوره به شما عزیزان در زمینه کشت انواع نشا و احداث گلخانه است.
سخن پایانی
خواص آهن برای گوجه فرنگی بسیار زیاد بوده که مهمترین آنها، بهبود رنگ و افزایش فتوسنتز گیاه هستند؛ همچنین باعث جذب سایر مواد مغذی در گوجهفرنگی میشوند. در صورتی که فقدان آهن در گوجهفرنگی حس شود، گیاه شروع به نشان دادن علائم مختلفی میکند که لازم است به آنها توجه کرد و در صدد رفع آن بود.
ما در این مقاله به بررسی کامل این موارد پرداختیم و شما را با تأثیر کود سولفات آهن برای گوجه فرنگی و نقش آن در تأمین این عنصر آشنا کردیم؛ همچنین تمامی راههای تشخیص کمبود آهن را در گوجهفرنگی را بیان کردیم.
سؤالات متداول
- مهمترین نشانه کمبود آهن در گوجه فرنگی چیست؟
ایجاد کلروز، زرد و بیرنگ شدن برگها در اثر کاهش تعداد کلروفیل و توقف رشد گوجهفرنگی
- مهمترین خواص آهن برای گوجه فرنگی چیست؟
بهبود فتوسنتز و افزایش جذب عناصر غذایی دیگر
- دو روش مرسوم کوددهی به گوجه فرنگی چیست؟
آبیاری و محلولپاشی
نظری داده نشده