بیماری های فلفل دلمه ای و راههای تشخیص و درمان آنها
آیا بیماری های فلفل دلمه ای را میشناسید؟ اگر تجربه کاشت فلفل دلمهای را در گلخانه یا مزرعه خود داشته باشید، حتماً آگاه هستید که به بار نشستن این محصول تا چه اندازه میتواند باعث نگرانی شما در زمینههای مختلف شود. بیماری های فلفل دلمهای از اصلیترین دغدغههای شما در فرایند کاشت و برداشت است.
اگرچه راههای مبارزه و درمان برای عوامل بیماری زا فلفل دلمهای متفاوت است؛ توصیه ما این است که کنترل و پیشگیری از بیماری های فلفل دلمه ای را در اولویت کار خود قرار دهید.
به همین منظور در این مقاله سعی کردهایم از متداولترین بیماری های فلفل دلمه ای، علائم، راههای درمان و پیشگیری آنان به طور کامل صحبت کنیم. درنتیجه میتوانید با خیال راحتی محصولات باکیفیت و سالم خود را برداشت کنید.
ویدیو: بیماری های فلفل دلمه ای
بیماری های فلفل دلمه ای گلخانهای
امروزه بسیاری از کشاورزان ترجیح میدهند فلفلدلمهای را در محیط گلخانهای کشت کنند. زیرا کنترل شرایط محیطی مطلوب برای رشد این محصولات در گلخانهها به نسبت فضای باز مزرعه آسانتر است. بااینحال هنوز نمیتوانید ادعا داشته باشید که محصول فلفلهای شما از هرگونه بیماری در امان خواهد بود.
عوامل بیماریزای متعددی میتوانند راه خود را به محصولات شما در گلخانه پیدا کنند. چهبسا این عوامل، انواعی از ویروسها باشند. در این صورت تقریباً هیچ راه درمانی برای بیماری منتشر شده وجود ندارد. درنتیجه ضررهای جبرانناپذیری را متحمل میشوید.
در ادامه، علاوه بر بیماری های فلفل دلمه ای محتمل در گلخانه، توضیحاتی درباره سایر بیماری های فلفل دلمه ای چه در محیط گلخانه و چه در فضای باز مزرعه، برای آشنایی بیشتر شما بیان شده است.
لکه برگی باکتریایی فلفل دلمهای
بهعنوان یکی از شایعترین بیماری های فلفل دلمه ای که در رده مخربترین نوع نیز قرار دارد، بیماری لکه برگی حرف اول را میزند. عامل ایجادکننده بیماری لکه برگی در فلفلدلمهای، نوعی باکتری به نام Xanthomonas Campestris است که در بذرها، بقایای گیاه زنده و خاک، در طول فصلهای متفاوت زنده میماند.
عوامل ایجادکننده بیماری لکه برگی باکتریایی فلفل دلمه
بذرهای آلوده از اصلیترین عامل ایجاد لکه برگی در شرایط آبوهوایی سرد هستند. خوشبختانه اگر عوامل محیطی لازم برای رشد این باکتری فراهم نباشد، این عامل بیماریزا کمتر از یکسال در خاک زنده است. همچنین در صورت تجزیه بقایای گیاهی، توانایی زندهماندن در خاک یا بر روی بذرها، بیشتر از یک هفته برای آن وجود نخواهد داشت.
درنتیجه، بنا بر نکات این بخش، باید درک کرده باشید که چقدر کنترل شرایط محیطی در قبل و حین کاشت فلفلدلمهای در جلوگیری از این بیماری تأثیرگذار است.
شرایط گسترش لکه برگی باکتریایی در فلفل دلمهای
برای جلوگیری از زندهماندن این باکتری و شروع رشد و انتشار آن، لازم است که محیطی که برای این عامل بیماریزا خوشایند است را بشناسید. درنتیجه با جلوگیری از برقراری آنها میتوانید تا حدی در مدیریت این نوع از بیماری های فلفل دلمه ای، موفق عمل کنید. شرایط مساعد گسترش این بیماری عبارتاند از:
- وجود رطوبت نسبی بالای 85 درصد
- مرطوب ماندن برگها به مدت طولانی
- وجود گرما و دمای ۲۶ تا ۳۰ درجه سانتیگراد
- کاشت نشاهای آلوده
- آبیاری بارشی
- قرارگیری در معرض وزش باد
- وجود علفهای هرز در نقش میزبان برای این باکتری
- استفاده از وسایل کشاورزی آلوده
نشانههای وجود لکه برگی در فلفل دلمهای
از زمان شروع رشد باکتری این نوع از بیماری های فلفل دلمه ای و نفوذ آن به درون گیاه تا مرحله میوه دهی، علائم وجود بیماری متغیر خواهد بود. این نشانهها بر روی برگها و میوه بهصورت لکه و همچنین شانکرهای ساقه به وجود میآیند. بهتناسب فراهم بودن شرایط محیطی مطلوب برای رشد باکتری، سرعت این تغییرات نیز افزایش مییابد.
بیماری لکه برگی، وجود خود را با نشانههای زیر به شما اعلام میکند:
- لکههایی آبکی دارای حاشیههای برجسته با رنگ سبز و زرد به قطر 4.1 اینچ زیر برگها ایجاد میشوند.
- با گسترش بیماری، اندازه این لکهها بزرگتر، رنگ آنها قهوهای و دور آنها زرد میشود
- در ادامه لکهها خشک میشوند و محل آسیبدیده، به حالت پارگی شبیه میشود.
- برگهایی با مقاومت کمتر، پژمرده و از ساقه جدا میشوند.
- روی ساقه فلفلدلمهای آلوده، لکههای قهوهای و زرد قابلمشاهده خواهند بود.
- بر روی خود میوه نیز لکههای نکروزه، برجسته و ترک مانند ایجاد میشود.
تأثیر لکه برگی بر روی گیاه فلفلدلمهای
هرچه شرایط برای رشد باکتری این بیماری های فلفل دلمه ای بیشتر فراهم شود، عملکرد میوه دهی و رشد این گیاه کاهش مییابد. در این حالت مرگ گیاه بسیار محتمل است. در مرحله فراگیری بیماری، به دلیل وجود این عفونت باکتریایی بهصورت لکههای برجسته بر روی میوه، محصول شما عملاً غیرقابلفروش و مصرف میشود.
در برخی موارد امکان دارد با وجود حمله این باکتری، فلفل دلمه گلخانه یا مزرعه شما پوسیده نشده باشد. در این حالت فکر میکنید که تا زمان برداشت و عرضه به بازار هنوز امیدی برای فروش آنها وجود دارد. اما ازآنجاییکه در این شرایط راهی برای عوامل دیگر بیماریزا موجود در هوا و خاک، باز شده است؛ در زمان کمی فلفلدلمهای خود را پوسیده میبینید.
راههای درمان و کنترل بیماری لکه برگی فلفل دلمهای
زمان کمی بعد از شروع بیماری، به دلیل سرعت تخریب زیاد، پیداکردن راه درمان کار بسیار سختی خواهد بود. پس میتوانید از گزینههای زیر برای جلوگیری از ایجاد و گسترش بیماری لکه برگی استفاده کنید.
- خیساندن بذرها در آب گرم برای ضدعفونیکردن
- تهیه نشاهای سالم و مقاوم
- جدا کردن بخش آلوده شده به طور کامل از خاک، در صورت مشاهده نشانههای بیماری بر روی گیاه
- از بین بردن علفهای هرز به طور مداوم
- استفاده از سم کوساید و استرپتومایسین هنگام مشاهده علائم اولیه
- استفاده از آبیاری قطرهای برای اینکه برگها هنگام آبیاری خیس نشوند.
- استفاده از سموم دارای مس در ساعتهای اولیه صبح یا بعدازظهر
- فراموش نکردن کوددهی به میزان مناسب قبل از کاشت و در خلال مراحل رشد بهمنظور مقاوم کردن گیاه در برابر بیماریها
بیماری موزاییک در فلفل دلمهای
یکی از متداولترین بیماری های فلفل دلمه ای ویروسی، موزاییک است. همانطور که در ابتدای مقاله نیز بیان شد، تقریباً هیچ راه درمانی برای گیاهان آلوده شده به ویروس وجود ندارد. علت این امر آن است که تمرکز عملکردی این ویروس بر روی کاهش رشد و کیفیت میوه فلفلدلمهای است.
به دلیل شکل ظاهری و جنس لکههایی که بر اثر این ویروس روی برگهای فلفلدلمهای ایجاد میشود، به نام ویروس موزاییکی شناخته میشود. ویروس موزاییکی بر روی فلفل دلمه میتواند از انواع مختلفی که وجود دارد، تأثیر بپذیرد. در ادامه هریک از انواع ویروس موزاییک بیماری های فلفل دلمه ای توضیح داده شده است.
ویروس موزائیک یونجه
در جدول زیر میتوانید عوامل ایجاد کننده و نکات مربوط به ویروس موزادیک یونجه را مشاهده کنید.
عامل ایجادکننده بیماری موزائیک یونجه در فلفل دلمه | ویروس Alfalfa mosaic (AMV) |
نحوه انتشار ویروس |
· گونههای مختلف حشرات ناقل مخصوصاً شتهها (مانند شته Myzus persicae)
· بذرهای آلوده · ابزارآلات آلوده |
علائم این بیماری |
· لکهها و خالهایی به طرح موزاییک و به رنگ زرد روشن و سبز
· تغییر شکل و کجشدن میوه فلفل دلمه · در صورت ابتلا نشاهای جوان، فرایند رشد گیاه مختل و باعث کوتولگی میشود. · میزان محصولات بهعملآمده، کمتر از حد نرمال است. |
چرخه زندگی ویروس موزاییک یونجه در فلفلدلمهای |
ازآنجاییکه امکان زندهماندن این ویروس وجود دارد، با فراهمشدن کمترین شرایط مطلوبی، رشد و انتقال خود را شروع میکند. بهطوریکه گیاهان در مدت 1 تا 2 هفته پس از ابتلا میمیرند. |
خسارت بیماری موزاییک یونجه در فلفل دلمه | به دلیل تحتتأثیر قرارگرفتن عملکرد باردهی و کیفیت گیاه و میوه، میوههای آلوده قابلفروش نخواهند بود. |
راههای مبارزه شیمیایی با این ویروس |
تنها راه مبارزه با این ویروس مدیریت ناقل بیماری؛ یعنی شته است.
استفاده از پروتنوس (1لیتر در هکتار)، افوریا (300 میلیلیتر در هکتار)، استینگر، استارکل، اگریفلکس، آدمیرال (750 گرم در هکتار) |
روشهای پیشگیری و کنترل این ویروس |
· استفاده از بذرهای سالم
· جلوگیری از جمله آفات با استفاده از توری · ضدعفونیکردن تجهیزات کشاورزی · استفاده از روغن چریش و اسپریکردن صابون حشرهکش به گیاهان · پرهیز از دستزدن به گیاهان با دستهای ضدعفونی نشده · کنترل میزبانهای دیگر این ویروس مانند ازبینبردن علفهای هرز یا استفاده از مالچ در میان ردیفها · دورکردن ناحیه کاشت فلفلدلمهای از مزارع یونجه |
ویروس موزائیک خیار فلفلدلمهای
از انواع دیگر بیماری های فلفل دلمه ای ویروسی، موزاییک خیار یا Cucumber Mosaic Virus است که بهاختصار CMV نامیده میشود. این نوع ویروس موزاییک نیز در برخی موارد مشابه همتای قبلی خود، موزاییک یونجه است. عامل انتقال ویروس موزاییک خیار، چندین نوع از شتهها هستند.
ویروس این بیماری های فلفل دلمه ای در علفهای هرز، ریشه، بذر یا گلهای گیاه زراعی، زندگی میکنند. با برقراری شرایط محیطی مطلوب و وجود شتهها، ویروس به گیاهان فلفل دلمه حمله میکند.
علاوه بر ناقلان این ویروس، بذرها و نشاهای آلوده، جابهجایی ابزارآلات کشاورزی آلوده و حتی خود انسان نیز ازجمله عواملی هستند که باعث جابهجایی ویروس به گیاهان فلفل دلمه میشوند.
علائم بیماری موزاییک خیار در فلفل دلمه
با جابهجایی ویروس و شروع مراحل اولیه رشد، کمکم علائم فیزیولوژیکی بر روی گیاهان و میوه فلفل دلمه ظاهر میشود. با مقایسه علائم آنها و موارد زیر میتوانید مطمئن شوید که گیاهان مزرعه شما به این بیماری های فلفل دلمه ای آلوده شدهاند یا خیر.
- تاولهایی به رنگ سبز و زرد روی برگها و میوه ایجاد میشوند.
- شکل ظاهری نشاهای جوان کوتوله و برگهای آن باریک میشود. به همین دلیل بوتهها پرپشت و کپهای میشوند.
- در مرحله گلدهی، بر روی آنها رگههایی سفید ظاهر میشود. همچنین امکان ریزش برگها وجود دارد.
- طول ساقه و شاخهها بیشتر از حد معمول خواهد شد.
- برگها و دمبرگها به دلیل رشد زیادی که داشتهاند، بهطرف پایین در هم میپیچند.
- لکههایی برجسته به رنگ سبز تیره یا سفید و سیاه بر روی میوه فلفل دلمه به وجود میآید.
روشهای مبارزه با ویروس موزاییک خیار فلفل دلمه
همانطور که در نوع قبلی نیز توضیح داده شد، متأسفانه هیچ درمانی یا روش مبارزهای، جز کنترل ناقل ویروس این نوع از بیماری های فلفل دلمه ای، نمیتوانید پیدا کنید. اگر متوجه وجود حشرات ناقل در میان گیاهان خود شدید، میتوانید با اسپریکردن روغنهای معدنی بر روی برگها، شتهها را از آنها دور کنید.
اقدامات پیشگیری در برابر بیماری موزاییک خیار فلفل دلمه
پیشگیری بهترین و مقرونبهصرفهترین استراتژی برای در امان نگهداشتن محصولاتتان است. با رعایت موارد زیر میتوانید از انتشار این دسته از بیماری های فلفل دلمه ای جلوگیری کنید.
- اطمینان از سالمبودن بذرها و نشاهای خریداری شده
- حذف مداوم علفهای هرز و همچنین دورنگه داشتن گیاه فلفلدلمهای از یونجهها که نقش میزبان ویروس را دارند.
- ضدعفونیکردن وسایل زراعی
- استفاده از پوشش توری برای جلوگیری از ورود حشرات ناقل
- اطمینان از مصرف بهاندازه مواد غذایی موردنیاز گیاه بهمنظور تقویت سلامت آنها در هنگام رشد
- بهکارگیری مالچ آلومینیومی جهت منکس شدن نور و درنتیجه دور شدن حشرات ناقل از گیاهان
- شخمزدن خاک قبل از کاشت بهمنظور ازبینبردن بقایای گیاهی و ویروسهای خفته در خاک
بیماری موزاییک خفیف فلفل دلمهای
این بیماری از ویروسی به نام Pepper mottle (PepMoV) ایجاد و منتشر میشود. مانند انواع دیگر بیماری های فلفل دلمه ای ویروسی، امکان زندهماندن آن در خاک و میزبانهای دیگر وجود دارد. همچنین از طریق مختلفی به گیاهان منتقل میشود و باعث ایجاد بیماری های فلفل دلمه ای میشود.
علائم موزاییک خفیف فلفل دلمهای
هنگامی که ویروس موزاییک خفیف بتواند به درون گیاه نفوذ کند و مراحل رشد خود را آغاز کند؛ راه برای ورود ویروسهای دیگر موزاییک نیز باز میشود. درنتیجه تغییرات متفاوتی در دوره زندگی ویروس مشاهده خواهید کرد. از متداولترین علائم نوع بیماری های فلفل دلمه ای در دسته موزاییک خفیف؛ عبارتاند از:
- وجود لکههایی به رنگ سبز یا سیاه در برگهای بالغتر. بهعلاوه برگها چروک میشوند و موزاییک و نکروز کمی بر روی آنها ایجاد میشود.
- رگبرگ گیاهان جوانتر به سفید یا روشن تغییر رنگ میدهند. همچنین لکههای ایجاد شده بر روی این برگها زرد یا سبز روشن هستند.
- تأثیرات بر روی میوه فلفلدلمهای نیز بهصورت کوچک و بدشکل بودن اتفاق میافتد. رگههای قهوهای، براق شدن پوست میوه و ایجاد تاول بر روی آن، از دیگر علائمی است که میوه فلفل دلمه را درگیر میکند.
بهعنوان یک نکته باید توجه داشته باشید که در برخی از بذرها، علائم بیماری های فلفل دلمه ای ذکر شده به شکلهایی که گفته شد، ظاهر نمیشوند. به این معنا که باوجود آلودهشدن گیاه به این ویروس، هیچ تغییری بر روی برگها ایجاد نمیشود. این در حالی است که اختلالی که در رشد گیاه به وجود میآید، خبر از مراحل اولیه آلودگی این گیاه را دارد.
روشهای مبارزه و کنترل بیماری موزاییک خفیف فلفل دلمهای
تمرکز استراتژی مدیریت بیماری که انتخاب میشود باید شکستن چرخه بیماری های فلفل دلمه ای باشد. در این صورت درصد انتشار و ایجاد دوباره این ویروس در گلخانه یا مزرعه به میزان قابلتوجهی کاهش مییابد. موارد زیر میتواند محصول فلفلدلمهای کاشته شده شما را از این بیماری در امان نگه دارد.
- ضدعفونیکردن محیط انتخابی کشت با استفاده از نوردهی، آب داغ، محلول وایتکس
- استفاده از بذرها و نشاهای فلفل دلمه سالم و باکیفیت
- حذفکردن علفهای هرز بهصورت منظم بهطوریکه رشد آنها مختل شود.
- ضدعفونیکردن وسایل زراعی قبل از استفاده با موادی مانند: محلول شیرخشک 20 درصد فاقد چربی، تری سدیم فسفات
- ازبینبردن گیاهان آلوده به این ویروس. توجه داشته باشید که انتقال این ویروس با هر عامل مکانیکی امکانپذیر است؛ بنابراین سوزاندن نیز به دلیل جریان دود ناشی از آن، در این مورد کارساز نیست. کمپوست کردن یا انتقال گیاهان آلوده به مکانی خارج از گلخانه بهترین گزینه است.
- پرهیز از تماس دست آلوده به گیاهان به دلیل امکان بالای انتشار بیماری
ویروس Y سیبزمینیPotato Y) )
یکی دیگر از بیماری های فلفل دلمه ای که از ویروس نشئت میگیرد، بیماری PVY یا همان ویروس Y سیبزمینی است.
عامل انتقال بیماری ویروس Y سیبزمینی |
· انواع شتههای بالدار ازجمله شته سبز هلو
· نشاهای آلوده · وسایل زراعی آلوده · وجود ویروس پنهان در علفهای هرز |
علائم وجود این ویروس در گیاه فلفل دلمه |
· ایجاد شکلهای موزائیکی بر روی نوک برگها
· لکههای سفید یا سبز کمرنگ بر روی برگهایی که شکل طبیعی خود را ازدستدادهاند ایجاد میشود. · ظاهرشدن خطهایی تیره یا قهوهای بر روی ساقه و رگبرگها · کوتاه قد شدن بوتهها · با ادامه بیماری برگها چروک میشوند و بعضاً بر روی آنها لکههایی مانند تاول ایجاد میشود. · اختلال در رشد جوانه و گل در گیاهان فلفل دلمه · در صورت وجود میوه، میوهها کوچک و بدشکل میشوند. |
روشهای مبارزه ارگانیک با ویروس Y سیبزمینی | بهکاربردن انواع روغنهای معدنی جهت جلوگیری از انتشار ویروس توسط شتهها |
میزان خسارت این ویروس در دوره زندگی خود |
اگر در رسیدگی به گیاهان در مراحل اولیه بیماری، غفلت کنید، گیاه فلفل دلمه به دلیل همهگیرشدن عفونت میمیرد و دیگر محصولی رشد نخواهد کرد. |
اقدامات پیشگیری و کنترل این بیماری |
· استفاده از بذرها و نشاهای مقاوم و سالم
· پایش گیاهان بهصورت مرتب و ازبینبردن علفهای هرز · استریل کردن وسایل کشاورزی قبل از استفاده · دورنگه داشتن گیاه از هرگونه آسیب فیزیکی |
بیماری آنتراکنوز فلفل دلمه
این عارضه در دسته بیماری های فلفل دلمه ای قارچی قرار میگیرد. قارچ capsici Colletotrichum عامل ایجادکننده این بیماری است. به دلیل آنکه این بیماری در تمام مراحل رشد گیاه میتواند به آن حمله کند، پایش منظم گیاههای فلفلدلمهای از اصلیترین راههای مبارزه و پیشگیری با این نوع از بیماری های فلفل دلمه ای است.
علائم بیماری آنتراکنوز در فلفل دلمهای
ممکن است هنگامی که گیاه در حالت نشا یا بوتههای جوان است، از حضور این بیماری مطلع نشوید. بیشترین آثار فیزیکی که این بیماری بر روی فلفل دلمه از خود برجای میگذارد، در مرحله رشد میوههای رسیده است. در صورت آلودهشدن گیاه به قارچ این نوع بیماری های فلفل دلمه ای، موارد زیر به تفکیک هر مرحله از رشد، قابلمشاهده است.
- وجود لکههای خاکستری یا قهوهای در شکلهایی نامنظم که رنگ دور آنها تیره است، بر روی ساقه و برگها و برخی ریشهها
- ضایعاتی آبکی، تیرهرنگ، فرورفته در شکل و اندازههای نامنظم و مختلف بر روی میوه فلفل دلمه
- در مراحل گسترش بیماری، لکهها نیز افزایش مییابند و به یکدیگر میچسبند.
- ضایعات اسپور قارچ روی میوه نیز در مرحله توسعه بیماری، رنگ نارنجی یا صورتی تیرهای را به خود میگیرند.
- در نهایت میوه نرم میشود و عفونت ناشی از قارچ نیز به درون فلفل دلمه نفوذ میکند.
خسارت بیماری آنتراکنوز بر روی فلفل دلمه
ازآنجاییکه علائم این بیماری بر در مرحله میوههای رسیده فلفل دلمه بهوضوح قابلمشاهده است، عملاً استفاده و فروش این محصولات آلوده به این قارچ امکانپذیر نیست. به این معنا که مشتری آنها را به دلیل شکل ظاهری که دارند از شما نمیخرند. درنتیجه درصورتیکه بیماری را در این مرحله تشخیص دهید، ضرر اقتصادی بزرگی شامل حال شما میشود.
شرایط گسترش بیماری آنتراکنوز
شرایطی که این دسته از بیماری های فلفل دلمه ای را گسترش میدهد، مانند هر قارچ بیماریزای دیگری شامل موارد زیر خواهد بود:
- آبوهوای گرم و محدوده دمایی 20 تا 27 درجه سانتیگراد
- کاشت بذرها و نشاهای آلوده
- بادوباران به دلیل جابهجاکردن اسپورهای قارچ، بیماری را به گیاهان دیگر منتقل میکند.
- مه، شبنم و رطوبت موجود در محیط، بهترین شرایط رشد را برای قارچ این بیماری های فلفل دلمه ای ایجاد میکند.
- به دلیل امکان زنده ماند قارچ در بقایای گیاه، خاک و بذرها به مدت طولانی، نباید فلفلدلمهای را با گیاهان دیگری مانند توتفرنگی که بهعنوان میزبان میتوانند برای این قارچ عمل کنند، بهصورت متوالی بکارید.
استراتژیهای مبارزه و پیشگیری از عارضه آنتراکنوز فلفل دلمهای
کنترل و مدیریت ایجاد و گسترش بیماری یکی از بهترین شیوههای مبارزه با این نوع عارضه در بیماری های فلفل دلمه ای است. به همین منظور بهتر است قبل از کاشت و در طول فرایند رشد موارد زیر را در نظر بگیرید.
- بهکارگیری بذرهای با کیفیت بالا و سالم
- زهکشی مناسب خاک قبل از انجام کاشت فلفل دلمه
- ازبینبردن علفهای هرز مانند: اطلسی، تاتوره و تاجریزی
- جلوگیری از حمله هر نوع آفتی به محصولات بهمنظور در امان نگهداشتن میوههای درحالرشد و رسیده از آسیب
- کنترل تناوب زراعی با محصولات دیگر به مدت 2 تا 3 سال
- استفاده از قارچکشهایی با ترکیبات مس، سم مانب و زینب در مراحل اولیه بیماری های فلفل دلمه ای قارچی
بهعنوان راههای کنترل شیمیایی نیز میتوانید به میزان یک لیتر در هکتار در مزرعه یا 750 سیسی در 1000 لیتر آب در محیط گلخانه از قارچکش ارتیواتاپ استفاده کنید. همچنین قارچکش تریفلوکسی استروبین (200 گرم در هکتار) هم در برابر کنترل رشد و گسترش این بیماری های فلفل دلمه ای قارچی مؤثر خواهد بود.
بیماری بلایت فیتوفتورایی فلفل دلمه
در لیست انواع بیماری های فلفل دلمه ای، میتوان به بلایت فیتوفتورایی یا اصطلاح رایجتر آن، پوسیدگی طوقه، اشاره کرد. این بیماری توسط قارچی به نام Phytophthora Capsici که یک پاتوژن خاکی است، ایجاد میشود. باتوجهبه علائم و قسمتهای مختلفی که در این بیماری درگیر میشوند، آن را بهعنوان بیماری های فلفل دلمه ای ویرانگر میشناسند.
علائم بیماری سوختگی فیتوفتورایی
نشانههای این بیماری بنا بر بخش درگیر شده و مرحله محصول، به شکلهای متفاوتی ظاهر میشود. بیماری اغلب از خاک، ریشه و طوقه آغاز میشود. این در حالی است که با گسترش آن، میتوانید آلودگی را در هر بخش گیاه مشاهده کنید.
در مراحل اولیه ضایعاتی مانند زخمهای قهوهای بر روی طوقه ایجاد میشوند. رفتهرفته این علائم خود را به بالاتر، یعنی ساقه میکشانند. با ایجاد زخمهای تیره و شانکر ساقه، در کار رساندن مواد غذایی به گیاه اختلال ایجاد میشود و در نهایت گیاه میمیرد.
علائم در برگهای تحتتأثیر این قارچ هم بهصورت تغییر رنگ به قهوهای روشن یا خاکستری، پژمردگی آنان همراه با لکههایی آبسوخته دیده میشوند. با گسترش بیماری، برگهای آسیبدیده در نهایت بر روی زمین میریزند.
با مشاهده لکههای آبکی و تیره، پوسیدگی و چروکیدگی همچنین تغییر رنگ میوه فلفل دلمه به سبز تیره متوجه گسترش عفونت در گیاهان مزرعه خود میشوید. در آخرین مرحله بیماری هم مناطق آسیبدیده روی میوهها بهصورت کپکهای سفیدرنگ خود را نشان میدهند.
چگونگی ایجاد و انتقال بلایت فیتوفتورایی فلفل دلمه
سیستم زندگی این عامل بیماریزا به صورتی است که میتواند بیش از 10 سال در خاک زنده بمانند. اگر آبوهوای محیط کاشت، گرم و مرطوب و محدوده دما بین 24 تا 29 درجه سانتیگراد باشد، قارچ از خاک خود را به ریشه و طوقه میرساند.
قارچ ایجادکننده این بیماری های فلفل دلمه ای، از طریق آبیاری بهصورت ردیفی بر روی برگها، باران و باد در زمان کوتاهی به برگها و میوههای گیاه نیز میرسد. درنتیجه بیماری با سرعت بیشتری گیاه را آلوده میکند. علاوه بر این عوامل، خاکی که دارای این قارچ نهفته است، میتواند بهوسیله نشاهای آلوده و وسایل زراعتی جابهجا شود و بیماری را بیشازپیش گسترش دهد.
اقداماتی برای پیشگیری از ایجاد و انتشار قارچ فیتوفتورایی در فلفل دلمه
با رعایت موارد زیر میتوانید از میزان آلودگی محصولات خود به این بیماری های فلفل دلمه ای قارچی بکاهید.
- از انواع مقاوم بذرها و نشاهای فلفل دلمه به دما و رطوبت استفاده کنید.
- کشت را بر روی تختهای بلند، در خاکی با زهکشی خوب انجام دهید تا آب در طولانیمدت درون خاک نماند.
- آبیاری را بهصورت قطرهای انجام دهید. توجه کنید که آبهای برکه و نهرها به دلیل امکان وجود این پاتوژن ممکن است آلوده باشند.
- در مرحله میوه دهی از آبیاری بارانی استفاده نکنید. زیرا پوسیدگی زودتر رخ میدهد.
- وسایل کشاورزی را قبل از استفاده استریل کنید.
- قبل از کاشت و پس از آن از کودهای دامی پوسیده به میزان مناسب استفاده کنید.
راههای مبارزه شیمیایی با بلایت فیتوفتورایی فلفل دلمه
در صورت تشخیص علائم اولیه، میتوانید ترکیبات شیمیایی زیر را با دستوراتی که ذکر شده است، به کار بگیرید تا فرصت جلوگیری از تخریب بیشتر محصولات فلفل دلمه را داشته باشید.
- استفاده از هرکدام سموم شیمیایی متالاکسیل، مانکوزب، فوزتیل آلومینیم یا ایپردیون کاربندازیم به میزان 2 کیلوگرم در هکتار
- استفاده از 2 لیتر توپسین ام در هکتار برای آبیاری و میزان 1 لیتر از این سم در هکتار بهصورت محلول پاشیدنی
- ترکیبات فوزتیل آلومینیم (2 کیلوگرم) و پروپاموکارب هیدروکلراید (یک کیلوگرم)
بیماری آتشک در فلفل دلمهای
یکی از بیماری های فلفل دلمه ای مهم، آتشک روی فلفلدلمهای است. عامل ایجادکننده این بیماری باکتری است که در نوبه خود به دلیل خسارات زیادی که وارد میکند در دسته بیماریهای گیاهکش قرار میگیرد. این بیماری بهوسیله پاتوژن خاکی که وارد گیاه میشود و آن را آلوده میکند، منتشر میشود.
علائم بیماری آتشک روی فلفل دلمهای
پوسیدگی ریشه یکی از علائم اولیه این بیماری های فلفل دلمه ای است. به دلیل نفوذ باکتری از خاک، ریشهها تیره و پوسیده میشوند. در ادامه بیماری با ایجاد لکههای سیاه در امتداد رگبرگها ظاهر میشود. سپس این لکهها بزرگتر و چروکیده میشوند. رنگ برگها به قهوهای روشن تا تیره تغییر پیدا میکند و متصل به شاخهها باقی خواهند ماند.
در همین زمان ساقهها یا شاخههای جوانتر گیاه نیز به قهوهای تغییر رنگ میدهند. با ادامه این روند، بیماری به ساقه و شاخههای بالغتر نفوذ میکند تا کمکم شانکرهای قهوه یا سیاه را بر روی آنها خواهید دید. اگر میوه فلفل دلمه در نزدیکی سطح خاک آلوده قرار داشته باشد نیز پوسیده میشود.
شرایط ایجاد و گسترش بیماری آتشک فلفل دلمه
در صورت وجود عامل بیماریزای این نوع بیماری های فلفل دلمه ای، محدوده دمایی بین 18 تا 20 درجه سانتیگراد و میزان رطوبت نسبی بالای 60 درصد، باکتری میتواند مراحل رشد خود را شروع کند. همچنین اگر در قسمت پایین ساقه اصلی گیاه فلفل دلمه، برگ وجود داشته باشد، باد، باران یا آبیاری بارشی میتواند باکتری موجود در خاک را به اندامهای هوایی گیاه منتقل کند.
در این شرایط باکتری راه خود را به برگها و ساقهها نیز پیدا میکند و بیماری با سرعت زیادتری گسترش مییابد. بهطوریکه با آلودهشدن شاخهها، باکتری میتواند در هر روز 3 سانتیمتر از شاخه را بیمار کند. درنتیجه در صورت آلودهشدن گیاه، محصولات به مرحله عرضه و فروش به بازار نخواهند رسید.
راههای پیشگیری از آتشک فلفل دلمهای
متأسفانه، هیچ راه درمانی برای این بیماری های فلفل دلمه ای وجود ندارد که شما از آن استفاده کنید. درنتیجه پیشگیری بهترین راه درمان این دسته از بیماری های فلفل دلمه ای محسوب میشود.
- جهت جلوگیری از انتقال خاک آلوده، باید خاک، کمپوست، نشاهای مصرفی را از مجموعههای مطمئن خریداری کنید.
- از کودهای ازت کمتر استفاده کنید.
- PH خاک را تنظیم کنید. بیماری آتشک فلفل دلمه در خاک اسیدی رشد بهتری دارد.
- حتی با وجود خشکبودن گیاهان آبیاری را به میزان متوسط انجام دهید. بهاینعلت که عامل بیماری توسط آبهای مانده جریان پیدا میکنند.
- فلفلدلمهای را در بستری بلند بکارید یا خاک اطراف گیاهان را در هنگام کاشت، برآمده کنید. درنتیجه آب باران نمیتواند به مدت زیادی در خاک قرار گیرد و بیماری جریان پیدا نخواهد کرد.
- گیاهان آلوده را در صورت مشاهده نشانههای بیماری، هرس کنید
- در صورت آلوده بودن ابزار زراعی استفاده شده، آنها را با وایتکس 10 درصد یا الکل ضدعفونیکنید.
- اگر گیاهان فلفلدلمهای را در فضای باز کاشته باشید، باران عامل اصلی برای انتقال باکتری این بیماری های فلفل دلمه ای خواهد بود. درنتیجه در این محیط باید از لاشبرگی از جنس حصیر یا برزنت استفاده کنید.
بیماری میرایی در فلفل دلمهای
عوامل ایجادکننده بیماری های فلفل دلمه ای مختلفی مخصوصاً از دسته قارچها باعث ایجاد این نوع عارضه میشود. همانطور که از نام این بیماری پیداست، مرگ گیاهچه در مراحل مختلف از اصلیترین خساراتی است که بهوسیله آن ایجاد میشود.
نشانههای وجود میرایی در فلفل دلمهای
اگر بذرها نرمتر از حالت معمولی باشند، توانایی رشد جوانهها کم میشود. بهطوریکه نمیتوانند از خاک بیرون بیایند. درنتیجه بیماری های فلفل دلمه ای میرایی در همان روزهای اول رشد گیاه اتفاق میافتد.
این در حالی است که میرایی پس از جوانهزدن و در نهالها نیز دیده میشود. وجود لکههای قهوهای بر روی برگهای جوانتر نشاها، نازک و قهوهای شدن ساقه، لکههای سفید در پایین ساقه گیاه، نرمشدن شاخ و برگهای جوانهها و در انتها افتادن و مرگ آنها ازجمله علائمی است که شما در نهالهای خود پس از سبزشدن در صورت وجود میرایی، مشاهده میکنید.
روشهای جلوگیری از ایجاد میرایی در فلفل دلمه
اگر عارضه میرایی در فلفل دلمه ایجاد شود، شما هرگز میوههای فلفلدلمهای را در گیاهان آلوده خود نخواهید دید. پایش گیاهان از همان مراحل اولیه کاشت تا جوانهزدن و بعد از آن ادامه مراحل رشد تا میوه دهی، قدم بسیار مهمی در مدیریت و کنترل بیماری های فلفل دلمه ای است.
با رعایت موارد ساده زیر و برقراری شرایط محیطی کنترل شده در گلخانه، گیاهان فلفل دلمه خود را از این بیماری در امان نگه دارید.
- ضدعفونیکردن بذرها با استفاده از قارچکشها
- استفاده از پودر گوگرد بهعنوان ماده سمپاشی بعد از کاشت
- جلوگیری از ایجاد رطوبت زیاد و غرقابی کردن خاک. اطمینان از خشکبودن سطح خاک جوانههای کاشته شده قبل از شروع آبیاری.
- رعایت بهداشت در گلخانه، ضدعفونیکردن وسایل کشاورزی با سادهترین محصول شامل آب داغ و صابون. همچنین به دلیل امکان انتقال هاگ قارچها بهوسیله عامل انسانی، بهتر است از آلوده نبودن دستها و لباسهای خود اطمینان کافی داشته باشید.
- برقراری دمای حدود 26 درجه سانتیگراد با استفاده از تشکهای حرارتی برای جوانهزدن بذرها
بیماری سفیدک پودری فلفل دلمهای
یکی از بیماری های فلفل دلمه ای رایج سفیدک پودری است. این بیماری که اغلب با نام سفیدک سطحی نیز شناخته میشود توسط قارچ Leveillula taurica گیاه فلفلدلمهای را درگیر میکند. عمده تأثیرات این قارچ بر روی برگهای گیاه است و هدف آن میوه فلفلدلمهای یا ساقه نخواهد بود.
تأثیر سفیدک پودری بر روی برگهای فلفل دلمهای
بیماری های فلفل دلمه ای از این نوع، ابتدا برگهای بالغ و پایینتر را درگیر میکند. لکههای زرد یا سبز روشن بر روی این دسته از برگها دیده میشود. سپس با ادامهدار شدن بیماری، لکهها نکروز و خشک میشوند.
ظاهر برگها شکل مستقیم خود را از دست میدهند و بهطرف بالا لوله میشوند. در این مرحله شما بهراحتی میتوانید در مقابل نور، وجود پودر سفیدرنگ بر روی برگها را تشخیص دهید.
با گسترش بیماری، تعداد لکهها افزایش مییابد. در حدی که به یکدیگر متصل میشوند و تمام سطح برگ به لکه تبدیل میشود. در انتها نیز برگها خشک میشوند و میریزند. این عارضه میتواند آلودگی را به درون بافت برگها نیز بکشاند.
به دلیل ورود عفونت گیاه ضعیف میشود. همچنین با گسترش آن، میوههای فلفلدلمهای که تولید میشوند ممکن است در برابر خورشید، بسوزند و کیفیت لازم را نداشته باشند.
عوامل ایجاد و گسترش بیماری سفیدک سطحی در فلفل دلمهای
همانند سایر بیماری های فلفل دلمه ای قارچی؛ باد عامل اصلی انتقال هاگ این پاتوژن است. علاوهبرآن اگر محصولات شما در فضای باز کاشته شده باشد؛ باران، حشرات و وجود علفهای هرز نیز در انتقال قارچ از خاک به گیاهان دیگر نقش مهمی خواهند داشت.
دمای 20 تا 24 درجه سانتیگراد، آبوهوایی نیمه مرطوب و تفاوت دمایی زیاد در شب و روز، محیط مناسبی را برای شروع رشد قارچ این بیماری های فلفل دلمه ای فراهم میکند.
شیوههای مدیریت بیماری سفیدک پودری فلفل دلمه
عارضه سفیدک پودری به دلیل ایجاد اختلال در رشد گیاه و تأثیر بر روی کیفیت میوه فلفل دلمه، در نوبه خود میتواند شما را متحمل خسارات زیادی بکند. درنتیجه انجام اقدامات زیر در جهت کنترل و پیشگیری از ایجاد بیماری های فلفل دلمه ای از این نوع بهترین شیوه مدیریت آن خواهد بود.
- استفادهنکردن از بذرها و نشاهای حساس
- رعایت فاصله مناسب بین ردیفهای کاشته شده فلفل دلمه
- ایجاد تهویه مناسب بهمنظور کاهش رطوبت
- بهکارنبردن بیش از حد کودهای ازت
- جلوگیری از آبیاری بارانی بر روی محصولات
- حذف علفهای هرز بهصورت مداوم
- هرس کردن بخش آلوده شده گیاه در صورت مشاهده اولین علائم بیماری. همچنین استریل کردن ابزار کشاورزی استفاده شده بعد از انجام هرس
راههای مبارزه شیمیایی با سفیدک سطحی در گیاه فلفل دلمه
هنگامی که نشانههای اولیه این بیماری های فلفل دلمه ای را تشخیص دادید، برای جلوگیری از انتشار بیشتر آن میتوانید از قارچکشهای زیر با میزانی که گفته شده است، استفاده کنید.
- 200 میلیلیتر پنکونازول در هکتار
- دومارک 0.5 لیتر در هکتار
- قارچکش اینفینیتو به میزان غلظت 1.5 در هکتار
- کولیس به میزان 5.0 لیتر در هکتار
- اگر شرایط محیطی را نتوانستید کنترل کنید، توصیه میشود قبل از امکان ایجاد بیماری از ترکیبات دارای پتاسیم در مزرعه خود استفاده کنید.
عارضه پیچخوردگی برگ فلفل دلمه
یکی از مشکلات رایج در مزرعه گیاهان فلفلدلمهای، پیچخوردن برگها است. این نوع از بیماری های فلفل دلمه ای، بیشتر به دلیل کنترلنشدن شرایط محیط کاشت ایجاد میشود. البته میتواند بهعنوان علائم بیماریهای دیگر نیز ظاهر شود.
دلایل ایجاد پیچخوردگی گیاهان فلفل دلمه |
· آبیاری بیش از اندازه
· قرارگیری به مدت طولانی در برابر نور خورشید · ورم گیاه |
علائم تشخیص این عارضه | ظاهر پیچخوردگی و کجشدن برگها |
میزان خسارت این بیماری |
به دلیل متوقفشدن رشد گیاهان، با گسترش بیماری ممکن است مرحله میوه دهی فلفلدلمهای هرگز رخ ندهد. |
راههای جلوگیری از وقوع عارضه پیچخوردگی برگ فلفلدلمهای |
· پرهیز از آبیاری بیش از اندازه
· به دلیل آنکه ظاهر نرمال برگها ناشی از تغذیه از کلسیم کافی است؛ تأمین کلسیم برای گیاه از طریق کودهای مخصوص ضروری است. · کاشت گیاهان بافاصله زیاد برای جریانیافتن هوا درون گیاهان کاشته شده. در این صورت گیاه بهاصطلاح ورم نمیکند. · کنترل زمان قرارگیری گیاهان در برابر نور خورشید |
پوسیدگی گلگاه فلفل دلمهای
از شایعترین بیماری های فلفل دلمه ای، پوسیدگی گلگاه است. عامل ایجادکننده این نوع از بیماری های فلفل دلمه ای کلسیم درون خاک است. این عارضه بنا بر علائم و سرعت تأثیری که بر روی گیاه فلفل دلمه میگذارد، باعث ازبینرفتن عمده محصولات میشود.
عوامل تشدید سوختگی گلگاه فلفل دلمهای
سوختگی (پوسیدگی) گلگاه در مقایسه با بیماری های فلفل دلمه ای دیگری که تاکنون بیان شد، بهگونهای متفاوت گیاهان را تحتتأثیر قرار میدهد. هنگامی که نیاز گیاه به کلسیم بیش از میزان وجود آن در خاک باشد، پوسیدگی گلگاه اتفاق میافتد.
در کنار کلسیم، مواد دیگری که در جذب آن نقش دارند نیز به طور غیرمستقیم این اختلال را به وجود میآورند. کمبود آب، اختلاف دمایی مداوم، کمبود رطوبت، شور بودن خاک یا آب و کاهش تعریق گیاه ازجمله عواملی هستند که در وهله اول در کمبود کلسیم و جذب آن نقش دارند. سپس این کمبود باعث ایجاد بیماری پوسیدگی گلگاه خواهد شد.
تشخیص پوسیدگی گلگاه فلفل دلمهای
این بیماری با ایجاد یک لکه فرورفته زرد یا سبزرنگ در بخشهای انتهایی میوه فلفل دلمه، خود را نشان میدهد. در ادامه این لکه بیشتر میشود و ظاهری چرممانند با رنگی قهوهای یا زرد به خود میگیرد. با گسترش بیماری، میوههای فلفلدلمهای در زمان کوتاهی به قهوهای و قرمز تغییر رنگ میدهند.
این لکههای ایجاد شده بر روی گلگاه فلفل دلمه به دلیل ظاهری آبسوخته، در معرض بیماری های فلفل دلمه ای دیگری نظیر پوسیدگی نرم یا سایر آلودگیهای قارچی قرار میگیرند. درنتیجه میوه این گیاهان قابلیت عرضه و فروش به بازار را نخواهند داشت.
روشهای مبارزه با پوسیدگی گلگاه فلفل دلمه
بهمنظور کاهش درگیری محصولات با این نوع از بیماری های فلفل دلمه ای، باید شرایط محیطی مطلوب برای ایجاد و انتشار این عارضه را به حداقل برسانید. خسارات ناشی از گسترش این بیماری به دلیل تأثیر مستقیم بر روی عملکرد میوه فلفل دلمه، جبرانناپذیر است.
مدیریت آبیاری یکی از مهمترین مواردی است که باید در بیماری های فلفل دلمه ای به آن توجه کنید. در مواجه با تنشهای آبی و دورههای طولانی گرما، میزان آبیاری هم باید متناسب با شرایط محیط باشد. توجه داشته باشید که اگر این شرایط در مرحله میوه دهی ایجاد شده باشد، شما باید آبیاری بیشتر؛ اما کنترل شدهای را درون برنامه خود قرار دهید.
قبل از اضافهکردن کلسیم به خاک برای اطمینان از جلوگیری ایجاد این اختلال، بهتر است آزمایش خاک را انجام دهید. در این صورت میتوانید با خاطری مطمئن شیوههای کنترل و مبارزه با این بیماری را در پیش بگیرید. در صورت کمبود کلسیم، افزودن آهک به خاک گزینه مناسبی خواهد بود.
کاهش استفاده از کودهای نیتروژن، بهکارنبردن کودهای آمونیومی و استفاده از مالچ پلیاتیلن نیز توانایی جذب آب و به دنبال آن کلسیم از خاک را برای گیاه بهبود میبخشد. بهعنوان یک نکته باید توجه کنید که پاشیدن محلول کلسیم بر روی برگها، هیچ کار مثبتی در جلوگیری از این عارضه بهحساب نمیآید.
زردشدن برگ فلفل دلمهای
تغییر رنگ برگ گیاهان فلفل دلمه به زرد، یکی از متداولترین بیماری های فلفل دلمه ای است. ممکن است خود شما نیز تجربه این عارضه را در محصولات باغ خود داشته باشید. شاید؛ مانند بیماری های فلفل دلمه ای دیگری که معرفی شد، عامل ایجادکننده آن زیانآور نباشد؛ اما تأثیری که بر روی عملکرد رشد میوه فلفلدلمهای میتواند داشته باشد، نگرانکننده است.
فراگیرشدن رنگ زرد بر روی رگبرگها و برگها و همچنین ریزش آنها ازجمله علائم نشاندهنده این نوع بیماری های فلفل دلمه ای است.
راهحلهای جلوگیری از زردشدن برگهای فلفل دلمه
زردشدن برگها میتواند بهعنوان یکی از علائم انواع بیماری های فلفل دلمه ای که تاکنون معرفی شد، در نظر گرفته شود. درنتیجه برای بهکارگیری نوع درمان باید نوع بیماری تشخیص داده شود. ازآنجاییکه بهترین راه درمان بیماری های فلفل دلمه ای، پیشگیری از آن است، موارد زیر میتوانند از ایجاد این اختلال فارغ از نوع بیماری، جلوگیری کنند.
رطوبت ناشی از آبیاری خاک از عمدهترین دلایلی است که برگها را زرد میکند. بهترین روش آبیاری برای مدیریت این بیماری آن است که اجازه دهید 5 سانتیمتر از خاک خشک شود؛ سپس دوره بعدی آبیاری را انجام دهید.
درصورتیکه تغییر رنگ از انتهای برگ شروع شود، باید به میزان نیتروژن خاکی که گیاه در آن کاشته شده، مشکوک شوید. کنترل میزان مواد غذایی موردنیاز خاک ازجمله نیتروژن، برگها را از تغییر رنگ در امان نگه میدارد. توجه کنید که مصرف زیاد کودهای نیتروژن میتواند باعث ایجاد بیماری های فلفل دلمه ای مخرب شود.
همچنین کمبود ماده کلسیم و منیزیوم علاوه بر ایجاد بیماری های فلفل دلمه ای دیگر، در زردشدن برگها تأثیر دارد. با استفاده از پودر استخوان، کودهای همهکاره یا اسپری این دو ماده میتوانید این اتفاق را کنترل کنید.
گرفتگی آوندی در فلفل دلمهای
همانطور که از نام این نوع از بیماری های فلفل دلمه ای مشخص است، کاهش توانایی در جذب مواد غذایی و افزایش تعریق بر اثر عواملی مانند رطوبت، کمبود ماده غذایی خاک یا ضعیفبودن ریشه منجر به گرفتگی آوند در گیاهان فلفل دلمه میشود.
چگونگی تشخیص بیماری گرفتگی آوندی در گیاهان فلفل دلمه
علائم فیزیکی مشخصی خبر از ایجاد اینگونه از بیماری های فلفل دلمه ای را به شما میدهد. نشانههای بیماری بر روی بخشهای مختلف گیاه ازجمله: برگها، ساقه و ریشهها قابلمشاهده خواهد بود. این علائم شامل موارد زیر هستند:
در ابتدای بیماری برگهای یک سمت از گیاه زردرنگ؛ سپس پژمرده میشوند. با گسترش بیماری، اختلال در رشد را کاملاً حس میکنید و در انتها گیاهچه خشک میشود. در همین زمان نیز بر روی ریشهها، لکههای 3 سانتیمتری سیاه رنگی ایجاد میشود.
برای اطمینان بیشتر از ایجاد این نوع از بیماری های فلفل دلمه ای میتوانید ساقه را برش دهید تا بافتهای قهوهای آوندها را مشاهده کنید.
مبارزه شیمیایی با بیماری گرفتگی آوندی فلفل دلمه
اگر آلودهشدن گیاه به این بیماری در مراحل اولیه؛ یعنی درگیرشدن برگها را از همان ابتدا تشخیص دهید؛ میتوانید با استفاده از سمومی مانند: اینشورپرفرم، سلست یا ترکیب تیوفانات متیل و سولفات پتاسیم از گسترش بیماری و آلودگی مناطق بیشتر گیاه جلوگیری کنید.
در غیر این صورت به دلیل آنکه ساقه و ریشه گیاه تحتتأثیر قرار میگیرند، رشد مختل میشود. درنتیجه میوه فلفلدلمهای به بار نمینشیند یا از بین میرود.
پژمردگی ورتیسیلیوم در فلفل دلمهای
از دیگر بیماری های فلفل دلمه ای قارچی، پژمردگی ورتیسیلیوم با نام علمی Verticillium Wilt است. این بیماری از گونههای متفاوت قارچهای Verticillium dahliae ، V. alboatrum و Verticillium spp ایجاد میشود. گیاهان فلفل دلمه در هر مرحلهای از رشد میتوانند آلوده شوند و ممکن است بمیرند. درنتیجه پایش مداوم این بیماری بسیار مهم است.
علائم پژمردگی ورتیسیلیوم فلفل دلمهای
نشانههای این دسته از بیماری های فلفل دلمه ای از یک قسمت گیاه شروع میشود. زردشدن، لکههای V شکل در ابتدای برگهای بالغ، تغییر شکل حاشیه برگها به سمت پایین، پژمردگی یا خشکشدن آنها از تأثیرات آلودگی بر روی برگ گیاهان است.
به دلیل ظاهرنشدن علائم فیزیکی این نوع از بیماری های فلفل دلمه ای بر روی نشاهای کاشته شده، ممکن است این بیماری گیاهان را آلوده کند و شما متوجه آن نشوید. متأسفانه در این حالت با رشد گیاه، بیماری نیز همراه با آن گسترش مییابد. درنتیجه توانایی کنترل بیماری از دست شما خارج میشود.
تغییر رنگ بافتهای آوندی به قهوهای، توقف رشد، پژمرده و کوتاهتر شدن بوتهها، شاخههای پژمرده و تیره نیز تأثیرات این آلودگی بر روی قسمتهای دیگر گیاهان فلفلدلمهای است. در نهایت؛ این بیماری با توسعه عامل آلودگی خود موجب کوچکشدن میوه فلفل دلمه تشکیل شده میشود. گاهی درون میوه نیز سیاه میشود که آن را بلااستفاده خواهد کرد.
شرایط محیطی مساعد انتشار پژمردگی ورتیسیلیوم
قارچهای ایجادکننده اینگونه از بیماری های فلفل دلمه ای، میتوانند در بقایای گیاهی و خاک به مدت چند سال زنده بمانند. با فراهمشدن شرایط محیطی مساعد؛ یعنی دمای 21 تا 25 درجه سانتیگراد و کاشت گیاهان فلفلدلمهای بهعنوان میزبان، دوره رشد خود را شروع میکنند.
اگر ریشه گیاهان بر اثر عارضههای دیگر، نوع خاک سنگین رسی یا هنگام کاشت نشاها آسیب ببینند، راه نفوذ پاتوژن ورتیسیلیوم به داخل گیاه باز و آلوده میشود.
راهحلهای مدیریت پژمردگی ورتیسیلیوم در فلفل دلمهای
قبل از کاشت بذرها یا نشاها همچنین پس از دیدن اولین نشانههای این بیماری های فلفل دلمه ای بهتر است اقدامات زیر را به جهت جلوگیری از انتشار قارچ انجام دهید.
- کنترل حشرات ناقل بهمنظور جلوگیری از انتشار هاگ به گیاهان دیگر
- تناوب کاشت با استفاده از گیاهان غیر میزبان
- ضدعفونیکردن خاک بهوسیله واپام 50 گرمی در 2 تا 7 لیتر آب
- استفاده از ایپردیون کاربندازیم یا متالاکسیل مانکوزب به میزان 2 کیلوگرم در هکتار
- پوشاندن خاک پس از ضدعفونی، با استفاده از پوشش پلاستیکی به جهت جلوگیری از گاز متام سدیم
بیماری کپک خاکستری فلفل دلمه
یکی از بیماری های فلفل دلمه ای که تأثیر مستقیمی بر روی بافت میوه میگذارد، کپک خاکستری یا Gray Mold است. این عارضه توسط قارچ Botrytis cinerea ایجاد میشود. این پاتوژن در آبوهوای مرطوب با دمای نهچندان بالا انتشار مییابد.
نشانههای کپک خاکستری بر روی فلفل دلمه
این بیماری که بیشتر بر روی میوه فلفل دلمه تأثیر میگذارد، علائم خود را بهصورت زیر به شما نشان میدهند. بیماری از نوک بوتهها شروع میشود. سپس برگها و نقاطی که بر روی آنها زخم وجود دارد، آبسوخته میشوند. لکههای نرمی بر روی میوه ایجاد میشوند که حالتی فرورفته و آبکی دارند.
در ادامه اسپورهای سفید و خاکستریرنگ با بافتی کرکی را بر روی سطح خارجی میوه بهوضوح خواهید دید. گسترش بیماری در نهایت فاسدشدن بافت میوه را به همراه دارد. در انتهای فراگیرشدن آلودگی نیز میوه فلفل دلمه از درون خشک و پوسیده میشود. بهطوریکه بافت درونی آن از بین رفته و میوه سبک میشود.
روشهای کنترل کپک خاکستری در فلفل دلمه
رطوبت، دمای ۲۱ تا ۲۸ درجه سانتیگراد و وجود زخم بر روی گیاهان، عواملی هستند که شرایط را برای رشد این قارچ مهیا میکنند. بدین ترتیب کنترل و جلوگیری از ایجاد این آلودگی مستلزم رعایت موارد زیر است:
- کاشت گیاهان به فاصله زیاد بهمنظور برقراری تهویه مناسب
- هرسکردن بخشهای آلوده و ضدعفونیکردن آنها با قارچکشها
- آبیاری به میزان متناسب به جهت جلوگیری از رطوبت
- متعادل بودن دمای محیط کاشت
- استفاده از انواع قارچکشهای دی کربوکسیامید و بندزی میدازول
بیماری نماتد ریشه گرهای در فلفل دلمهای
عامل بیماریزای Meloidogyne javanica موجب ایجاد و انتشار بیماری های فلفل دلمه ای از نوع نماتد ریشه گرهای میشود. در مناطق دارای آبوهوای گرم با طول زمستان کوتاه، این عامل ایجادکننده بیماری به ریشههای گیاهان حمله میکند.
نحوه آلودهشدن گیاهان توسط این عارضه به این صورت است که پس از تحتتأثیر قراردادن ریشهها، به سیستم عروقی وارد میشود. سپس با تغذیه از این منبع، اندازه سلولهای گیاهی افزایش پیدا میکنند و روی ریشههای گالهایی متورم ایجاد میشوند. با کمشدن توانایی گیاه در عمل فتوسنتز، رشد آن متوقف و بوتهها رفتهرفته پژمرده میشوند.
کنترل نماتد ریشه گرهای در فلفل دلمهای
اگر میخواهید محصولاتتان به این نوع از بیماری های فلفل دلمه ای دچار نشوند، بهتر است موارد زیر را برای کاشت این نوع گیاه بهخاطر بسپارید.
- تهیه نشاهای سالم و بدون وجود اثرات نماتد ریشه
- تناوب کاشت به مدت 2 تا 3 سال
- ضدعفونیکردن هر مترمربع از خاک با استفاده از 50 گرم ماده واپام
- کنترل و ازبینبردن خاک و آب در گیاهان آلوده شده
- کنترل تعداد گیاهان آلوده با استفاده از گیاهان تله
- بهکارگیری موادی مانند ولوم، نماکور و ترویگو در نقش نماتدکش
گلخانه آوین
اگر شما کشاورزان محترم در پایش مداوم محصولات کاشته شده، متوجه وجود هر نشانهای از بیماری های فلفل دلمه ای شدید، میتوانید با مشاوران گلخانه آوین در تماس باشید. این افراد با تخصص کاملی که در حوزه بیماری های فلفل دلمه ای دارند، تمام نکات لازم را برای نجات مزرعه و محصولاتتان به شما پیشنهاد میدهند.
همچنین درصورتیکه این بیماریها را در مراحل اولیه تشخیص دهید، متخصصان این مجموعه میتوانند شما را از ضررهای عظیم احتمالی چه در حوزه مالی و چه در عرضه محصولات به بازار، نجات دهند.
سؤالات متداول
- ویروس موزاییک یونجه طی چند روز میتواند گیاه فلفل دلمه را آلوده کند؟
در صورت برقراری شرایط مطلوب برای انتشار این ویروس، 1 تا 2 هفته پس از ابتلا گیاه به این ویروس از بین میرود.
- کمبود کلسیم در خاک منجر به ایجاد چه نوعی از بیماری های فلفل دلمه ای میشود؟
کج شدن، پیچخوردن برگها و پوسیدگی گلگاه فلفل دلمه
- چه موادی در نقش نماتدکشهای مؤثر برای کنترل عارضه نماتد ریشه گرهای در فلفلدلمهای به کار گرفته میشود؟
ولوم، نماکور و ترویگو
- عامل اصلی انتشار بیماری های فلفل دلمه ای از نوع موزاییک چه چیزی است؟
شتهها بهعنوان حشرات ناقل این بیماری را به گیاهان دیگر منتقل میکنند.
کلام پایانی
فلفلدلمهای یکی از انواع محصولاتی است که توسط قارچها، باکتریها، ویروسها و همچنین شرایط محیطی نامطلوب و کمبود مادههای غذایی لازم، دچار بسیاری از انواع بیماری های فلفل دلمه ای فیزیولوژیکی میشود.
به منظور جلوگیری از ضررهای مالی و همچنین خرابی محصولاتتان، علاوه بر کنترل شرایط محیط کاشت باید استراتژیهای مدیریتی گفته شده در این مقاله را در برابر بیماری های فلفل دلمه ای با هر عامل بیماریزایی اعمال کنید.
انواع بیماری :
✅بیماری های کاهو |
✅بیماری های توت فرنگی |
✅بیماری های گل کلم |
✅ بیماری های کرفس |
✅بیماری های کلم |
✅بیماری های گوجه فرنگی |
✅بیماری های هندوانه |
✅بیماری های فلفل دلمه ای |
✅بیماری های بادمجان |
سایر مقالات:
نرم شدن گوجه فرنگی |
نرم شدن ساقه گوجه فرنگی |
خشکیدگی بوته خیار |
علت پژمردگی بوته خیار |
قهوه ای شدن ساقه گوجه فرنگی |
مرگ بوته خیار |
پوسیدگی گوجه فرنگی |
خشکیدگی بوته گوجه فرنگی |
پوسیدگی ساقه گوجه فرنگی |
ممنون از مطالب مفیدتون