4 دلیل ریزش برگ خیار
آیا میدانید علت ریزش برگ خیار چیست؟ عوامل آسیبزایی که باعث از بین رفتن برگهای بوته خیار میشوند و ساقه را در معرض انواع آفات و بیماریها قرار میدهند. این در حالی است ریختن برگ خیار نیز این گیاهان را ضعیف و بیمار میکند.
هر چه زودتر مقصر این عارضه را پیدا کنید، به شیوهای کارآمدتر میتوانید برگهای بوتهها را نجات دهید. این امر آگاهی کامل شما را در این زمینه میطلبد. همراه ما باشید تا با یکدیگر درباره علل ریزش برگ خیار صحبت کنیم.
مسمومیت گیاه
همیشه افزودن مواد معدنی یا آلی به گیاهان خیار تأثیرات مثبتی روی رشد ایجاد نمیکند. شاید بپرسید منظور از این جمله چیست و چگونه باید متوجه این قضیه شوید؟ مواد مورد نیاز گیاه از طریق کوددهی تأمین میشود.
در صورتی که این عمل را بیش از حد مجاز گیاه انجام دهید؛ مشکلات زیادی ازجمله ریزش برگ خیار ایجاد میشود. در ادامه موادی که باعث این عارضه میشوند، معرفی شدهاند.
مسمومیت کلر
کلر بیش از حد در خاک باعث شور بودن خاک میشود. حال تصور کنید که خاک کشت از قبل میزان شوری متوسط رو به بالایی داشته باشد و شما از این موضوع خبر نداشته باشید. در این صورت با افزودن کودهایی مانند کلرید پتاسیم، شوری خاک را دو چندان میکنید.
این حجم از کلر داخل آبی که ریشه جذب میکند، حل میشود و به درون گیاه میرود. برگها نیز با مواجه شدن با این میزان از نمک، تأثیرات را به حالت سوختگی و زردی از خود نشان میدهند. درنهایت توانایی برگها برای فتوسنتز گرفته میشود. برگها نیز قبل از آنکه به مرحله بالغ شدن برسند، میریزند.
مسمومیت گوگرد
عملکرد مقدار اضافی گوگرد موجود در خاک همانند مسمومیت کلر روی ریزش برگ خیار تأثیر دارد. به این دلیل که این ماده نیز به شور شدن خاک اضافه میکند. از همین رو با سوخته شدن حاشیه برگها و ضعیف شدن آنها، برگها توانایی نشان دادن مقاومت را از خود ندارند. درنتیجه برگهای زرد شده، اتصال خود را از شاخههای گیاه خیار رها میکنند و روی زمین میافتند.
استرسهای محیط
یکی از رایجترین دلایل ریزش برگ خیار استرسهای ناشی از محیط است. هنگامی که نشاهای خیار را از یک مرکز کنترل شده وارد زمین کشاورزی میکنید، همانند آن است که یک کودک را با واقعیتهای محیط زندگیاش مواجه کنید. در این حالت تازگی محیط باعث ناسازگاری این دو میشوند.
نشاهای جوان نیز حالت مشابهی دارند. ممکن است ریزش برگ خیار را یکی دو روز پس از کاشت مشاهده کنید. در این صورت زیاد نگران نباشید؛ زیرا پس از گذشت چند روز این ریزش قطع میشود. برگهای جدید و سالمی نیز جای آنها را میگیرند.
از طرفی دیگر تنشهای محیطی مانند تغییرات ناگهانی دمایی یا دورههای طولانی خشکسالی و آبوهوای پس از بارانهای طولانی، همگی میتوانند محیط استرسزایی برای گیاه ایجاد کنند. گیاهان نیز این عوارض جانبی را به صورت برگهای ریخته شده خیار از خود نشان میدهند.
مقاومت نشاهای خریداری شده در برابر این تنشهای محیطی نقش مهمی دارند. به همین دلیل بهتر است از سالم بودن نشاهای تهیه شده اطمینان کافی داشته باشید. اگر به دنبال تهیه نشاهای خیار هستید، میتوانید از گلخانه آوین آنها را تهیه کنید.
بیماریهای خیار
عوامل بیماریزای گوناگونی وجود دارند که میتوانند علت ریزش برگ خیار شوند. این پاتوژنها با پخش عفونت خود در سرتاسر گیاه یا به صورت محدودتر در برگها، توان گیاه را کاهش میدهند. این آلودگیها در برگها با کاهش عملکرد فتوسنتز و تولید انرژی همراه است. به همین دلیل برگها ضعیف شده و از اتصال خود جدا میشوند.
قارچ ورتیسیلیوم
با ورود این قارچ مقاوم به درون گیاه، برگهای مسنی که در اغلب در پایین برگها قرار دارند، ضعیف میشوند. درنهایت آنقدر بیمار میشوند که نمیتوانند جای خود را حفظ کنند. این بیماری به قدری ویرانگر است که تنها باید برگهای آلوده شده را از درون مزرعه جمع کنید تا عفونت گسترش نیابد.
قارچ سفیدک داخلی
اگر ریزش برگ خیار را در گلخانهتان مشاهده کردید؛ ممکن است برگها مبتلا به بیماری سفیدک داخلی شده باشند. اسپورهای این بیماری با جابهجاییهای مختلف وارد گلخانه میشوند. این قارچ از درون خاک وارد گیاه میشود و عفونت را پخش میکند.
از همین رو میزان فتوسنتز برگ به شدت تحت تأثیر قرار میگیرد. در ابتدا لکههای متعددی روی برگهای پایینی و پس از آن بالایی ایجاد میشود. این ضعیف شدن برگها رفتهرفته در کمیت برگها اختلال ایجاد میکند. درنهایت آنها را روی زمین میبینید.
کمبود کلسیم
عمده نقش کلسیم درون گیاه در میوه خیار است. این در حالی است که فتوسنتز برگها و انرژی که تولید میکنند در داشتن میوههایی باکیفیت تأثیر خواهند داشت. خود ماده کلسیم باعث پایداری دیوارههای سلولی برگها و مقاومت بافتهای آنها میشود.
هنگامی که سطح تعریق در برگ به کمترین میزان خود برسد، جذب و حرکت کلسیم داخل گیاه کم میشود. به همین دلیل برگ، کلسیم مورد نیاز خود را نمیتواند دریافت کند. در این حالت ریزش برگ خیار در میان برگهای بالغتر زودتر از سایر برگهای بوته رخ میدهد.
گلخانه آوین
اگر از کمبود کلسیم داخل خاک کشت مطمئن هستید؛ میتوانید از ترکیبات دارای کلسیم آن را جبران کنید. با این حال برای اطمینان بیشتر میتوانید علائمی که همراه با ریزش برگ خیار در مزرعه رخ داده است را با کارشناسان گلخانه آوین در میان بگذارید. این افراد به صورت تخصصی درباره هر مشکلی که با بوتههای خیار مزرعهتان داشته باشید، شما را راهنمایی میکنند.
سؤالات متداول
- مقدار زیاد چه موادی در خاک باعث ریزش برگ خیار میشوند؟
کلر و گوگرد
- در چه حالتی ریختن برگهای خیار در ابتدا بسیار نگرانکننده نیست؟
در صورت کاشت نشاهای جوان داخل مزرعه به تازگی
- چه عاملی باعث کاهش میزان کلسیم در گیاه میشود؟
زمانی که تعریق آب موجود درون برگ به میزان لازم نتواند انجام شود.
سخن پایانی
قطعاً برگهای ریخته شده خیار به هر میزانی روی زمین، فکر شما را به خود مشغول میکند. پیدا کردن دلیل ریزش برگ خیار میتواند کمی دشوار باشد؛ زیرا عوامل زیادی به طور مستقیم یا غیرمستقیم میتواند باعث این عارضه شود.
با این حال شما میتوانید با اطلاع از رایجترین دلایل آن که در این مقاله به آن اشاره شد؛ اقدامات مدیریتی مؤثری را در برابر آنها به کار ببرید.
سایر مقالات:
لکه روی برگ خیار |
بد شکل بودن خیار |
قهوه ای شدن ساقه خیار |
نظری داده نشده