4 علت قهوه ای شدن ساقه خیار
آیا راز قهوه ای شدن ساقه خیار را میدانید؟ دستهای از چالشهایی که گیاهان خیار با آن روبرو میشوند، کمتر ژنتیکی هستند. عوامل خارجی که در محیط اطراف کشت هستند، گیاهان را تحت تأثیر برخی آلودگیها قرار میدهند.
یکی از علائم نشاندهنده وجود مشکل در گیاهان خیار، زمانی است که ساقههای آنها تغییر رنگ میدهند. در این زمان حتماً از خود میپرسید که علت قهوه ای شدن ساقه خیار چه چیزی میتواند باشد؟ همراه با مقاله ما باشید تا جواب این پرسش خود را بگیرید.
قارچها
اغلب قارچها را عامل اصلی قهوه ای شدن ساقه خیار میدانند. قارچی به نام Phialophora gregata بیماری را در گیاه به وجود میآورد به نام پوسیدگی ساقه. یکی از عوارض این بیماری تغییر رنگ ساقه خیار از سبز به قهوهای است. به همین خاطر این بیماری را عمدهترین دلیل ساقه های قهوه ای خیار میشناسند.
این قارچ با فراهم بودن شرایط محیط زندگی خود میتواند دورهای طولانی روی بقایای گیاهان زنده بماند. اولین راه گسترش عفونت توسط این قارچ آن است که هاگهای خود را روی بافت ساقه گیاهان خیار مزرعهتان پخش میکند. معمولاً این راه انتشار به عنوان راه هوایی ایجاد آلودگی محسوب میشود.
افزون بر آن قارچ میتواند از طریق ریشه یا پایههای ساقه خیار نیز گسترش پیدا کند. در این جا قارچها آوندهای چوبی گیاه که از ریشه تا ساقه در حرکت هستند را تحت تأثیر قرار میدهند. با حرکت هاگهای بیماریزا در سراسر این شریانهای حیاتی گیاه، رفتهرفته شاهد قهوه ای شدن ساقه خیار خواهید بود.
عوامل محیطی گوناگونی راه ورود قارچ را به گیاهان هموار میکنند. این شرایط شامل موارد زیر هستند:
- ایجاد زخم روی ریشه یا ساقه گیاهان خیار
- نرسیدن مواد غذایی ضروری به گیاهان
- آبیاری نامناسب
- تراکم زیاد بوتههای خیار در یک منطقه
- زهکشی ضعیف خاک کشت
اگر ساقه های قهوه ای بوته خیار ناشی از قارچ باشند، کنترل و درمان را جدی بگیرید. این عامل هر چه بتواند آلودگی بیشتری در گیاه ایجاد کند، آن را بیشتر به مرگ نزدیک میکند. درنتیجه با مشاهده هرگونه تغییر حالت یا رنگ در گیاه مخصوصاً در نواحی اطراف ساقه بهتر است از مشاوران متخصص برای حل این مشکل کمک بخواهید.
گلخانه آوین با چندین سال فعالیت در حوزه انواع بیماری های خیار میتواند شما را با توجه به مشکل مزرعهتان با راهکارهای مؤثر راهنمایی کند.
باکتریها
باکتریها نیز یکی از عوامل قهوه ای شدن ساقه خیار هستند. این پاتوژنها با آلوده کردن گیاه نهتنها ساقه؛ بلکه برگها را نیز تحت تأثیر قرار میدهند. بهطوریکه با پیشرفت بیماری، گیاهان شروع به پژمرده شدن میکنند. درنهایت هم ممکن است با افتادن بوتهها و مرگ آنها مواجه شوید.
اثرات تغییر رنگ توسط باکتری از قاعده ساقه آغاز میشوند. با پخش عفونت درون بوته خیار، گیاه ضعیف میشود. به همین دلیل گیاه تمام توان خود را برای ادامه دادن مراحل رشد خود در پیش میگیرد. با این حال همزمان با رشد گیاه، روند قهوه ای شدن ساقه خیار به طور واضح برایتان مشهود میشود.
همان طور که ساقه در حال تغییر رنگ است؛ عفونت به بخشهای بالاتر مانند گرههای گیاه و بافتهای بین گرهی کشیده میشود. متأسفانه وقتی متوجه وجود این مشکل در گیاهانتان بشوید، نمیتوانید اقدامات زیادی برای نجات آنها انجام دهید. به همین دلیل در بیشتر مواقع بوته میری در این موارد دیده میشود.
کلسیم
کلسیم این ماده ضروری، عاملی است برای قوی ماندن گیاه در برابر عوامل خارجی. افزون بر آن این ماده در عملکرد آوندهای چوبی در کار انتقال آب و مواد غذایی به همه بخشهای گیاه تأثیر دارد. از همین رو کمبود آن در گیاه میتواند دلیلی برای قهوه ای شدن ساقه خیار تلقی شود.
این کمبود به دو دلیل رخ میدهد. اول آنکه شما در تأمین میزان موجود کلسیم در خاک غفلت کرده باشید. دوم هم میزان اندک تعرق گیاه است که در حرکت کلسیم تأثیر میگذارد. از همین رو پایداری سلولها کاهش پیدا میکند.
درنتیجه، مواد غذایی و آبی که به کمک این ماده در آوندهای چوبی ساقه حرکت میکردند با مشکل مواجه میشوند. درنهایت با نرسیدن مواد ضروری برای زنده ماندن ساقه و همچنین گیاه، سبزی ساقه کمکم رنگ خود را به قهوهای میدهد.
محیط
محیط کاشت بخش عظیمی از تأثیرات منفی برای ساقه خیار را به دنبال خود میکشاند. منظور از این حرف آن است که تمام عواملی که تا الان بحث شد نیز به نحوی به محیط کاشت ربط دارند. رشد و انتشار قارچها و باکتریهای معرفی شده و حتی فقدان کلسیم درون خاک میتوانند به دلایل شرایط محیطی زیر رخ دهند:
- وجود رطوبت بیش از حد نیاز گیاه خیار در محیط
- برقراری دمایی بین 16 تا 22 درجه سانتی گراد
- ماندگاری رطوبت خاک به دلیل زهکشی ضعیف یا فشرده بودن خاک
- خیس بودن سطح ساقه برای مدت طولانی به دلیل انجام آبیاری از بالا به اشتباه یا کنترل نکردن بارش باران
هر کدام از این موارد میتوانند محیط مناسبی برای گسترش عفونت ایجاد کنند. در صورتی که در کنترل این شرایط و قطع منابع تقویتی عوامل بیماریزا موفق نباشید، قهوه ای شدن ساقه خیار پدیدهای حتمی در مزرعهتان است.
چگونه میتوان از تغییر رنگ ساقه خیار جلوگیری کرد؟
حال که با دلایل قهوه ای شدن ساقه خیار آشنا شدید، بهتر است راهکارهای کنترل یا درمان آن را نیز بشناسید. درمان این عارضه به زمان تشخیص شما بستگی دارد. علاوه بر آن باید عامل ایجادکننده این عارضه را درست تشخیص بدهید. در غیر این صورت اقدامهای انجام شده شما معنی ندارند.
در جدول زیر برخی از راهحلهایی که در برابر این عوامل مثبت عمل کردهاند؛ به شما معرفی شده است.
دلیل ایجاد عارضه | راهحلهای مربوط به آن |
قارچ Phialophora gregata | · کنترل رطوبت محیط
· انجام آبیاری در روز · استفاده از قارچکش در صورت تشدید بیماری · تنظیم دمای سازگار رشد واریته خیار کاشته شده |
باکتریهای مختلف | · رعایت تناوب زراعی
· هوادهی میان بوتههای خیار · اجتناب از زخمی شدن ساقه در زمان کاشت یا در طول پرورش گیاه |
کمبود کلسیم | · اضافه کردن سولفات کلسیم، نیترات کلسیم یا کلسیم مایع به خاک
· جلوگیری از اسیدی شدن خاک با تنظیم PH خاک |
شرایط محیطی نامطلوب | · آبیاری از پایه
· انتخاب خاک سبک برای کشت · اطمینان از سطح زهکشی خوب خاک |
گلخانه آوین
هرگز اجازه ندهید وضعیت قهوه ای شدن ساقه خیار به سطح نگرانکنندهای برسد. به این دلیل که امکان افتادن گیاه و از بین رفتن آنها وجود دارد. در این حالت نمیتوانید هیچ کاری برای معکوس کردن این شرایط انجام دهید.
اگر میخواهید راههای مقابله شیمیایی را انتخاب کنید؛ قبل از انجام آن با کارشناسان گلخانه آوین تماس بگیرد.
سؤالات متداول
- به چه دلایلی سطح کلسیم در گیاهان خیار کاهش پیدا میکند؟
میزان کم این ماده درون خاک و همچنین کاهش میزان تعریق گیاهان داخل محیط
- چه شیوهای از آبیاری در قهوه ای شدن ساقه خیار تأثیر دارد؟
انجام آبیاری از بالای گیاه به صورت پاششی و خیس شدن ساقه
- چه بازه دمایی عوامل بیماریزا را در داخل مزرعه خیار تشدید میکند؟
بازه دمایی بین 16 تا 22 درجه سانتی گراد
سخن پایانی
انرژی، زمان و بخش اقتصادی که برای پرورش گیاهان خیار مزرعهتان به کار میبرید؛ شما را به داشتن بوتههای سالم امیدوار میکند. با این حال هیچگاه اجتناب از بیماریهای رایج خیار در بخش ساقه امکانپذیر نیست.
قهوه ای شدن ساقه خیار بدترین عارضه است؛ زیرا امکان مرگ کلی بوتههای مزرعهتان وجود دارد. از همین رو بهتر است عواملی که در این مقاله به آن اشاره شد را جدی بگیرید.
سایر مقالات:
بیماری های خیار |
پوسیدگی ساقه خیار |
لکه روی برگ خیار |
نظری داده نشده