آموزش کشت آیروپونیک یا هواکشت به 3 روش + مزایای این روش

کشت آیروپونیک

احتمالاً تابه‌حال کشت آیروپونیک به گوشتان خورده است! استفاده از سیستم آیروپونیک در گلخانه‌ها، روشی است که حدوداً ۸۰ سال است که در بین پرورش‌دهندگان گل‌وگیاه رواج دارد و برای آن، انواع تکنیک‌ها جهت پیاده‌سازی ایجاد شده است.

اگر قصد احداث یک گلخانه آیروپونیک دارید؛ اما نمی‌دانید که از کجا شروع کنید و اطلاعی در این زمینه ندارید، از شما دعوت می‌کنیم در ادامه این مقاله ارزشمند با ما همراه شوید تا شما را به طور کامل با این روش و همچنین تمامی فوت و فن‌های آن آشنا کنیم.

کشت آیروپونیک چیست؟

کلمه آیروپونیک از ترکیب شدن دو کلمه aero و ponos تشکیل شده که معنای این دو کلمه در کنار هم، کشت گیاهان با هوا است. در سیستم آیروپونیک، گیاهان در داخل خاک و آب قرار نمی‌گیرند؛ بلکه ریشه گیاه در داخل محفظه خاصی که فضای آن بسته است، در هوا معلق بوده و رشد می‌کند.

برای تغذیه و تأمین مواد مغذی موردنیاز گیاه، این مواد را به وسیله تجهیزات مخصوص به شکل محلول بر روی ریشه‌ها اسپری می‌کنند. کشت گیاهان به روش آیروپونیک، نسبت به کشت هیدروپونیک پیشرفته‌تر است.

در سیستم‌های کشت خاکی، ریشه گیاهان مجبور به صرف انرژی زیادی برای پیدا کردن مواد مغذی هستند؛ اما در روش آیروپونیک، این مواد مستقیماً در اختیار گیاهان قرار می‌گیرند.

کشت آیروپونیک چیست؟

مزایای گلخانه آیروپونیک

برای اینکه پرورش دهندگان محصولات کشاورزی به سمت استفاده از این روش کشیده شوند، لازم است تا در مورد مزایای آن اطلاعات بیشتری داشته باشند.

برخی از مهم‌ترین مزیت‌های کشت به روش آیروپونیک عبارت‌اند از:

  • وجود و دسترسی راحت به تمام تجهیزات کشت آیروپونیک
  • نبود مشکلات و محدودیت‌های مربوط به خاک
  • نبود مشکلات و محدودیت‌های مربوط به اقلیم آب و هوایی
  • عدم وجود انواع و علف‌های هرز در این نوع کشت
  • سازگار با محیط زیست به دلیل عدم استفاده از سموم و آفت‌کش‌های مختلف
  • صرفه‌جویی در مصرف آب
  • رشد و بلوغ سریع گیاه و محصولات کشاورزی
  • قابلیت کنترل مواد مغذی اسپری شده به گیاه

انواع روش‌های کشت آیروپونیک

استفاده از سیستم هواکشت، با روش‌های مختلفی انجام می‌شود. شما با شناخت این روش‌ها، می‌توانید مناسب‌ترین روش را برای راه‌اندازی یک گلخانه آیروپونیک خود انتخاب کنید.

انواع روش‌های کشت آیروپونیک

آیروپونیک کم فشار یا LPA

این روش تجهیزات پیشرفته و گران قیمتی ندارد و همچنین روش در دسترسی است. در سیستم آیروپونیک کم‌فشار، آب‌پاشی مواد غذایی با آب‌پاش‌های ساده و حتی به روش دستی انجام می‌شود؛ به همین دلیل اگر قصد راه‌اندازی یک گلخانه آیروپونیک خانگی دارید، می‌توانید از این روش استفاده کنید.

آیروپونیک پر فشار

پمپ‌های مورد استفاده در این روش، پمپ‌های پرفشار هستند که آب‌پاشی را به صورت قطرات بسیار ریز و با فشار زیاد انجام می‌دهند. مزیت آیروپونیک پرفشار این است که مواد غذایی می‌تواند به همه جای ریشه‌های گیاه برسد.

استفاده از روش کشت آیروپونیک پرفشار، برای گیاهان بزرگ و باارزش‌تری که نیاز به مراقبت زیادی دارند مناسب‌تر خواهد بود؛ زیرا دارای سیستم تصفیه آب و استرالازیسیون مواد غذایی است. هزینه راه‌اندازی یک سیستم آیروپونیک پرفشار برای استفاده در گلخانه‌های کوچک، مناسب بوده و می‌توان از آن استفاده کرد.

آیروپونیک پر فشار

آیروپونیک با مه‌ساز التراسونیک

یک روش مناسب برای گلخانه‌های بزرگ و تجاری، استفاده از همین روش است. در این روش، از سیستم‌های گرمایش تحت فشار استفاده می‌کنند که باعث می‌شود طول عمر و کیفیت گیاه بیشتر باشد. در کشت آیروپونیک یا هوا کشت با مه‌ساز التراسونیک، همه چیز ازجمله دمای محلول‌های غذایی، کاملاً کنترل و مدیریت می‌شود.

برای ساخت سیستم آیروپونیک به چه تجهیزاتی نیاز داریم؟

تجهیزات مورداستفاده در سیستم‌های آیروپونیک، بسته به روش‌های مورداستفاده آن‌ها متفاوت هستند؛ اما به‌طورکلی دارای اجزای مشترک زیادی هستند.

برای ساخت سیستم آیروپونیک به چه تجهیزاتی نیاز داریم؟

مخزن

سیستم‌های آیروپونیک برای تشکیل یک سیستم لوپ مانند، به یک مخزن مناسب جهت نگهداری آب و مواد غذایی نیازمند است. منظور از سیستم لوپ مانند این است که تمامی محلول مغذی جذب نشده توسط گیاه، به داخل مخزن بازگردد تا برای اسپری‌کردن دوباره بر روی گیاه مورد استفاده قرار گیرد.

پمپ آب و مواد غذایی

برای این که انتقال مواد غذایی در کشت آیروپونیک به‌راحتی انجام شود، نیازمند یک پمپ آب خواهید بود تا مواد غذایی و آب را از طریق سیستم لوله‌کشی، به نازل‌های مه‌پاش منتقل کند.

نازل مه‌پاشی

نقش یک نازل مه‌پاش در سیستم آیروپونیک، اسپری‌کردن محلول مواد مغذی و آب بر روی ریشه گیاه در هوا است. هرچقدر که قطرات اسپری شده ریزتر باشند، ریشه‌ها جذب بیشتری خواند داشت. بر اساس تحقیقات انجام شده شرکت ناسا، نازل‌هایی با قطر ۵ تا ۵۰ میکرون، مناسب‌ترین نوع نازل هستند.

نازل مه‌پاشی

محفظه نگهدارنده گیاه

محفظه نگهدارنده، دارای درپوش هستند که بخش بالایی گیاه را از ریشه جدا می‌کند. مزایای استفاده از این محفظه این است که هم مانع تبخیر و هدر رفتن آب می‌شود و هم مه تولیدشده وارد محیط نخواهد شد؛ همچنین استفاده از این وسیله در کشت آیروپونیک باعث ایجاد محیطی استریل و دور از آلودگی خواهد شد.

تایمر

تایمرهای تکرار کننده چرخه، وظیفه کنترل و تنظیم میزان آب بخار و اسپری شده به شکل مه بر روی  ریشه گیاه را دارند. شما در واقع با کمک تایمر مشخص می‌کنید که مه‌پاشی هرچند وقت یکبار انجام شود.

تایمر

گلخانه آوین؛ بهترین مشاور برای راه‌اندازی گلخانه شما!

گلخانه آوین با داشتن افراد متخصص در کادر خود و بهره‌گیری از جدیدترین تکنولوژی‌های روز دنیا، آماده مشاوره دادن به تمامی علاقه‌مندان به کاشت محصولات گلخانه‌ای در سراسر کشور است؛ همچنین می‌توانید تمام مشاوره‌های لازم در زمینه خرید نشا برای گلخانه خود را از آوین بگیرید.

سخن پایانی

به طور کلی کشت آیروپونیک برای گیاهانی که ریشه دادن قلمه آن‌ها به سختی انجام می‌شود بسیار مناسب است. با این روش، گیاه در زمان بسیار کمتری پروسه رشد خود را طی می‌کنند؛ به همین دلیل این روش کشت در بین پرورش دهنگان محصولات کشاورزی بسیار مورد استقبال قرار گرفته است.

ما در این مقاله به معرفی کامل کشت آیروپونیک پرداختیم و شما در پایان توانستید بفهمید که گلخانه آیروپونیک چیست؛ همچنین تجهیزات لازم برای راه‌اندازی یک گلخانه به این روش را به طور کامل برای شما شرح دادیم.

سؤالات متداول

۱. چه گیاهانی را با روش آیروپونیک می‌توان کاشت؟

کاهو، کلم، خیار گوجه فرنگی، بادمجان، نعنا، ریحان، دارچین، گلابی، توت فرنگی، آلو، هندوانه و… جزو بهترین محصولات برای این نوع کشت هستند.

۲. هزینه راه‌اندازی یک گلخانه آیروپونیک چقدر است؟

احداث گلخانه‌ای با روش آیروپونیک، در ابتدا نیازمند سرمایه تقریباً زیادی است؛ اما بعد از رسیدن به سود این هزینه صرف شده جبران خواهد شد.

۳. آیا کشت گیاهان با روش آیروپونیک نیازمند تخصص خاصی است؟

نصب یک سیستم ایروپونیک نیازمند دانش، مهارت و تخصص کافی است.

 

سایر مقالات:

بهترین فصل برای کاشت بذر + 4 نکته طلایی در شیوه نگهداری از بذر
گروبگ چیست؟ بررسی 8 مورد از مزایا + معرفی گیاهان مناسب این کشت
همه چیز در مورد فوگ پونیک {ملزومات + 3 مورد از مزایا + معایب}

 

نظری داده نشده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *