4 دلیل رنگ پریدگی برگ گوجه فرنگی
آیا رنگ پریدگی برگ گوجه فرنگی را در میان گیاهان خود احساس میکنید؟ چرا برگها این چنین شدهاند؟ این سؤالی است که به هنگام سبز مایل به زرد و زرد روشن شدن سطح برگ گیاهان از خود میپرسید. برگهایی که همیشه سبز و ایستاده بودند، حال رنگ خود را از دست دادهاند. این مسئله شما را نسبت به تأثیراتی که ممکن است روی تولیدات داشته باشد، نگران میکند.
اگر دلیل این عارضه و چگونگی درمان آن را بدانید، این نگرانی شما بیمورد خواهد بود. به همین دلیل در این مقاله سعی کردهایم که دلایل رنگ پریدگی برگ گوجه فرنگی و راهکارهای مؤثر برای آن را به شما معرفی کنیم.
کمبود نور
نور یکی از منابع ضروری برای رشد محسوب میشود. در صورت تابش نور خورشید، مواد درون برگ در فرایند فتوسنتز به کار گرفته میشوند. برگها با جذب نور و تولید انرژی سعی میکنند که بقای خود را حفظ کنند. این ماده مهم درون برگ، کلروفیل نام دارد.
کلروفیل در روند فتوسنتز گیاه، وظیفه سبز ماندن برگ را بر عهده دارد. به همین دلیل با کمبود نور دریافتی توسط برگ، کلروفیل کافی ساخته نمیشود. درنهایت برگها مقدار سبزینگی کمی تولید میکنند. بدین ترتیب وقتی به برگها نگاه میکنید، کاملاً متوجه رنگ پریدگی برگ گوجه فرنگی بوتههای خود خواهید شد.
درمان برگهای رنگ پریده ناشی از کمبود نور
قبل از کاشت نشاها، بهتر است به دنبال نقطهای از زمین باشید که در طول روز، نور کافی و مناسبی داشته باشد. توجه کنید که قرار گرفتن برگها به مدت طولانی در برابر نور مستقیم خورشید نیز مشکلات دیگری نظیر آفتاب سوختگی را به همراه خواهد داشت.
اگر مطمئن هستید که نور به خوبی به گیاهانتان نمیرسد و رنگ برگها پریده است، میتوانید از نور مصنوعی در برخی از ساعات روز استفاده کنید. این در حالی است که دست شما برای تغییر مکان بوتهها و آوردن منبع نور در نزدیکی آنان، بسته باشد.
همچنین به صورت دورهای، برگها را هرس کنید. اگر به برگهای پایینی بوتههای پرحجم نگاه کنید، کاملاً رنگ پریدگی برگ گوجه فرنگی در آنها مشهود است. به این دلیل که برگهای زیاد بالایی، مانع رسیدن نور به برگهای پایینی میشوند.
کمبود آب
آب یکی دیگر از منابع ضروری است که برگها برای فتوسنتز به آن نیاز دارند. این آب از طریق ریشه جذب و به برگها منتقل میشود. اگر بنا بر نیاز گیاه گوجهفرنگی، آبیاری را انجام ندهید، تقاضای برگ برای میزان آب، بیپاسخ خواهد ماند. از همین رو برگها نمیتوانند در حین فتوسنتز خود، کلروفیل لازم را تولید کنند.
به جای آنکه هر روز مقدار کمی آب به خاک بدهید، آبیاری را عمیق انجام دهید. به گونهای که در طول 7 روز، خاک به میزان یک اینچ آب داده شده باشد. البته با توجه به واریتهای که برای کاشت انتخاب میکنید، این میزان ممکن است تغییر کند.
درست است که کمبود آب، رنگ پریدگی برگ گوجه فرنگی را به دنبال دارد؛ اما آبیاری زیاد نیز مشکلساز میشود. اگر رطوبت خاک را به میزان زیادی بالا ببرید، محیط مناسبی را برای رشد و تکثیر قارچها و باکتریهای خاکی مهیا میکنید. این امر منجر به بیماریهای گوجهفرنگی دیگری برای برگها خواهد شد.
کمبود مواد مغذی برگ
مواد مغذی به صورت کلی برای تمام عملکردهای درون گیاه، به خصوص فتوسنتز برگ ضروری است. گیاه برای سالم و سبز ماندن به کلسیم، آهن، روی، بر، منیزیم، پتاسیم، فسفر و گوگرد نیاز دارد. در صورت کمبود هر کدام از این مواد درون خاک، ظاهر برگها به نحوی تغییر میکند. در ادامه علت رنگ پریدگی برگ گوجه فرنگی ناشی از این مواد ضروری معرفی شده است.
کمبود ماده ازت
سهم بنیادی ایجاد کلروفیل درون برگ، از ماده ازت ناشی میشود. به همین دلیل اگر ازت خاک کم باشد، کلروفیل با نور و آب مناسب نیز عملاً نمیتواند تولید شود. درنتیجه عارضه رنگ پریدگی برگ گوجه فرنگی نمایان میشود. برای تشخیص این عامل به سطح زیر برگها نگاه کنید. معمولاً کمبود ازت، در این بخش خود را زودتر از سطح بالایی نشان میدهد.
اضافه کردن کودهای ازته یکی از راهکارهای پیشگیری از رنگ پریدگی برگ گوجه فرنگی است. با این حال توجه کنید که اگر بیشتر از مقدار مورد نیاز گیاه، از این کودها استفاده کنید؛ مسائل منفی دیگری برای گیاه رخ میدهد. به همین دلیل پیشنهاد میشود در ابتدا خاک را آزمایش کنید. در این صورت مطمئن خواهید شد که چه مادهای کم است و چه مقدار نیاز دارد.
کمبود منیزیم
کمبود این ماده در ابتدا در ظاهر برگهای مسن و پایینی بوتهها خود را نشان میدهد. اگر کمبود این ماده جبران نشود، ممکن است برگهای جوان و بالایی نیز رنگ خود را از دست بدهند. برای تشخیص علت رنگ پریدگی برگ گوجه فرنگی ناشی از این ماده به رگبرگهای اصلی برگها نگاه کنید. اگر رنگ پریدگی از رگبرگها شروع شده باشد، نشاندهنده منیزیم کم داخل گیاه است.
برای حل این مشکل روشن شدن رنگ برگ گوجه فرنگی، میتوانید از کودهایی که این ماده را درون ترکیبات خود دارند، استفاده کنید. موادی مانند کود سولفات منیزیم و نیترات منیزیم بهترین ترکیباتی هستند که کمبود منیزیم در برگ را میتوانند جبران کنند.
کمبود ماده آهن
کمرنگشدن برگ گوجه فرنگی ناشی از نبود آهن از فضای میان رگبرگها شروع میشود. برگهای بالایی در ابتدا کمی رو به زردی میروند. هر چه تقاضا برای مصرف آهن بیشتر توسط ریشه دفع شود، علائم کلروز و نکروز روی برگها بیشتر خواهد شد.
این دو عامل منجر به کاهش یافتن مقدار کلروفیل و محدودیت در عملکرد فتوسنتز میشوند. از همین رو برگهای گوجهفرنگی به رنگ زرد مایل به سفید تغییر میکنند. برای کنترل رنگ پریدگی برگ گوجه فرنگی ناشی از کمبود آهن، ترکیبات اکسید نیتریک و سولفات فروس مؤثرترین عملکرد مثبت را از خود بر جای میگذارند.
استفاده نادرست از کودها میتواند تأثیرات منفی روی گیاه بگذارد. به همین دلیل مهم است که بدانید چه نوع کودی را با چه میزانی به گیاهان اضافه کنید. اگر در این باره زیاد اطلاعات ندارید، میتوانید با کارشناسان گلخانه آوین تماس بگیرید. این مجموعه خدمات مشاورهای را در جهت رفع مشکلات گیاهان گوجهفرنگی شما ارائه میکنند.
بیماریهای قارچی و ویروسی
پاتوژنهای مختلفی از طریق جابهجاییهایی نظیر: آب، باران، باد، خاک و ابزارهای کشاورزی آلوده که در مزرعه رخ میدهند، گیاهان را آلوده میکنند. در ادامه مباحث مهمترین بیماریهای گوجهفرنگی که باعث تغییر در رنگ اصلی برگها میشوند، معرفی شدهاند.
قارچ فوزاریومی
قارچهایی که در خاک یا هوا هستند، یکی دیگر از عوامل بیماری رنگ پریدگی برگ گوجه فرنگی هستند. قارچ فوزاریوم از اصلیترین پاتوژنهایی است که در صورت کمبود مواد مغذی و رطوبت زیاد، برگها را آلوده میکند.
برگهای بالغ و پایینی بوتهها اولین هدف حمله این قارچ است. با ورود عفونت ناشی از این قارچ، جریان مواد غذایی و آب درون گیاه با مشکل مواجه میشود. به همین دلیل عملکرد فتوسنتز و در کنار آن ایجاد سبزینگی در برگها مختل میشود. وقتی به بوته نگاه کنید، رنگ پریدگی برگ گوجه فرنگی در یک طرف از بوته کاملاً مشخص است.
ویروس موزاییک
این نوع ویروس از روشهای مختلفی مانند: حرکات شتهها، بذرها و نشاهای آلوده و علفهای هرز اطراف گیاهان گوجهفرنگی به برگها حمله میکنند. نکروز شدن و ایجاد الگوهای بزرگ به رنگ روشن از علائم اولیه این ویروس روی برگها است.
به همین دلیل با ادامه بیماری، برگ به قدری ضعیف میشود که دیگر توانایی بقای خود را از دست میدهد. ساخت کلروفیل و فتوسنتز نیز که جای خود دارد. به دلیل ایجاد ضایعات نکروز شده، از بین رفتن قوای برگ و ناتوانی در انتقال مواد مغذی به برگها، رنگ پریدگی برگ گوجه فرنگی در عرض چندین روز رخ میدهد.
راهکار کنترل بیماریهای قارچی و ویروسی
اگر رنگ پریدگی برگ گوجه فرنگی به دلیل بیماریهای مختلفی رخ دهد، باید اقدامات مخصوص و مؤثری را به کار ببرید. در این صورت میتوانید برگها را قبل از گسترش بیماری و نابودی، دوباره احیا کنید. این در حالی است که اگر بیماری به سطوح بالاتری گسترش یافت، در اسرع وقت باید برای کنترل آن اقدام کنید.
معمولاً در این شرایط ممکن است از نگرانی زیاد نتوانید درستترین کار را انجام دهید. از همین رو میتوانید از گلخانه آوین برای رفع مشکلاتتان کمک بگیرید.
در جدول زیر راهکارهایی برای رنگ پریدگی برگ گوجه فرنگی ناشی از دو بیماری که در بالا به آن اشاره شد به شما پیشنهاد داده شده است.
نوع بیماری گوجهفرنگی | راههای کنترل مربوط به آن |
بیماری فوزاریومی | · ضدعفونی کردن تجهیزات
· بهکارگیری کودهای دامی پوسیده · استریل کردن خاک با بخار آب داغ · استفاده از واریتههای مقاوم |
بیماری ویروس موزاییک | · ضدعفونی کردن ابزارها
· استفاده از مالچهای پلی اتیلن · استفاده از گونههای غیرحساس Arbason، Estiva |
سؤالات متداول
- کمبود چه مواد مغذی باعث رنگ پریدگی برگ گوجه فرنگی میشود؟
آهن، منیزیم و ازت
- علائم آلودگی قارچ فوزاریوم در برگها چگونه است؟
برگهای مسن و پایین بوتهها در یک طرف از آن، به رنگ زرد مایل به سفید تغییر رنگ میدهند.
- مؤثرترین ترکیباتی که برای کمبود آهن در خاک استفاده میشوند، چیست؟
ترکیبات سولفات فروس و اکسید نیتریک
سخن پایانی
رنگ پریدگی برگ گوجه فرنگی عارضهای است که جلوه نگران کنندهای را به مزرعه میدهد. زیرا بیماری و ضعیف شدن را از آن میتوانید دریافت کنید. اما هر رنگ پریدگی، نشانه بیماری نیست. برخی اوقات به دلیل انجام مراقبتهای نادرست این اتفاق رخ میدهد. به همین دلیل ضروری است که برای درمان این مشکل، دقیقاً از دلیل ایجاد آن آگاهی داشته باشید.
سایر مقالات:
پژمردگی ساقه گوجه فرنگی |
نارس بودن گوجه فرنگی |
پژمردگی بوته گوجه فرنگی |
نظری داده نشده