هر آنچه که باید درباره گلخانه طبقاتی بدانید!
آیا میدانید که گلخانه طبقاتی یک روش نوین در سیستم کشت برای محصولات گلخانهای است؟ در گلخانه های طبقاتی مواد معدنی و مغذی گیاه به شکل مصنوعی و محلول در آب به گیاه میرسد.
ما در این مقاله در تلاش هستیم تا شما را با این تکنولوژی جدید در صنعت کشت آشنا کنیم تا در صورت لزوم از این روش نوین بهرهمند شوید؛ پس با ما همراه باشید.
گلخانه طبقاتی چیست؟
گلخانه نوع طبقاتی یا پلنت فکتوری را میتوان یکی از روشهای نوین تکنولوژی کاشت در صنعت کشاورزی دانست که تنها تعداد معدودی از کشورهای جهان به آن دستیافته و از آن بهره میبرند.
در این نوع کشت، فضای مسقف بدون عوامل طبیعی مثل نور خورشید به چندین طبقه تقسیم شده و سیستمهای پیشرفته هیدروپونیک انافتی به کمک نورهای مصنوعی نقش اصلی و تعیینکنندهای را در مراحل رشد گیاه دارند.
حذف عوامل طبیعی در رشد گیاهان و جایگزینکردن آن با دستاوردهای ساخت بشر باعث افزایش شگفتانگیز سرعت، حجم و کیفیت برداشت محصول میشود و همه اینها درنهایت باعث بهرهوری و توجیه اقتصادی بینظیری در کارخانههای گیاهی میشود.
مقدار مصرف آب برای احداث گلخانه طبقاتی در ایران و دیگر کشورها تقریباً یک درصد آب موردنیاز معمولی یک گیاه در انواع کشتهای دیگر است و این مقدار کم میزان مصرف آب یک عدد فوقالعاده برای کشوری مثل ایران است که کمبود منابع آب در آن به یک معضل بسیار بزرگ تبدیل شده است.
مزایای اجرای گلخانه هیدروپونیک
مزایای اجرای گلخانه هیدروپونیک به شکل طبقاتی با وجود نیاز به سرمایه بالاتر، بسیار بیشتر از گلخانه سنتی است؛ زیرا مزایای اقتصادی و بهرهوری بالاتری نسبت به گلخانه سنتی دارد. در زیر به بررسی مزایای گلخانه هیدروپونیک میپردازیم:
- استفاده بهینه از فضا: در گلخانه هیدروپونیک به بهترین شکل ممکن از فضا استفاده میشود که این عامل باعث کاهش فضای مورداستفاده برای اجرای گلخانه و افزایش محصولات در یک فضای کوچکتر میشود. ایجاد گلخانه طبقاتی آپارتمانی روشی مناسب برای استفاده بهینه از فضای آپارتمانی است.
- کنترل دقیقتر محیط کشت: سیستم طبقاتی گلخانه هیدروپونیک این امکان را برای شما فراهم میکند که شرایط محیطی مثل دما، رطوبت و نور را به شکل دقیقتر کنترل کنید که این کار باعث افزایش کیفیت و بهبود محصولات میشود.
- افزایش بازدهی: در این نوع گلخانهها گیاهان در بهترین شرایط رشد خود قرار دارند و باعث میشوند که بازدهی بیشتری نسبت به گلخانههای سنتی داشته باشند.
- کاهش مصرف منابع: استفاده بهینه از منابعی مثل مواد غذایی، آب و انرژی بهخاطر بهینهسازی شرایط محیطی، باعث صرفهجویی در استفاده از این منابع میشود.
- کشت نیمه اتوماتیک: استفاده از فناوریهای پیشرفته، باعث میشود که گلخانه طبقاتی هیدروپونیک به شکل نیمه اتوماتیک کشت شوند و این عامل سبب صرفهجویی در هزینه و زمان میشود.
لوازم گلخانه هیدروپونیک
امکانات لازم برای احداث گلخانه هیدروپونیک طبقاتی شامل: یک محیط رشد، یک پمپ و کانالهایی برای عبور آب است. کانال رشد غیرقابلنفوذ مثل ورمیکولیت و خاک رس منبسط شده که امکان زهکشی مناسبی را برای شما فراهم میکند، پایهای برای رشد گیاهان است. لولههای آب، داخل یک محیط کمآب قرار گرفته و جزو مهمترین لوازم هیدروپونیک هستند.
در گلخانه طبقاتی محلول غذایی باید غذای اصلی موردنیاز گیاه باشد و بهخوبی در محلول آب مخلوط شود. بهطورکلی کلسیم، پتاسیم و منیزیم مواد مغذی موردنیاز برای گیاهان هستند؛ اما اغلب ترکیبات دیگری هم به آن اضافه میشوند. این محلول باید در اطراف ریشهها جریان داشته باشد و کاملاً آن را زیر آب نگه دارد.
دیگر لوازم موردنیاز برای گلخانه هیدروپونیک، پمپ و روش تعیین PH محلول است. پمپ، محلول مغذی را بهصورت مداوم در جریان نگه میدارد و برای کل فرایند هیدروپونیک ضروری است؛ زیرا محلول راکد بهسرعت کهنه میشود و گیاهان را مسموم میکند.
سایر خدمات:
مشاوره گلخانه |
مشاوره کشاورزی |
مشاوره ساخت گلخانه |
مشاوره کشت گلخانه |
مشاوره کشت گوجه فرنگی |
مراحل احداث گلخانه هیدروپونیک
راهاندازی یک طرح گلخانه طبقاتی هیدروپونیک میتواند یک روش جذاب برای تولید محصولات سودآور و پایدار باشد. مراحل راهاندازی یک گلخانه هیدروپونیک به شما کمک میکند تا با فرایند احداث گلخانههای طبقاتی آشنا شوید.
بررسی و برنامهریزی
در مرحله اول باید نیازها و تقاضای بازار را بررسی کنید؛ همچنین محل مناسب، ابعاد، ظرفیت و منابع مالی موردنیاز برای احداث گلخانه را برآورد کنید. برنامهریزی شامل: انتخاب نوع گیاهان، تأمین مواد و تجهیزات موردنیاز، مدیریت محیطی و برقراری سیستم آبیاری است.
تأمین تجهیزات و مواد
این مرحله شامل: خرید سازه گلخانه، سیستم آبیاری، مواد ضروری مثل تراکمسنج، محلول غذایی، PH متر، محفظه نگهداری و… است؛ همچنین باید تجهیزات مربوط به نورپردازی، تهویه و کنترل محیطی را تهیه کنید.
ساخت گلخانه
بعد از تأمین تجهیزات، ساختار گلخانه طبقاتی را باید بر اساس نیازها و ابعاد موردنظر اجرا کنید. این مرحله شامل: خرید و نصب چارچوب گلخانه، پوشش پلاستیک یا شیشه، نورپردازی و سیستمهای تهویه است.
راهاندازی سیستم آبیاری
در گلخانه هیدروپونیک سیستم آبیاری مهمترین بخش آن است. در این مرحله معمولاً سیستم نیرو محرکه، مخازن محلول غذایی، خطوط توزیع آب، پمپهای آب، مخازن بازگشتی و سیستم تهویه هوا مرتبط با آبیاری در نظر گرفته میشود.
انتخاب و کشت گیاهان
باید گیاهانی را برای کشت انتخاب کنید که برای گلخانه هیدروپونیک مناسب هستند. بعضی از گیاهان مناسب برای کشت در گلخانه طبقاتی شامل: خیار، فلفل دلمهای، گوجهفرنگی و سبزیجات هستند.
برای کشت طبقاتی در گلخانه، باید گلخانه مجهز به نور رشد گیاه باشد و شرایط رشد مناسب مثل: رطوبت، دما و تهویه مناسب برای گیاهان فراهم شوند.
محصولات مورد استفاده در گلخانههای طبقاتی
چند سالی است که کاشت محصولات به روش طبقاتی برای باغبانان و افرادی که فضای کافی برای کشت محصولات خود را ندارند بسیار رایج شده است؛ زیرا علاوه بر جلوه بصری، باعث افزایش گردش هوا، کاهش آفات و بیماریهای مربوط به سبزیجات میشود.
برخی از محصولات مورد استفاده در گلخانههای طبقاتی عبارتاند از:
- گلخانه طبقاتی سبزیجات: اگر شما فضای بزرگی برای کاشت سبزیجات خود ندارید، میتوانید آن را به شکل عمودی یا طبقاتی در یک فضای کوچکتر پرورش دهید. با داشتن گیاه مناسب و سیستمی که باعث رشد عمودی محصولات شما شود، به راحتی میتوانید از این روش استفاده کنید.
- گلخانه هیدروپونیک گوجهفرنگی: در کشت هیدروپونیک گوجهفرنگی باید اطلاعات دقیقی در مورد سه مرحله پیش از کشت، مراحل کاشت و نحوه نگهداری از بذرهای کاشته شده داشته باشد تا بتوانید بهرهوری درستی از محصولات خود داشته باشید.
- گلخانه هیدروپونیک خیار: کشت خیار به روش هیدروپونیک دومین محصول پرطرفدار بعد از گوجهفرنگی است. بذر این محصول بعد از دو تا سه روز جوانه میزند و یکی از محصولات سودآور برای کشت به این روش است.
- گلخانه طبقاتی توتفرنگی: کشت توتفرنگی به شیوه هیدروپونیک روشی است که در آن بهجای خاک از ترکیب مواد مغذی و آب موردنیاز گیاه استفاده میشود. برای این نوع کشت باید شرایط نور، دما، رطوبت، بستر کشت و مواد غذایی برای رشد توتفرنگی و… فراهم شود.
مشاوره ساخت انواع گلخانه با گلخانه آوین
گلخانه آوین با سابقه درخشان خود و سالها تجربه به کمک جدیدترین تکنولوژیهای بهروز دنیا به شما کمک میکند تا گلخانه خود را تأسیس کنید؛ همچنین میتوانید به کمک مشاوران تخصصی اقدام به توسعه و بهروز کردن گلخانه خود کنید.
شما میتوانید به کمک مشاورین آوین گرین اطلاعات لازم در خصوص مراحل ساخت تا اجرای انواع گلخانههای مدرن و پیشرفته مثل گلخانه هیدروپونیک طبقاتی را کسب کنید.
سخن پایانی
گلخانه طبقاتی یک روش نوین برای کشت گیاهان در محیط بدون خاک است که در آن گیاهان از محلولهای آبی غنی مواد مغذی، تغذیه و رشد میکنند. برخلاف روشهای سنتی، گلخانه هیدروپونیک به تولیدکنندگان این امکان را میدهد که از محیطهای بهینه برای شکوفایی محصولات خود استفاده کنند.
ما در این مقاله شما را با تکنولوژی جدید گلخانه هیدروپونیک آشنا کردیم تا بتوانید از یک روش نوین برای تولید محصولات خود با درنظرگرفتن مزایای آن استفاده کنید؛ علاوه بر این در فضاهای کوچک با درنظرگرفتن محیط کشت به تولید محصولات کشاورزی در مقیاس کوچک اقدام کنید.
سؤالات متداول
۱. مهمترین مزایای ایجاد گلخانه هیدروپونیک چیست؟
استفاده بهینه از فضا، کنترل دقیقتر محیط کشت، افزایش بازدهی، کاهش مصرف منابع، کشت نیمه اتوماتیک
۲. مراحل ساخت گلخانه هیدروپونیک چیست؟
بررسی و برنامهریزی، تأمین تجهیزات و مواد، ساخت گلخانه، راهاندازی سیستم آبیاری، انتخاب و کشت گیاهان
۳. نحوه ایجاد گلخانه طبقاتی گوجهفرنگی چیست؟
برای هیدروپونیک گوجهفرنگی باید اطلاعات دقیقی در مورد سه مرحله پیش از کشت، مراحل کاشت و نحوه نگهداری از بذرهای کاشته شده داشته باشید.
سایر مقالات:
نظری داده نشده