4 علت مرگ بوته خیار– 3 روش سریع درمان + کود و سم مورد نیاز


4 علت مرگ بوته خیار

آیا می‌دانید مرگ بوته خیار چگونه اتفاق می‌افتد؟ چه عواملی باعث می‌شوند که این بوته‌ها از بین بروند؟ آیا می‌توانید این عمل را برعکس کنید!؟ دیدن این وضعیت از بوته‌هایی که برای پرورششان آنقدر زحمت کشیده‌اید، حتماً شما را آزرده خواهند کرد.

از همین رو تمام فکر و ذهنتان را روی پیدا کردن چرایی این مسئله می‌گذارید. اگر می‌خواهید از مشکل مرگ بوته خیار مطلع شوید، پیشنهاد می‌کنیم تا انتها با این مقاله همراه باشید. ما در اینجا توضیحات مفیدی را درباره نحوه مرگ بوته خیار و راهکارهای جلوگیری از این عارضه بیان کرده‌ایم.

4 علت مرگ بوته خیار

 

 

تغذیه نامناسب

یکی از دلایل عمده مرگ بوته خیار، در مواد غذایی مورد نیاز این گیاه خلاصه می‌شود. بدن هر فردی برای ادامه دادن رشد به مواد غذایی نیاز دارد. این مسئله در مورد گیاهان نیز به همین شیوه صادق است. شما با تأمین این مواد ضروری، امکان طی کردن مراحل رشد را برای آنان فراهم می‌کنید. درنتیجه با قطع این فرایند، میرایی بوته خیار رخ می‌دهد.

وجود تمام مواد مغذی ازجمله: منیزیم، پتاسیم، مس، کلسیم، آهن، فسفر و… برای رشد بوته‌ها الزامی است. کمبود هر کدام از این مواد به نحوی باعث مرگ بوته های خیار می‌شوند. با این حال دو عنصر کلسیم و منیزیم از اهمیت بالاتری برخوردار هستند.

این دو ماده در استحکام دیواره سلولی موجود در سرتاسر گیاه و همچنین کیفیت عملکرد تولید انرژی بوته‌ خیار نقش پر رنگی دارند. از طرفی همین کلسیم است که امکان جذب و انتقال آب و سایر مواد غذایی را از ساقه به برگ و میوه بوته‌ها برعهده دارد. درنتیجه با کمبود این دو ماده بیماری مرگ بوته خیار دامن‌گیرتان خواهد شد.

تغذیه نامناسب

 

 

مبارزه با میزان نامناسب مواد مغذی

بوته‌های خیار برای آنکه بتوانند محصولات خوبی را به شما تحویل دهند، به میزان زیادی از این مواد غذایی در هر مرحله‌ای از رشد نیاز دارند. به همین دلیل باید مراقب شریک‌های رقابتی در مصرف این مواد باشید. برای این کار باید بوته‌ها را با فاصله متناسب از یکدیگر بکارید. همچنین حذف علف‌های هرز را هیچگاه فراموش نکنید.

شرایط بیولوژیکی

نامساعد بودن شرایط محیطی در همان روزهای اولیه کاشت می‌توانند یکی از انواع دلایل مرگ بوته خیار باشند. هنگامی که یک نشا را از محیط کنترل شده‌ای وارد فضای باز کشت می‌کنید، دچار شوک می‌شود.

در صورتی که بتواند خود را به خوبی با شرایط جدید سازگار کند، مراحل رشد به طور طبیعی پیموده می‌شود. اگر در مقابل این ویژگی‌های محیطی جدید موفق عمل نکند؛ ساقه‌ها در امتداد سطح خاک یا پایین‌تر از آن به قهوه‌ای تبدیل می‌شوند. اینجاست که با میرایی بوته های جوان خیار، روبرو خواهید شد.

بعضی اوقات که کاشت را از بذرها شروع می‌کنید هم ممکن است با عارضه میرایی بوته جوان خیار مواجه شوید. این موقعیت با انتخاب ارقام حساس، بذرهای آلوده به انواع عوامل بیماری‌زا، آبیاری بیش از اندازه، سطح رطوبت بالای خاک و حتی خاک‌های ضدعفونی نشده اتفاق می‌افتد. درنتیجه بذرها پیش از آنکه فرصتی برای رویش و جوانه زدن پیدا کنند، در درون خاک می‌پوسند.

میرایی قبل از رویش که در مزرعه رخ می‌دهد، همین پدیده‌ای است که اکنون درباره آن توضیح داده شد. جالب است بدانید که تلاش‌های شما ازجمله: رساندن مواد غذایی، آبیاری مرتب، نوردهی و… در این حالت بی‌ثمر خواهد بود. به این دلیل که توانایی رشد از دانه‌های کاشته شده سلب شده و حالتی روبه‌مرگ دارند.

شرایط بیولوژیکی

 

 

مبارزه با شرایط نامناسب محیطی

واضح است که درمان مرگ بوته خیار در این موقعیت، تنها کنترل وضعیت محیط است. به گونه‌ای که باید شرایط مساعد رشد دانه و نشاهای جوانی که به تازگی کاشته شده‌اند را در مزرعه برقرار کنید. سعی کنید از همان ابتدا بذرها را با فاصله معین از یکدیگر بکارید. تهویه درون گلخانه را مرتباً زیر نظر داشته باشید.

علاوه بر آن، از مقاوم و سالم بودن نشاهای آماده و بذرها اطمینان کافی پیدا کنید. برای این کار باید از یک مرکز معتبر آن‌ها را تهیه کنید. نشاها در گلخانه آوین به طوری پرورش می‌یابند که در برابر شوک مکان جدید کاشت، مقاومت کافی داشته باشند. به این دلیل که فرایند سخت شدن در آن‌ها قبل از فروش اعمال می‌شود.

مبارزه با شرایط نامناسب محیطی

 

 

پوسیدگی در ریشه و طوقه

ریشه، یکی از ارکان اصلی پایداری بوته‌های خیار است. هر گونه عامل بیماری‌زایی که بتواند به نحوی به ریشه آسیب وارد کند، ممکن است به مرگ بوته خیار منجر شود. باکتری Phytophthora Capsisi عامل ایجادکننده این نوع از بیماری است.

غرقابی شدن خاک، رطوبت، دمایی بین 25 الی 30 درجه سانتی ‌گراد و همچنین بقایای گیاهی که این باکتری توانسته باشد خود را در آن مخفی کند؛ بهترین شرایط را برای انتشار این عارضه ایجاد می‌کنند. به یاد داشته باشید که در هر مرحله‌ای از رشد بوته‌ها ممکن است با میرایی توسط این باکتری روبرو شوید.

از آنجایی که این باکتری اثرات خود را روی تمامی اندام‌های بوته ظاهر می‌کند؛ به راحتی می‌توانید از گستردگی آن جلوگیری کنید. تنها در صورتی که گیاهچه‌های جوان با آن درگیر شوند، جوانه‌ها به سرعت له و پوسیده می‌شوند. درنتیجه به طور کامل از بین خواهند رفت. به همین منظور بهتر است اطراف ریشه را برای زخم‌های قهوه‌ای کوچک بازرسی کنید.

علاوه بر آن این باکتری روی ساقه‌ها، لکه‌های آبکی، سبز رنگ و به حالت سوخته‌ای بر جای می‌گذارد. برگ‌ها نیز با روشن شدن و بافت‌های سوخته، نشانه‌های مرگ بوته خیار را از خود بروز می‌دهند. آخرین بخش هم میوه خیار است که ضایعات آبسوخته روی خیارهای نزدیک به سطح خاک، هشداری برای شما خواهند بود.

پوسیدگی در ریشه و طوقه

 

 

مبارزه با پوسیدگی ریشه و طوقه

نحوه درمان این عامل مرگ بوته خیار بهتر است بر پایه پیشگیری و کنترل باشد. از همین رو قبل از کشت بذر یا نشاهای خیار پیشنهاد می‌شود که خاک را با بخار آب یا نور آفتاب ضدعفونی کنید. اگر مزرعه‌تان سابقه درگیری با این باکتری را دارد؛ با رعایت تناوب کشت با گیاهانی جز خانواده کدوئیان می‌توانید بستر را از این عامل بیماری‌زا پاک کنید.

استفاده از خاک‌های سبکی که زهکشی قوی دارند و از جمع شدن آب اضافی در اطراف ریشه و طوقه جلوگیری می‌کنند نیز یکی از راهکارهای مؤثر است. در صورتی که شدت یا سرعت آلوده شدن بوته‌ها بالا باشد نیز می‌توانید از ماده بردوفیکس به عنوان باکتری‌کش به محض مشاهده علائم اولیه استفاده کنید.

توجه کنید که برای اعمال این ماده، طبق دستورالعمل‌های مندرج روی بسته استفاده کنید. علاوه بر آن برای پیشگیری از هر گونه مشکلات بعدی می‌توانید با کارشناسان گلخانه آوین برای استفاده از این ماده شیمیایی مشورت کنید.

مبارزه با پوسیدگی ریشه و طوقه

 

 

گونه‌های مختلف از قارچ‌ها

قار‌چ‌های مختلفی همانند: فیتوفترا، فوزاریوم، پیتیوم و رایزوکتونیا با حمله به ریشه گیاه، در مرگ بوته خیار دست دارند. اگر اولین بار است که گیاهان خیار می‌کارید، احتمال حمله این قارچ‌ها به نسبت کم‌تر است. با این حال نباید به مسیر بی‌خیالی روی بیاورید!

بیشترین ضرر بیماری بوته میری در مرحله ابتدایی رشد نشاها در محل کاشت نهایی صورت می‌گیرد. به همین دلیل نباید حساسیت زیادی در مراقبت و همچنین غفلت از آن‌ها انجام شود. در هر دو حالت زمینه برای آلوده سازی این قارچ‌ها فراهم خواهد شد.

حشراتی که به ریشه‌‌ها آسیب‌ وارد کرده‌اند، آبیاری با آب سرد در روزهای گرم سال، تجهیزات کشاورزی ضدعفونی نشده و همچنین خاک سرد و مرطوب، راه ورود این عوامل مرگ بوته خیار را آسان می‌کنند. از همین رو باریک، قهوه‌ای و نرم شدن طوقه، زرد شدن برگ‌ها و تغییر رنگ طبیعی ریشه‌های اصلی ازجمله تأثیرات این قارچ‌ها روی بوته‌های خیار هستند.

گونه‌های مختلف از قارچ‌ها

 

 

مبارزه با قارچ‌های مختلف

مرگ بوته خیار آخرین عارضه‌ای است که شما کشاورزان انتظار دارید با آن روبرو شوید. به این دلیل که ممکن است خسارات آن به قیمت جان تمام مزرعه‌تان تمام می‌شود. روش‌های زیر می‌توانند در جلوگیری از آلوده شدن بوته‌ها و همچنین کنترل گستردگی عفونت نقش مؤثری داشته باشند.

  • انتخاب واریته‌های مقاوم و غیرحساس
  • ضدعفونی کردن خاک و بذرها قبل از انجام کشت
  • استفاده از قارچ‌کش ریدومیل
  • ریختن دارچین روی بوته‌های بیمار شده یا اعمال آن درست پس از کاشت بذرها

مبارزه با قارچ‌های مختلف

 

 

گلخانه آوین

رفع بیماری‌های مربوط به خیار و محصولات دیگر، کاری تخصصی است و به تجربه و دانش کافی در این زمینه نیاز دارد؛ پس اگر با مرگ بوته خیار مواجه شدید، با کارشناسان ما در گلخانه آوین تماس گرفته و مشکل را در کمترین زمان ممکن رفع کنید.

سؤالات متداول

  1. چرا کلسیم نقش ضروری در رشد گیاهان خیار دارد؟

به این دلیل که کلسیم در استحکام سلولی بافت درونی گیاه، تولید انرژی و همچنین انتقال آب و مواد غذایی به گیاه نقش دارد.

  1. کدام قارچ‌ها باعث بوته میری خیار می‌شوند؟

فیتوفترا، فوزاریوم، پیتیوم و رایزوکتونیا

  1. ماده شیمیایی مؤثر در مقابله با انواع قارچ‌ بوته میری در خیار چیست؟

قارچ‌کش ریدومیل

سؤالات متداول

 

 

سخن پایانی

در تمام فرایند کاشت تا برداشت محصولات مزرعه‌تان باید در گوشه‌ای از ذهنتان نگران عوامل مرگ بوته خیار باشید. البته این به آن معنا نیست که احتمال رخ‌دادن این عارضه حتمی خواهد بود و شما از کاشت این میوه منصرف شوید. تنها باید مواردی که در این بیماری نقش دارند را به خوبی بشناسید و در مقابل با آن‌ها تمام تلاش خود را به کار بگیرید.

بیماری ها:

✅بیماری های کاهو
✅بیماری های توت فرنگی
✅بیماری های گل کلم
✅  بیماری های کرفس
✅بیماری های کلم
✅بیماری های گوجه فرنگی
✅بیماری های هندوانه
✅بیماری های فلفل دلمه ای
✅بیماری های بادمجان
✅بیماری های بامیه

مقالات:

زردی برگ گوجه فرنگی

پوسیدگی ریشه گوجه فرنگی

پیچ خوردن برگ گوجه فرنگی

نظری داده نشده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *