فهرست مطالب
Toggleنشا چیست و چه مزایایی دارد؟
در سالهای اخیر تولید انواع مختلف نشا بهعنوان یک صنعت شناخته شده و در سرتاسر جهان موجب ایجاد اشتغال و کسب سود فراوانی برای مردم شده است. با توجه به نیاز به ساختارهای خاص و شرایط محیطی، ظروف کشت مخصوص رشد و ترزان قیمت، تیمارهای خاص و تخصص ویژه در این زمینه برای تولید نشا اکثریت تولیدکنندگان سبزی و صیفی در سراسر جهان تصمیم به خرید از مؤسسات ویژه برای شروع کشت و پرورش نشا مورد نیاز میگیرند.
ویدیو : نشا
بذر از یک سو محصول نهایی تولیدکنندگان زراعی و باغی و از سوی دیگر ماده اولیه با ارزش برای شروع کشت محصولات کشاورزی است و محصول نهایی آن تولیدکنندگان سبزی است.در این مقاله شما را با انواع مختلف نشا و مراحل کشت آن آشنا میکنیم؛ پس با ما همراه باشید.
مزایای نشا کداماند؟
سبزیجاتی که از طریق نشا رشد میکنند نسبت به سبزیجاتی که در مزرعه با بذر رشد میکنند فصل رشد کوتاهتری دارند. برای این منظور تولیدکنندگان از نشاهای گلخانهای با هدف تولید محصولات زودرس، کاهش زمان تولید دو یا چند محصول در یک فصل رشد استفاده میکنند. مزیت کشت نشا در محیط کنترل شده این است که تحت تأثیر عوامل استرسزای محیطی، عوامل بیماریزا، آفات و بیماریها قرار نمیگیرد و همچنین برنامه تغذیه و کوددهی آسان وبه راحتی انجام میگیرد.
در حال حاضر بذرهای هیبرید F1 معمولاً برای تولید سبزیجات در سطح تجاری مورد استفاده قرار میگیرند و در اغلب موارد قیمت این گونه بذرها بالا است و استفاده از این روش، کاشت را به راهکاری مناسب برای کاهش هزینههای تولید تبدیل میکند. زیرا در این سیستم از بذرهای منفرد استفاده میشود.
در مراحل اولیه رشد نشا ریشه توپی میتوانید کوددهی را شروع کنید. علاوه بر مورد گفته شده، استفاده از این روش مزایای دیگری نیز دارد که مهمترین آنها عبارت هستند از:
- کوتاه شدن دوره رشد گیاهان
- تولید محصول و تحویل زودهنگام به بازار
- بهبود یکنواختی محصول این معمولاً در کشت مستقیم کمتر مشاهده میشود.
- کنترل بهتر روی مراحل کاشت
- استفاده بهینه از فضای زمین
- کنترل بهتر آفات و بیماریها
- بذرهای کمتری مورد نیاز است.
- امکان تمدید فصل رشد
- تولید گیاهان با کیفیت بالاتر
- میتوان گیاهان سالم قوی برای کاشت انتخاب کرد.
- عملکرد این نشاها نسبت به نشاهای معمولی بیشتر است.
- مقاومت این نشاها نسبت به بیماری بیشتر است.
انواع نشا چه تفاوتهایی با هم دارند؟
در گلخانه آوین انواع گیاه و نهال صیفیجات مانند خیار و گوجه فرنگی و فلفل و بادمجان وجود دارد. انواع مختلف نشا معمولاً 7-15 سانتی متر ارتفاع دارند. بذرها بعد از کشت تبدیل به گیاهان علفی کوچکی آماده کشت هستند. نشا به طور کلی به سه دسته؛ ریشه لخت و نشا موجود در سینی تقسیم میشود. معمولاً از این محصول برای کاشت گیاهان علفی یکساله استفاده میشود.
نشا گوجه فرنگی
به گزارش E-N News، وقتی صحبت از گوجه فرنگی به میان میآید، تشخیص اینکه در دسته میوهها یا سبزیجات قرار میگیرد، دشوار است. از نظر گیاه شناسی گوجه فرنگی میوه محسوب میشود، اما از نظر باغبانی علمی گوجه فرنگی جزو سبزیجات است. گوجه فرنگی نه تنها برای باغبانی، بلکه برای مردم نیز سبزیجات است.
از نظر متخصصان تغذیه گوجهفرنگی یک غذای مناسب است که بدون نیاز به پختن و بهصورت خام قابلاستفاده بوده و یک خوراکی سالم و مفید برای تأمین نیازهای بدن است. یک عدد گوجه فرنگی متوسط به طور میانگین حاوی 22 گرم کالری، 5 گرم کربوهیدرات، 1 گرم پروتئین، فیبر 1 گرم و 0 گرم چربی است. گوجه فرنگی منبع غنی ویتامین A و C و اسیدفولیک است.
گوجه فرنگی دارای طیف گستردهای از مزایای تغذیهای است و به دلیل داشتن آنتی اکسیدانهایی مانند لیکوپن، اسید لیپوئیک، اسیدفولیک و لوتئین شناخته شده است. انواع نشا گوجه فرنگی را میتوانید از سایت آوین که یکی از بهترینها در این زمینه است، تهیه کنید. قیمت این محصول در بازار بین 700 الی 2500 هزار تومان است.
هندوانه
هندوانه محصولی برای فصل گرم سال است. مقاومت در برابر گرما این گیاه بیشتر از سایر گیاهان تیره کدوئیان است. هندوانه مخصوص مناطقی است که تابستانهای گرم و طولانی دارند، بنابراین تابستانهای خشک یا نسبتاً مرطوب مناسب آن است.انواع دیررس هندوانه در مناطقی که تابستان آن کمتر از 4 ماه است، نارس مانده و شیرین نمیشود.
بنابراین برای طولانی شدن پوشش گیاهی میتوان آن را در مکانهای سرپوشیده و گرم نگهداری کرد و به محض مساعد شدن شرایط آب و هوایی به محل اصلی انتقال داد. گلخانه آوین با فروش اینترنتی نشا این کار را برای شما آسان کرده و با تلاش فراوان این گیاه را برای کشت هندوانه با کیفیت تولید کرده است، برای مشاوره گلخانه و راهنمایی کافی است با ما تماس بگیرید. فروش نشا آماده این محصول در بازار با قیمت 700 الی 5000 تومان انجام میشود.
بادمجان
بادمجان گیاهی استوایی و نیمه گرمسیری است که در دماهای گرم رشد میکند. آنها به همراه فلفل، سیب زمینی و گوجه فرنگی به خانواده سیاه رنگها تعلق دارند. پرورش بادمجان در باغچه خانه شما خیلی سخت نیست. بادمجان یک سبزی با آب و هوای گرم در خاکی با زهکشی خوب و غنی از ارگانیک با رطوبت ثابت و آفتاب فراوان رشد میکند.
با مراقبت مناسب میتوانید به راحتی انواع بادمجانها را متناسب با نیاز خود پرورش دهید. این نوع گلدان گرمای بیشتری را جذب میکند و در نتیجه خاک را گرم میکند که برای رشد گیاه ضروری است. انواع مختلفی از این گیاه برای کاشت بادمجان وجود دارد که قیمت نشا آنها از 700 تا 2500 تومان متغیر است.
توت فرنگی
این محصول در واقع گیاه کوچکی است که تقریباً نیمی از دوره رشد خود را به پایان رسانده است. گاهی میتوان نشا توت فرنگی را در همان سالی که کاشت، برداشت کرد، گاهی باید کمی صبر کرد تا محصولی با کیفیت تولید شود. برای کاشت توت فرنگی از نشا یا ساقههای رونده استفاده میکنند.
خرید این گیاه برای کاشت توت فرنگی معمولاً گرانتر از خرید ساقه در حال رشد است و از نظر اقتصادی، ساقه در حال رشد مقرون بهصرفهتر است. اما کشت ساقههای رونده و برداشت نهایی از آنها زمان بیشتری میبرد. قیمت نشا گلخانهای توت فرنگی از 3000 تا 5000 تومان است.
گل کلم
کاشت گل کلم از دانه میتواند یک راه مفید و هیجانانگیز برای افزودن تنوع جدیدی به باغ شما باشد. یک سؤال رایج از افرادی که گل کلم را از بذر پرورش میدهند این است: «چگونه بفهمم نشاهای من به اندازه کافی بزرگ هستند که در باغچه خود بپرورانم؟»
این مسئله مهمی است که باید در زمان شروع رشد گلکلم از دانه به آن توجه کرد؛ زیرا زمان مناسب کشت این گیاه در رشد آن بسیار تأثیرگذار است.اگر آنها را قبل از آماده شدن بیرون بیاورید، ممکن است برای زنده ماندن از عناصر مشکل داشته باشند.
اگر خیلی صبر کنید، گیاه گل کلم شما در ظرف اصلی خود بسته میشود. خرید انواع نشا در پاییز بهترین گزینه برای کشاورزان عزیز خواهد بود. در مورد این محصول از آنجایی که گیاهان مختلف به اندازههای گوناگون رشد میکنند، هیچ قانون سخت و سریعی در رابطه با ارتفاع گیاه قبل از قرار دادن آن در باغ وجود ندارد.
همچنین، میزان نور دریافتی این روش کاشت میتواند بر سرعت رشد گیاه در ارتفاع زمانی که گیاهان از بذر رشد میکنند، تأثیر بگذارد. اگر نور کافی وجود نداشته باشد، گیاهانی مانند گل کلم میتوانند خیلی سریع رشد کنند، اما ممکن است گیاه برای کاشت آماده نباشد. همچنین قیمت نشا گل کلم در بازار بین 1000 تا 2500 تومان است.
کرفس
کرفس گیاهی است با (نام علمی: Apium Graveolens) این گیاه برای آشپزی استفاده میشود و ارتفاع آن به یک متر میرسد. کرفس حاوی مواد معدنی منیزیم و پتاسیم است که میتواند برای آرامش اعصاب و اختلالات روحی استفاده شود. کرفس همچنین حاوی مقادیر زیادی ویتامین K و C است که آنتی اکسیدانهایی هستند که تورم سلولهای بدن را کاهش میدهند، سم زدایی کرده و با روماتیسم و سرطان مبارزه میکنند.
کرفس یکی از معدود گیاهانی است که میتوان آن را در کنار میوهها و گیاهان دیگر بدون ایجاد مشکلات گوارشی مصرف کرد. مثلاً آب انگور و سیب (ضد روماتیسم)، زنجبیل (ضد میگرن و سردرد) و لیموترش (ضد سرماخوردگی و قند خون بالا).
در ایران هم اکنون کرفس در استانهای اصفهان، چهارمحال بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، فارس و لرستان کشت میشود. اما مهمترین محل رویش این گیاه در ایران روستای فریدون شهر در استان اصفهان است. گیاه کرفس از قیمت معقولی برخوردار است و قیمت این گیاه از 250 تا 700 تومان است.
کاهو
این روش کاشت کاهو باعث یکنواختی مزرعه میشود که تراکم آن را مطلوب میکند. کاهو در رقابت با علفهای هرز و تسریع در برداشت عالی است. زمان کاشت ثابت برای کشت و پرورش نشا کاهو مناسب است.
بهعنوانمثال گلدهی کاهو در فصل بهار به دلیل طولانی بودن روز و شدت نور زیاد تسریع مییابد، اما کشت کاهو تا قبل از این زمان فرصت رشد لازم را دارد. کاهوی برگی پس از 4 هفته در گلخانه کنترل شده بالغ میشود. کاهوی فری 28 روز را در گلخانه و 28 روز را در مزرعه میگذراند.
استفاده از نور کمکی برای تولید قوی مؤثر است. توصیه میشود بذرها را در عمق کم (کمتر از 1.5 میلی متر) بکارید تا نور کافی برای جوانه زدن داشته باشد. استفاده از نور مکمل باعث بهبود کیفیت گیاه تولید شده میشود. کاشت بذر برای تولید گیاه کاهو در سینیهایی با تعداد سلول بالا و اندازه سلول کوچک برای استفاده بهینه از فضای گلخانه انجام میشود.
دما در دو هفته اول فصل رشد باید در محدوده 12-10 درجه سانتی گراد و در بقیه فصول رشد 2 تا 3 درجه سانتی گراد کمتر باشد. نشا کاهو را میتوانید با خرید اینترنتی نشا از سایت آوین تهیه کنید. همچنین قیمت آن بین 200 تا 700 تومان است.
فلفل
بذرهای فلفل به آرامی رشد میکنند. دمای ایدهآل برای جوانه زنی 24 درجه سانتیگراد است، جوانه زنی فلفل 3-4 روز طول میکشد. زمان لازم برای تولید گیاه فلفل 6-8 هفته است. نکته مهم در کشت گیاه این است که استفاده از انواع کود غلیظ به ریشه آسیب میرساند و باعث ایجاد تنش در بذر میشود.
برای کاشت بذر فلفل باید در هر سلول سینی نشا فقط یک بذر فلفل هیبریدی کاشته شود. بذرها را با یک لایه نازک به ضخامت 5/0 تا 1 سانتی متر و یکنواخت بپوشانید. مرطوب نگه داشتن کشت تا زمان ظهور بذر ضروری است. روی سینیهای کشت را با پلاستیک بپوشانید تا رطوبت بستر کشت تا زمان جوانه زدن حفظ شود.
بامیه
بامیه سالانه کشت میشود. قسمت خوراکی این گیاه یعنی میوه آن 3 تا 20 سانتی متر است. ساقه آن علفی است، اما به تدریج چوبی میشود. برگهای آن پنجهای و دندانهدار هستند. برگها و ساقههای آن گاهی با کرک پوشیده میشود. گلهای آن معمولاً منفرد بوده و در کنار برگها شکوفا میشوند. البته حشرات میتوانند در گرده افشانی گلهای آن نقش داشته باشند. همچنین طول این گیاه 1-2 متر است.
کلم پیچ
نشا کلم پیچ بذر مناسبی برای پرورش انواع کلم پیچ است که نسبت به بذر آنها رشد راحتتری دارد. کلم پیچ گیاهی است که منشأ آن اروپاست و ریشه کم عمق و کوتاهی دارد. برگهای کلم پیچ به صورت خوشهای کروی روی ساقهای کوتاه و نسبتاً ضخیم ظاهر میشوند. کلم پیچ به طول روز حساس نیست.
کلم پیچ مهمترین گیاه از این گروه است و یکی از گیاهان فصل سرد محسوب میشود. هر کدام از بذرها کیفیتهای متفاوتی دارند و سایت آوین کاشت مناسبترین آنها را به شما پیشنهاد میکند.
جعفری
جعفری یکی از مناسبترین و مرغوبترین گیاههایی است که برای رشد و پرورش در ایران کاربرد فراوانی دارد. جعفری گیاهی است علفی یکساله یا دو ساله که در سال اول مصرف تازه خوری دارد و در سال دوم برای مصرف گل و بذر آن مورد کشت قرار میگیرد. برگهای آن مرکب متراکم، بریده، پنجهی و به رنگ سبز است و برای تازه خوری و آشپزی مناسب است و تکثیر آن از طریق بذر انجام میشود.
همچنین بذر جعفری به سرعت و به راحتی رشد میکند. کاشت جعفری مانند سایر سبزیجات آسان است. شما عزیزان میتوانید با خرید انواع بذر از سایت گلخانه آوین کاشت آسانتری را تجربه کنید.
خیار
خیار از خانواده کدوئیان و بومی هندوستان است و یکی از میوههایی است که به صورت خام استفاده میشود. این میوه را میتوان هم در فضای باز و هم در گلخانه کشت کرد. اگر آن را در گلخانه بکارید، میتوانید دو بار در سال برداشت کنید.
منشأ این میوه هندوستان بود، اما در نهایت به شرق چین، غرب آسیا، شمال آفریقا و اروپا گسترش یافت. برخی معتقدند که کوهپایههای هیمالیا زادگاه خیار است. ارسال بذر خیار پس از استعلام قیمت در سایت آوین امکانپذیر است. قیمت بذر خیار بین 700 الی 5000 تومان است.
کلم بروکلی
کلم بروکلی را کلم سبز نیز مینامند. گیاهی علفی و یکساله است. این گیاه یکی از اعضای خانواده کلم است. این نوع کلم به صورت گلچههای خوشهای به نظر میرسد. کلم بروکلی دارای سر گرد و برگهای بلند است. لبههای این گیاه موجدار است. همچنین کلم بروکلی خواص زیادی دارد.
این گیاه هم به صورت خام و هم پخته خوشمزه بوده و حاوی ویتامینهای c، k و فیبر، پتاسیم، آهن و آنتیاکسیدان است. همچنین کشت آن آسان است. به شکل بوتهای رشد میکند بهطوریکه میتوانید کلم بروکلی را از طریق گلچههایش ببینید. گیاهان را زمانی که به بلوغ مناسب رسیدند، برداشت کنید.
این گیاه را میتوان تا ابتدای فصل سرما برداشت کرد. زمان برداشت این نوع کلم اواخر تابستان تا اوایل پاییز است. 2-3 ماه پس از کاشت قابل برداشت است. در هنگام برداشت، شاخههای کلم معمولاً قطع میشوند تا گیاه بتواند دوباره رشد کند.
بهرهوری کلم بروکلی بالاست و به آبیاری و رطوبت متوسط نیاز دارد. برای رشد آن به خاک غنی و حاصلخیز، مخلوطی از کوکوپیت، پیت ماس و خاک برگ نیاز دارد. خاک باید زهکشی خوبی داشته باشد و برای رشد به نور خورشید زیادی نیاز دارد. همچنین ارتفاع این گیاه به 1 متر میرسد. قیمت بذر کلم بروکلی بین 1000 الی 2500 است.
کشت نشا چگونه انجام میشود؟
امروزه کیفیت بذر یکی از مهمترین دغدغههای گلخانه داران است. با توجه به تغییر در روشهای کشت به صورت نشا گلخانهای و کشت هیدروپونیک به منظور افزایش عملکرد در واحد سطح و صرفه جویی در مصرف آب رواج یافته است. در این نوع کشت گیاهان به بستر مناسبی برای رشد نیاز دارند.
بذرها گیاهان کوچک با برگهای زیاد هستند که حاصل رشد اولیه بذر در یک محیط خزانهای است. بذرها گیاهان کوچکی هستند که در کشت مدرن بخشی از فصل رشد خود را در محیطی با نور و دمای کنترل شده سپری میکنند و پس از بهبود آب و هوا به زمین اصلی منتقل میشوند. خزانهها محیطهای مناسب و کنترل شدهای هستند و تلاش میشود محیطهای خزانه برای حداکثر رشد بذر فراهم شود.
بسته به شرایط آب و هوایی، بذرها را میتوان در شاسی، گلخانه، تونلهای پلاستیکی یا خزانههای هوای باز پرورش داد. یک راه بسیار مؤثر برای کشت بذر با کیفیت خوب، فراهم کردن محیط رشد مناسب برای رشد ریشه است. در هر صورت باید تلاش کرد تا بستر مناسبی برای بذر فراهم شود.
نشا در واقع کشت یک گیاه کوچک در ظرف کشت مخصوص یا در منطقه خاصی از مزرعه است که بعداً به محلی که محصول قابل برداشت است، منتقل میشود و نسبت به سبزیجات بذری فصل رشد کوتاهتری دارد. برای این منظور، پرورش دهندگان از بذرها برای تولید محصول زودرس استفاده میکنند که باعث کاهش زمان تولید بیش از یک محصول در یک فصل رشد میشود.
تولید بذر در یک محیط کنترل شده این مزیت را دارد که از تنشهای محیطی، عوامل بیماریزا، آفات و بیماریها در امان باشد. همچنین برای بذرکاری موفقیتآمیز باید بستر مناسبی انتخاب شود.
مراحل کشت به چه صورت است؟
وقتی بذرها جوانه زدند و به اندازه کافی بزرگ شدند، میتوان آنها را به گلدان منتقل کرد. قبل از برداشتن، کمپوست را به طور یکنواخت مرطوب کنید، سپس بذرهای جوانه زده را با دقت بیرون آورده و از خاک جدا کنید. در عین حال مراقب باشید که به ساقههای ظریف و نازک جوانهها فشار وارد نکنید و قبل از انتقال به آرامی برگها را نگه دارید.
برای تسهیل کاشت، از قبل خاک را حفر کنید. سپس نشا را در آن قرار دهید تا تمام ریشهها کاملاً در خاک باشد. هنگامی که کاشت نشا به درستی با عمق مناسب کشت شد، خاک اطراف ساقه را به آرامی فشار دهید تا به طور محکم ثابت بماند. مراقب باشید خاک اطراف ریشهها آنقدر فشار ندهید که به نشاها آسیب وارد شود. سپس گیاه را تا زمانی که سست و واژگون شود و خاک دیگر فشرده نشود، با آبپاش دستی آبیاری کنید.
بهترین زمان برای کشت چه وقتی است؟
مهمترین نکتهای که در هنگام کشت نشا باید در نظر گرفت زمان کاشت است. بهتر است در صورت امکان قبل از کاشت در فضای باز صبر کنید تا هوای سرد به پایان برسد، اما خیلی زود کاشت را انجام ندهید که به نشاها آسیب وارد شود و شاخههای جدید نتوانند با محیط سازگار شوند. اگر نشاها را در زمان مناسب نکارید، ممکن است از بین بروند و زحمات شما به هدر برود.
مراحل مقاومسازی نشا قبل از ورود به زمین
نشاهایی که در گلخانهها و در شرایط کنترل شده پرورش پیدا کردهاند، قبل از ورود به زمین اصلی به یک دوره مقاومسازی نیاز دارند. در این دوره گیاه آماده انتقال از گلخانه به مزرعه خواهد شد و تحت تنش ملایمی از خشکی و سرما قرار میگیرد تا مقاوم شود.
این دوره از 3 تا 30 روز طول میکشد و 21 روز پس از کاشت با افزایش دما، آبیاری کمتر و افزایش شدت نور به طوری که باعث ایجاد تنش در ریشه و سیستم دفاعی گیاه نشود، آن را به محیط بیرون عادت میدهند.
کنترل دما
کمترین دما برای جوانهزنی 7 درجه، بهترین دما بین 14 تا 25 درجه سانتیگراد است و همچنین رشد گیاهچهها هم در دمای 20 تا 25 درجه سانتیگراد صورت میگیرد. نشا در دمای بالا معمولاً نازک، بلند و بیکیفیت است.
کنترل نور
بذرهای صیفیجات در تاریکی بیشترین میزان جوانهزنی را دارند و سپس در محیطی با نور ملایم بهخوبی رشد میکنند. گیاهها در صورت کمبود نور بلند و لاغر و در صورت زیاد بودن نور کوتاه و نامرغوب میشوند.
آبیاری
آبیاری باید در اوایل صبح و زمانی که سطح خاک و ریشه خشک باشند، انجام شود. بهترین زمان آبیاری از طلوع خورشید تا 3 بعد از ظهر است و نباید در غروب یا شب انجام شود؛ زیرا آبیاری در این زمان موجب مرگ گیاه، قارچیشدن و بیمار شدن آن میشود.
تغذیه نشا
در هر دوره رشد باید از عناصر بهخصوصی استفاده شود. در مرحله قبل از جوانهزنی باید از هیومیک اسید و در ده روز اول از فسفر و ازت بیشتری جهت افزایش رشد گیاه استفاده شود. همچنین استفاده از آهن در تشکیل کلروفیل بسیار لازم است و روی رشد و سبزینگی گیاه تأثیر زیادی میگذارد.
پس از مرحله جوانهزنی برای تقویت ریشهها درصد فسفر را افزایش میدهند. در واقع این مرحله مهمترین مرحله تغذیه است و باید از تمامی عناصر برای حفظ تعادل استفاده شود؛ اما پتاسیم و فسفر به دلیل تأثیر در افزایش ضخامت ساقه بیشترین عناصر مصرفی هستند.
یک نشا خوب باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
انتخاب یک نشاء با کیفیت خوب یکی از ملاحظات مهم است. نشای خوب نشایی است که عاری از بیماری و آفات باشد. شکل، اندازه و رنگ آنها باید نشاندهنده این باشد که نشاها در سلامت کامل رشد کرده باشند، روش تقویت به درستی انجام شده باشد، آنها به درستی حمل شده و در شرایط خوبی نگهداری شده باشند.
اگر بذرها در شرایط مناسب تولید نشوند و یا پس از برداشت در محیط مساعد قرار نگیرند، بذرها به خوبی در زمین کاشته نمیشوند و سازگاری بسیار کند انجام میشود. کشاورزان نمیتوانند مستقیماً بذر را از تولیدکنندگان و از فروشگاهها خریداری کنند، بنابراین به محض رسیدن به فروشگاه بذر را خریداری کنید تا زمان کوتاهتری در فروشگاه باشد.
علائم ظاهری یک نشا مرغوب
در تشخیص یک نشاء مرغوب باید به علائم ظاهری آن مانند داشتن ساقه ضخیم، ارتفاع بین 12 تا 17 سانتیمتر، سفیدی رنگ ریشهها، نبود رنگ ارغوانی درساقه و نداشتن رنگ زردی و علایمی از کمبود عناصر غذایی توجه کرد.
همچنین یک نشای مناسب باید عاری از آفات و بیماری باشد. برای تشخیص سلامت نشا توجه داشته باشید که زخمها و لکههای سطحی روی بافت گیاه و ساقه آن نباشد و همچنین هیچ علائمی از حمله حشرات وجود نداشته باشد.
نحوه انتقال، روش کاشت نشاء
تکثیر گیاهان از طریق قلمه به گیاهی که قلمه از آن تهیه میشود بستگی دارد. قلمه گیری به روشهای مختلفی انجام میشود، از جمله:
- قلمه ساقه / قلمه انتهای ساقه
- قلمه پاشنه دار
- قلمه برگ و جدا کردن پاجوش
تهیه هر یک از این قلمهها به نوع گیاه بستگی دارد. برخی از آنها را میتوان با چیدن آنها با انگشت شست یا انگشتان دیگر خود تهیه و آماده کرد، در حالی که برخی دیگر نیاز به استفاده از قیچی یا ابزار برش دارند.
قلمههای انتهایی ساقه شباهت زیادی به قلمههای ساقهای دارند، تنها تفاوت آنها در این است که قلمههای ساقه جوانه انتهایی ندارند و از قسمت پایین ساقه گرفته میشوند. قلمههای انتهایی ساقه با برش تمیز زیر گرهها (محل اتصال برگها) و قلمههای ساقه با برش بالای گرهها تهیه میشوند.
کاشت خیلی نزدیک به گره ممکن است در جوانه زنی اختلال ایجاد کند و قلمههای طولانیتر از حد معمول ممکن است باعث از بین رفتن بخشی از ساقه شود. در زمان قلمه گیری، برگهای پایین قلمه را که باید زرد و ضعیف باشد جدا کنید. هنگام کاشت قلمه، اجازه ندهید که برگهای پایینی به خاک برسند یا در خاک فرو بروند. این کار باعث پوسیدگی برگها و از بین رفتن قلمهها میشود.
قلمههای ساقه از گیاهان بزرگتر به همین ترتیب انجام میشود، یا در کمپوست کاشته میشود یا با خوابانیدن قلمه تکثیر میشود. از صدمه زدن به قلمهها باید اجتناب شود زیرا بافت آسیب دیده، خود منبع ورود بیماری و آلودگی است.
برای تهیه قلمه پاشنهدار از ساقه شاخه اصلی یا جوانههای تازه روییده استفاده کنید تا مقداری از بافت شاخه اصلی نیز در قلمه جدا میشود. هنگام قلمه گیری، مطمئن شوید که قلمهها آسیبی ندیده باشند و قبل از کاشت، برگهای کهنه یا قدیمی را از پایین جدا نکنید.
قلمهها را میتوان از برگهای کامل یا قسمتهایی از برگ تهیه کرد و بر اساس نوع گیاه به روشهای مختلفی برای تکثیر استفاده کرد. برای هرس از برگهای بالغ و سالمی که خیلی پیر، ضعیف یا بیمار نیستند استفاده کنید. برگها را با استفاده از یک چاقوی تیز و تمیز برش دهید.
خرید نشا
اگر بخواهید در اواسط بهار و پس از اتمام فصل سرما بذر انواع گیاهان را بکارید، ممکن است زمان زیادی برای رشد گیاهان به کار رود و به صرفه نباشد، اما میتوانید در کمترین زمان نشا آماده بکارید. شما میتوانید پس از یک ماه از محصولات خود استفاده کنید و محصولات خود را خیلی زودتر از سایر کشاورزان به بازار عرضه کنید.
کاشت نشا بسیار آسان است، ابتدا در زمین اصلی گودالی ایجاد کرده و سپس نشا را داخل گودال قرار دهید و بعد از این کار با خاک نرم و مرطوب دور ساقه نشا را کامل بپوشانید و خاک پای بوته را فشار دهید برای اینکه سطح تماس ریشه با خاک بیشتر شود و بعد از اتمام نشا کاری مزرعه را آبیاری کنید. زمان کاشت بذر اواسط بهار، پس از پایان هوای سرد است.
خرید اینترنتی یکی از روشهای آسانی است که میتوانید از طریق آن، انواع مختلفی از نشا را تهیه کنید. البته باید توجه داشته باشید که خرید اینترنتی باید از یک سایت معتبر و باسابقه انجام شود. سایت آوین گرین با محصولات و خدمات باکیفیت خود این اطمینان را به شما میدهد که خرید سم، کود و… را به صورت مطمدن تجربه کنید.
روشهای مقابله با بیماریهای نشا
از رایجترین مشکلات گلخانهداران، وجود آفات و بیماریهای نشاء در گلخانه است. اگر شما نیز به دنبال راهحلی برای مقابله با این بیماریها میگردید، با ما همراه شوید تا شما را با روشهای مقابله با بیماریهای گلخانهایی آشنا کنیم. روشهای مقابله با این بیماری شامل بیماریهای زیر میشوند.
رعایت بهداشت محیط
فضایی مثل گلخانه پر از علفهای هرزی است که در لابهلای گیاهان دیگر رشد کردهاند. این علفها باعث بیماریهایی میشوند که باید از آن جلوگیری کرد تا مانع انتقال بیماری شوید. زمانی که از سینیهای کاشت استفاده میکنید، باید آنها را بهخوبی بشویید و از هرگونه خاک و کثیفی کاملاً پاک کنید و توجه داشته باشید که از هرگونه آلودگی پاک شده است.
سپس سینی را در محلول کلر اکس ضدعفونی کنید. برای انجام این کار باید اول سینی را در محلول 1 الی 2 درصد هیپوکلریت سدیم به مدت ۲۰ دقیقه قرار دهید. توجه داشته باشید که کلر برای نشانههای جوان سمی است و باید چندباره مجدداً سینی هارا آبکشی کنید تا به تمیزی دلخواه برسند.
تهویه مناسب
بهترین راهحل برای جلوگیری از مرگ گیاهچه و بیماریهای قارچی، تهویه هستند که باعث میشوند جریان هوا بهخوبی در اطراف گیاه ایجاد شود و هوای تازه و تمیز برای تنفس گیاهان امکانپذیر باشد. در هنگامی که علائم مرگ گیاهچه در گلخانه دیده شدند، میتوان آنها را با قارچکشهای کاپتان و فربام تیمار کرد.
آبیاری اصولی
برای جلوگیری از قارچزدن نشاهای توپی باید آنها را در شب خشک نگه داشت تا قارچ نزنند. پس بهتر است آبیاری آنها در صبح انجام شود؛ اما در فصل تابستان بهخاطر گرمایی که وجود دارد، شاید نیاز باشد در نیمههای روز نیز آبیاری شوند. اما توجه به این نکته داشته باشید که حتماً در شب برگهای توپی باید خشک باشند تا از توسعه انتشار بیماریهای قارچی کاسته شود.
کنترلهای کشت
باید سرعت رشد قلمه را کند و مداوم کرد. گیاهانی که رشدشان نسبت به گیاهان دیگر بسیار کند است، به بیماریهای مختلف حساسیت بیشتری نشان میدهند.
کنترلهای شیمیایی
یکی از بهترین روشهای کاربرد مناسب قارچکشها در گلخانه، استفاده از تدخین کنندههای دودی است. نکته قابلتوجه راجع به قارچکشهای تدخینی کلروتالونیل این است که از پوسیدگی ساقه و لکههای ناشی از بوترویتیس جلوگیری میکنند این است که در زمان استفاده از قارچکشها حتماً توجه داشته باشید که نباید انهارا در دمای بالا روی برگها اسپری کرد؛چون به برگها صدمه خواهد رسید.
حتماً بهاندازهای که فقط برگها خیس میشوند، آن را اسپری کنید تا جایی که مواد قارچکش بر روی محیط کشت چکه نکنند و بتوانید مانع آسیب به ریشه گیاه شوید.
چگونه نشاها را در مقابل بیماری مقاوم کنیم؟
مقابله با آفات و بیماریهای گلخانهای تولید نشا از مشکلات رایج گلخانهداران است. پس باید هر آنچه که لازم است درباره نشا دانست و برای جلوگیری از توسعه آفات آن تلاش کرد.
تا آسیبهای جدی به گیاهان وارد نشود و گیاهان سالم و تمیز و شادابی را در گلخانهها مشاهده کرد تا اندکی حال خوب به مشتریان هدیه شود. سؤال اینجاست که چگونه نشا را مقاوم کنیم؟ مقاومسازی قلمهها به روشهای مختلفی انجام میشود که روش مناسب را باید با توجه به نوع، شرایط و… انتخاب کرد.
کاهش دمای گلخانه از طریق تهویه
توجه داشته باشید که نباید دما برای محصولات حساس به سرما به زیر ۱۰ درجه سلسیوس برسند. وجود هوای تمیز به مقاومسازی نشا با کمک میکند.
اجازه پژمردگی ملایم به قلمهها
هرگز نباید اجازه دهید که نشاها بهشدت پژمرده شوند و برای مقاومسازی نباید کوددهی نشاها را قطع کرد؛ چراکه باعث کمبود مقاومت میشود و استقرار آنهارا به تأخیری میاندازد.
نگه داشتن نشاها تا چندروز در بیرون
نشاها باید در محیطی باشند که نور مستقیم آفتاب در آن استقرار داشته باشند؛ اما باید در برابر بادهای خشک نیز محافظت شوند و به طور مرتب آبیاری و بررسی شوند.
خرید نشاء در شهرهای مختلف
در سالهای اخیر تولید نشا به عنوان یک صنعت سودآور و توسعهیافته در سراسر جهان رشد کرده و باعث ایجاد اشتغال شده است. تولید، ارسال و سفارش نشا نیاز به ساختارهای خاص، شرایط محیطی، ظروف کشت مخصوص رشد و… دارد.
بنابراین تولیدکنندگان میوه و سبزیجات در سراسر جهان تصمیم به خرید نشا از گلخانهها برای شروع کشت و پرورش موردنیاز میگیرند. خرید و قیمت نشا در شهرهای مختلف شامل موارد زیر است.
خرید نشا در اهواز
خرید نشا در اهواز به دلیل اینکه بذر از یک سو محصول نهایی تولیدکنندگان باغی و از سوی دیگر ماده اولیه باارزش برای شروع کشت محصولات کشاورزی است در بین مردم از محبوبیت بالایی برخوردار است.
سبزیجاتی که از طریق نشا در اهواز رشد میکنند، معمولاً مدتزمان کوتاهتری برای رشد نسبت به سبزیجاتی که از بذر کاشته میشوند، دارند؛ به همین دلیل قیمت نشا در اهواز افزایش پیدا کرده است.
همچنین مزیت استفاده از نشاهای مختلف در محیط کنترل شده این است که علاوه بر مناسببودن قیمت نشا در اهواز از تأثیر عوامل استرسزای محیطی، عوامل بیماریزا، آفات و… در امان خواهند بود.
خرید نشا در دزفول
یکی از مزایای خرید نشا در دزفول در هنگام تولید کوتاهتر شدن دوره رشد گیاهان است؛ بنابراین کشاورزان دزفول میتوانند محصولات زودهنگامتری نسبت به رقبای خود به بازار ارائه دهند و سود قابل توجه و خوبی از آن به دست آوردند.
بهتر است بدانید که قیمت نشا در دزفول مانند نشاء هیبرید F1 که معمولاً برای تجارت سبزیجات استفاده میشود، اغلب قیمت بالایی دارد.
همچنین کشاورزان میتوانند با خرید انواع نشاهای مختلف بر روی مراحل کاشت آنها تحقیق کنند و با تلاش و کوشش گیاهان سالم و قوی را تولید کنند؛ بنابراین بر اساس کیفیت محصولات آنها میتوانند قیمت نشا در دزفول را بالا ببرند.
خرید نشا در بهبهان
کشاورزان در هنگام خرید نشا در بهبهان باید تشخیص بدهند که آن نشا در کدام دسته (میوهها یا سبزیجات) قرار میگیرد تا بر اساس ویژگیهای منحصربهفرد، قیمت نشا در بهبهان و مراحل کاشت هر یک از آنها رفتار کند.
برای مثال از نظر گیاهشناسی گوجهفرنگی به عنوان یک میوه تلقی میشود؛ اما علم باغبانی آن را جزو سبزیجات میدانند. گوجهفرنگی منبع غنی ویتامین A ، C و اسیدفولیک است و به همین دلیل قیمت نشا در بهبهان (قلمه گوجهفرنگی) حدود ۷۰۰ تا ۲۵۰۰ تومان است.
خرید نشا در هرمزگان
اگر به دنبال خرید نشا در هرمزگان هستید، باید به آبوهوا، نور و حرارت، مواد آلی و… توجه کنید. همچنین پرورش نشا در باغچه خانه شما بسیار آسان است.
بنابراین شما باتوجهبه مراقبتهای مناسب میتوانید انواع مختلفی از نشاها را متناسب با نیاز خود پرورش دهید و قیمت نشا در هرمزگان را بر اساس زحمت و کیفیت آنها در بازار این منطقه تعیین کنید.
البته بهتر است بدانید که قیمت نشا در هرمزگان بر اساس ویژگیها و انواع مختلف آنها بین ۷۰۰ تا ۲۵۰۰ تومان متفاوت است.
خرید نشا در میناب
خرید نشا در میناب میتواند یک راه پربار و هیجانانگیز برای افزایش تنوع در باغ شما باشد. یکی از سؤالات متداول افرادی که به تولید انواع نشا میپردازند این است که آیا قیمت نشا و کیفیت آنها در بازار این منطقه مهم است خیر. البته آنها باید بدانند که زمان مناسب تولید قلمه برای آینده و سوددهی آنها اهمیت بسیاری دارد.
همچنین اگر قبل از آمادهشدن نشا آنها را بیرون بیاورند، ممکن است برای بقا دچار مشکل شوند و کشاورزان با کاهش قیمت نشا در میناب روبهرو شوند. البته بهتر است بدانید که قیمت نشا در میناب معمولاً بین ۱۰۰۰ تا ۲۵۰۰ تومان است.
خرید نشا در بندرعباس
کشاورزان باید بدانند که سفارش نشا و خرید نشا در بندرعباس برای کاشت یک محصول عالی برای فصل گرم سال بسیار مناسب و سودآور است.
برای مثال نشا هندوانه مقاومت بیشتری در برابر گرما دارد؛ بنابراین برای مناطق بندرعباس که تابستانهای گرم و طولانی دارد، بسیار مناسب است. همچنین با توجه به مزیت این منطقه باید بدانید که قیمت نشا در بندرعباس بسیار مناسب است.
همچنین شما میتوانید در مورد قیمت نشا در بندرعباس با مشاوره گلخانهها صبحت کنید و از قیمتهای متنوع در بازار این منطقه آگاهی پیدا کنید.
سخن پایانی
نشا کاری با وارد کردن زودتر گیاه به بازار مصرف، فروش و سود را افزایش میدهد. ضمناً اگر کلیه کارهای نشاکاری و تولید انواع بذر به صورت مکانیزه و با ابزار استریل انجام شود، آسیب به ریشه گیاهان، تنش و شوک و هزینههای مرتبط با کارگر به حدود یک دهم کاهش مییابد. این اعداد در کشاورزی بسیار مهم است.
یکی از مزایای اصلی و مهم نشاکاری کم کردن هزینه، کاهش بیماری و آفات است. کاشت نقش بسیار مهمی در مدیریت بیماریها و آفات دارد و کاهش هزینههای مصرف باعث افزایش سودآوری در پیشگیری از بیماری میشود؛ بنابراین، بهترین راه برای موفقیت در کشاورزی، دستیابی به سود بیشتر و کاهش هزینههای مصرف، با بذرکاری است.
تمامی محصولات آوین:
سایر مقالات:
انواع نشا گوجه فرنگی گلخانه ای |
پیوند نشا گوجه فرنگی |
بیماری نشا گوجه فرنگی |
مطالب مفید و کاربردی بود
مطالب مفیدی بود ممنون
اطلاعات بسیار مفیدی بود
نشا برای شروع کشاورزی واقعا مهمه. ممنون از اطلاعاتتون
سلام ببخشید بعد از چند مدت ما نتیجه کارو میبینیم؟
سلام ببخشید بعد از چند مدت نتیجه کارو میبینیم؟
از خواندن مقاله کامل شما لذت بردم سپاس.
از خواندن مقاله کامل شما لذت بردم سپاس. من خیلی دوست دارم گلخانه داشته باشم
من با توجه به اینکه به کار گلخانه علاقه دارم این مقاله خیلی برام مفید بود ممنونم
اطلاعات مفیدی بود ممنون
از آوین نشا گرفتم خییلی خوب بود سال بعد هم میگیرم
کاربردی بود👌👌
سایت آوین بهترینه واقعا،ممنون
آوین واقعا برجسته و اوله، من چند ساله ازشون انواع نشاء گرفتم و کاملا راضی هستم چون وضعیت مالیمو پیشرفت داده
برای تهیه نشا در کرمانشاه چگونه اقدام کنیم؟؟
نشا گردو رو چه زمانی باید به خاک انتقال بدیم؟