سفیدک داخلی گل کلم
سفیدک داخلی گل کلم یکی از بیماریهای است که میتواند محصول شما را درگیر کند. پرورش گل کلم میتواند یک تجارت بسیار سودآور باشد؛ اما شما باید از انواع بیماریهای این گیاه مطلع باشید و در مورد آنها مطالعه کنید تا با پیشگیری و درمان به موقع از خسارت جلوگیری کنید.
این مطلب، اطلاعات مفیدی را در رابطه با بیماری سفیدک گل کلم به شما ارائه میدهد. از شما خواهشمندیم تا پایان همراه ما باشید.
بیماری سفیدک داخلی گل کلم چیست؟
کلم اغلب تحتتأثیر آفاتی قرار میگیرد که رشد گیاه را کند کرده و عملکرد طبیعی آن را به میزان قابلتوجهی کاهش میدهد. از آنجایی که گل کلم اغلب تحتتأثیر بیماریها و آفات قرار میگیرد، باید از همه راههای ممکن برای از آن محافظت کنید.
این بیماری در کلم، ترب، خیار و شب بو دیده میشود و میتواند از ابتدا تا پس از برداشت و حتی در انبار نیز آسیبهای خود را به گیاه وارد کند. Hyaloperonospora Parasitica که نوعی قارچ است به عنوان عامل اصلی این بیماری شناخته شده است.
این قارچ میتواند روی بقایای گیاهی و ریشههای آلوده باشد و حتی در طول زمستان نیز حیات خود را حفظ کند. با شروع فصل کاشت قارچ پاراسیتیکا میتواند سبب بیماری بوته کلم شود. باد نیز یک عامل مؤثر در پخش کردن این قارچ است.
دمای 10 تا 15 درجه سانتیگراد برای رشد و انتقال این قارچ و در نتیجه ظهور بیماری روی گیاه کلم مطلوبترین شرایط دمایی است. کشاورزان باید با بالا بردن دانش خود در زمینه انواع بیماریها سعی در کنترل آنها داشته باشند.
خسارتهایی که این بیماری به بوته گل کلم وارد میکند سبب تغییر شکل و رنگ آن میشود. همین سبب ناسالم بودن گیاه و کم شدن فروش آن میشود؛ زیرا مشتریان به هیچ وجه گیاهان آلوده یا زرد شده را که تغییر شکل دادهاند به منزل نمیبرند.
علائم بیماری سفیدک داخلی گل کلم
علائمی وجود دارند که با مشاهده دو یا چند عدد از آنها میتوانید بیماری گیاه خود را تشخیص دهید. خوشبختانه این بیماری علائم اولیه خود را از قسمتهای بیرونی گیاه نشان میدهد و تشخیص آن آسانتر است. در ابتدا که گیاه آلوده میشود زخمهای کوچک و زاویه داری روی کلم ظاهر میشوند.
این لکهها کمکم بزرگ شده و سبب زرد یا نارنجی شدن گیاه میشوند. در مرحله آخر بوته گل کلم پژمرده شده و میمیرد. سفیدک داخلی گل کلم یا Downy mildew بیماری است که رشد گیاهان را متوقف میکند. همچنین برخی از کشاورزان به وجود بافت سفید قارچی در قسمتهای زیرین برگ گل کلم اشاره کردهاند.
آلودگی که این قارچ ایجاد میکند در شرایط آب و هوایی مرطوب تسریع شده و باعث ایجاد لکههای مشخص در سطح بالایی شاخ و برگ، همراه با کپک پرک در سطح زیرین میشود. سفیدک داخلی گل کلم یک بیماری خطرناک است؛ زیرا منجر به تلفات قابل توجه محصول میشود.
پیشگیری از بیماری سفیدک داخلی گل کلم
پیشگیری از بیماریهای گیاهان اولین و مقرون بهصرفهترین اقدامی است که میتوانید انجام دهید. در این مرحله خسارتی به شما وارد نمیشود. اقداماتی وجود دارند که با انجام آنها میتوانید تا حد زیادی این بیماری را از بوتههای کلم خود دور نگه دارید.
مراحل زمانی رشد گیاه | نکات پیشگیری از سفیدک داخلی کلم |
پس از برداشت گیاه | بقایای گیاهی را پس از برداشت جمعآوری کنید. |
پس از برداشت | تناوب زراعی دوساله را رعایت کنید. |
حین رشد گیاه | از آبیاری بارانی بوتههای کلم خودداری کنید. |
حین رشد گیاه | حتماً علفهای هرز را حذف کنید. |
قبل از کاشت | بذرها را با نسبت 10 در هزار ضدعفونی کنید. |
بعد از کاشت | خاک را با مواد مناسب با نسبت 10 در هزار ضدعفونی کنید. |
حین رشد گیاه | پس از باز شدن اولین برگهای کلم با نسبت 5 در هزار سمپاشی انجام دهید. |
کنترل بیماری سفیدک داخلی گل کلم
مبارزه با بیماری با انجام اقدامات احتیاطی صحیح شروع میشود. از جمله اقدامات درمانی این بیماری کنترل علفهای هرز و ایجاد فاصله ایمن میان بوتهها، زهکشی مناسب و اجتناب از آبیاری بارانی است.
علاوه بر این، وضعیت عمومی گیاه مانند در دسترس بودن مواد مغذی، آب و آفتاب میتواند تأثیر مستقیمی بر بهبود عملکرد سیستم ایمنی آن داشته باشد.
اگر مشاهده کردید که عفونت روی بذرها و بقایای گیاهی ادامه دارد، برای درمان اقدام کنید. از جمله اقدامات کنترلی برای سفیدک داخلی گل کلم حرارت دادن یا ضدعفونی کردن بذرها در آب گرم در دمای 50-48 درجه سانتیگراد به مدت 20 دقیقه است.
به نظر میرسد ضدعفونی کردن بذرها همیشه راهحل مناسبی برای جلوگیری از ظهور لکههای سفید رنگ روی گیاه است. پس از این کار به بذرها فرصت بدهید سرد شدن در آب سرد حدود 3-2 دقیقه بمانند و در نهایت آنها را خشک کنید.
عفونت پرونوسپوروز از طریق بذر یا خاک رخ میدهد. برای پیشگیری، قبل از کاشت بذرها را درمان کنید و حتما تناوب زراعی را رعایت کنید.
در مورد مدت زمان رشد کلم در یک مکان، اعتقاد بر این است که فاصله بین دو کاشت در یک بستر باید حداقل پنج سال باشد. چنین توصیهای به این دلیل موردتوجه است که باکتریهای مشخصه فعالیت حیاتی کلم در خاک تجمع میکنند و میتوانند بر محصولات آینده که در همان محل کاشته میشوند تأثیر منفی بگذارند.
درمان بیماری سفیدک داخلی گل کلم
برای درمان سفیدک گل کلم فقط در موارد شدید و تحت راهنمایی دقیق یک متخصص کشاورزی از مواد شیمیایی استفاده میشود. پس از کار با گیاه آلوده باید از ضدعفونی کنندههای مخصوص استفاده کنید تا شیوع بیماری کمتر شود.
یکی از درمانهایی که میتوانید انجام دهید سمپاشی است. این سمها قارچ عامل بیماری را از بین میبرند. به این منظور با نسبت 5 در هزار بوتهها را سمپاشی کرده و هر دو هفته در میان این عمل را تکرار کنید تا بیماری از بین برود یا سرعت رشد آن کاهش پیدا کند.
درمانهای دیگری که متخصصین توصیه کردهاند استفاده از محلولهای گوگرددار است که میتوانید با مشورت متخصصین هر دو هفته یکبار از آن استفاده کنید. این محلولها به سادگی در آب حل شده یا روی برگهای گیاه نفوذ کرده و عامل بیماری را از میان میبرند.
گلخانه آوین
امروزه کشاورزی کاری تخصصی است که به دانش و تجربه نیازمند است. گلخانه آوین مجموعه کاملی است که میتواند بذر مورد نیاز شما را برای انواع گیاهان تأمین کند و از طریق کارشناسان باتجربه خود به شما در زمینههای مختلفی مشاوره بدهد.
جهت خرید بذرهای باکیفیت و دریافت مشاوره در زمینههای مختلف مانند کاشت گیاهان، بیماریها و اطلاع از دیگر زمینههای مربوط به کشاورزی و کاشت گیاهان با گلخانه آوین تماس حاصل فرمایید.
سخن پایانی
سفیدک داخلی گل کلم یکی از بیماریهای مربوط به گیاهان است که میتواند بوتههای خیار، کلم و ترب را درگیر کند. این بیماری در ابتدا خود را به شکل دانههای سفیدی که روی برگ هستند نشان میدهد.
در این مقاله در مورد سایر علائم و روشهایی برای کنترل بیماری یا پیشگیری از آن صحبت شده است که میتواند منبع خوبی برای کشاورزان یا علاقهمندان باشد.
سؤالات متداول
- سفیدک داخلی گل کلم چه علائمی دارد؟
لکههای سفید که روی گل و برگهای گیاه ظاهر میشوند نشانه اصلی این بیماری هستند.
- آیا بیماری سفیدک داخلی گل کلم ویروسی است؟
خیر قارچی به نام Hyaloperonospora Parasitica به عنوان عامل اصلی این بیماری شناخته شده است.
- چطور سفیدک داخلی گل کلم را کنترل کنیم؟
استفاده از محلولهای گوگرددار و سمپاشی گیاهان با فاصلههای 14 روزه درمانهای مؤثری هستند.
سایر مقالات:
نظری داده نشده