نشانههای شایع کمبود کلسیم در خیار گلخانه ای چیست؟ تغذیه کلسیم در خیار گلخانه ای به چه صورت است؟ چگونه میتوان گیاهی را که دچار فقر این عنصر است را درمان کرد؟ عوامل مؤثر بر کمبود کلسیم در خیار چه مواردی است؟
اگر شما نیز علاقهمند به کشت خیار گلخانهای و شناخت بیشتر مشکلات و بیماریهای مربوط به این گیاه هستید، میتوانید تا انتهای این مقاله جذاب میهمان گلخانه آوین باشید تا بتوانیم به بهترین نحو ممکن در رفع مشکلات گیاهان کشت شده شما کمک کنیم.
نقش کلسیم در رشد خیار
کلسیم یکی از ریزمغذیهای ضروری در رشد گیاهان مختلفی ازجمله خیار است که در بسیاری از عملکردهای فیزیولوژیکی و متابولیکی آنها نقش اساسی دارد. کمبود کلسیم در خیار گلخانه ای میتواند موجب کاهش نیتروژن گیاه شود و همین امر باعث میشود که خیار گلخانهای در برابر انواع آفات و بیماریها مختلف ضعیف شود.
کاهش مقدار کلسیم خیار، به منزله رشد ضعیف و آهستهتر و در نتیجه تولید محصولاتی ضعیف است. کمبود این عنصر همچنین میتواند موجب به هم خوردن تعادل شیمیایی خاک و آسیب به گیاه شود. اگر مقدار کلسیم موجود در خاک خیار گلخانهای دارای مقدار مناسبی باشد، دیوارههای سلولی گیاه شروع به تقویت شدن کرده و به انتقال مواد غذایی به برگها و ریشهها کمک خواهند کرد.
علائم کمبود کلسیم در خیار گلخانه ای
یکی از رایجترین مشکلات موجود در گیاهانی مثل خیار و گوجهفرنگی، کمبود کلسیم است. این کمبود علائمی با خود به همراه دارد که برخی از این علائم شامل: گلگاه شدن، سوختگی نوک برگ و سیاه شدن ساقه هستند.
برخی از مهمترین علائم کمبود کلسیم در خیار به شرح زیر هستند:
- رشد ریشه جدید دچار اختلال میشود؛ همچنین ممکن است انتهای میوه در اثر کمبود کلسیم پوسیده شود.
- گیاهانی که به کمبود کلسیم دچار هستند، میوه آنها کوچکتر، بیمزه و بیکیفیت خواهند بود.
- یکی دیگر از مهمترین علائم کمبود کلسیم در خیار گلخانه ای، سر کوری بوته خیار است.
- اگر کمبود کلسیم شدید و محسوستر باشد، گیاه کمکم شروع به تغییر حالت میکند و ظاهری پیچ خورده به خود میگیرد و لبههای آن دچار سوختگی میشود؛ همچنین ممکن است برخی از آنها به شکل فنجان روبهپایین در آیند.
عوامل مؤثر بر کمبود کلسیم در خیار
عوامل مختلفی میتواند در کمبود کلسیم خاک و گیاه خیار مؤثر باشد که میتوان با پیدا کردن ریشه این کمبود، درمان متناسب با آن را شروع و مشکل را برطرف کرد.
4 علت اصلی کمبود کلسیم در خیار گلخانه ای عبارت هستند از:
- کمبود آب
- شوری خاک
- آب ماندگی
- تجمع و افزایش مقدار آمونیوم یا پتاسیم و بیماریهای ریشهای
بهترین راه درمان کمبود کلسیم در خیار گلخانه
برای جبران کمبود کلسیم در گیاه و بوتههای خیار، میتوان از کودها مختلفی استفاده کرد. یکی از این کودها کلسیم نیترات بوده که به صورت محلولپاشی مورد استفاده قرار میگیرد. کشاورزان اغلب این کود را با غلظت 800 گرم در 100 لیتر آب تهیه به مصرف میرسانند.
یکی دیگر از راههای جبران کمبود کلسیم در خیار گلخانه ای، کاهش استفاده از کودهای پتاسیمی و آمونیومی و استفاده از آهک است. با این کار میتوان تا حد زیادی میزان کلسیم بوته خیار و خاک آن را کنترل کرد.
برخی از کشاورزان کمبود کلسیم و علائم ظاهر شده در خیار را یک نوع از انواع بیماریهای خیار تلقی میکنند و به دنبال سم کلسیم برای گیاه خود هستند؛ اما این نگرش و اصطلاح کاملاً اشتباه است. برای کمبود کلسیم میتوان به جای سم کلسیم، از کلمه کود کلسیم استفاده کرد.
بهترین روش های آبیاری خیار {3 روش آبیاری خیار + زمان آبیاری}
نحوه و زمان مصرف کود کلسیم برای خیار
کودهای کشاورزی معمولاً به دو روش آبیاری و محلولپاشی مورد استفاده قرار میگیرند. در روش آبیاری، کود باید از طریق سیستم آبیاری خیار به مزرعه یا گلخانه تزریق شده تا از طریق ریشههای گیاه جذب شود. مهمترین مزایای استفاده از این روش، کاربرد یکپارچه کود و همچنین صرفهجویی در مصرف آن است.
در روش محلولپاشی، برای جبران کمبود کلسیم در خیار گلخانه ای ابتدا کود پتاسیم یا هر کود دیگری را با نسبت مناسبی از آب مخلوط کرده و به وسیله سمپاشهای پمپی، آن را روی بوتهها و قسمتهای مختلف گیاه خیار اسپری میکنند. مهمترین مزایای استفاده از این روش جذب سریع و بالا و میزان اثرگذاری بهتر کود است.
بهترین زمان مصرف کود کلسیم برای خیار به عوامل مختلفی همچون: مرحله رشد گیاه، شرایط محیطی، نیازهای خیار و همچنین نوع کود مورد استفاده بستگی دارد.
استفاده از کود کلسیم در زمان کاشت میتواند موجب بهبود جذب عناصر غذایی و در نتیجه افزایش رشد سلولی شود؛ همچنین استفاده از این کودها در دوره رشد گیاه، کمبود کلسیم در خیار گلخانه ای را جبران کرده و باعث خواهد شد شما میوههای باکیفیتتر و بهتری داشته باشید.
آوین گرین؛ همراه شما در کشت محصولات گلخانه ای
اگر به دنبال بهرهوری بیشتر در زمینه کشت و تولید نشا هستید، گلخانه آوین با تیمی متخصص و سالها تجربه در حوزه مشاوره ساخت گلخانه، کشت نشا و بذر خیار آماده است تا شما را به بهترین نتایج برساند.
با راهنماییهای دقیق و علمی ما، رشد محصولاتی باکیفیتتر و بازدهی بالاتر را تجربه کنید. از مشاوره گلخانه اولیه تا برداشت نهایی، ما در کنار شما هستیم تا کشت شما به بهترین شکل ممکن انجام شود.
بهترین نوع بذر خیار -3نوع خیار گلخانهای، فضای باز و بوتهای
سخن پایانی
کمبود کلسیم در خیار گلخانه ای میتواند با علائم مختلفی خود را نشان دهد. برخی از کشاورزان به اشتباه فکر میکنند که این مشکل یک بیماری است؛ اما باید گفت که این تنها یک نوع کمبود است که با جبران آن با روشهایی مثل استفاده از کود، میتوان مشکل را کنترل و برطرف کرد.
ما در این مقاله به طور کامل و مفصل به نشانه های کمبود کلسیم در خیار پرداختیم و در پی آن، روشهای مختلفی که برای رفع این کمبود وجود دارد را برای شما شرح دادیم تا بتوانید در صورت تمایل به کشت خیار، اطلاعات کاملی درمورد بیماری و کمبودهای این گیاه داشته باشید.
سؤالات متداول
- مهمترین علائم کمبود کلسیم در خیار گلخانه ای چیست؟
یکی از مهمترین نشانههای کمبود کلسیم در گیاهانی همچون خیار تغییر حالت شاخه و برگهای گیاه است که حالتی پیچیده به خود میگیرند و به شکل فنجانی برعکس در میآیند.
- دلیل اصلی کمبود کلسیم در خاک خیار چیست؟
کمبود آب، شوری خاک، آب ماندگی، تجمع و افزایش مقدار آمونیوم یا پتاسیم و بیماریهای ریشهای
- چگونه میتوان کمبود کلسیم در خیار گلخانهای را جبران کرد؟
با استفاده از کود کلسیم نیترات به صورت محلولپاشی یا کاهش مصرف کودهای پتاسیمی و آمونیومی و افزودن آهک به خاک، میتوان این کمبود را جبران کرد.
سایر مقالات:
نظری داده نشده