4 دلیل نارس بودن گوجه فرنگی – درمان + کود وسم مورد نیاز

نارس بودن گوجه فرنگی

شماره تماس مشاوره گلخانه

 

4 دلیل نارس بودن گوجه فرنگی

آیا دلیل نارس بودن گوجه فرنگی را می‌دانید؟ هنگامی که در انتظار میوه‌های قرمز، بزرگ و رسیده هستید، با حجمی از گوجه‌فرنگی‌های کوچک و سبز مواجه می‌شوید. واضح است که این تصویر، زحمات و انتظارات شما را کاملاً از بین می‌برد.

میوه‌های گوجه‌فرنگی در طی مراحل رشد خود با عوامل تهدیدکننده زیادی روبرو می‌شوند. از مراقبت‌های خود شما گرفته تا شرایط محیط. هر کدام از آن‌ها می‌توانند دلیلی برای نارس شدن گوجه‌ فرنگی شوند. اگر شما نیز این عارضه را تجربه کرده‌اید، با ما همراه باشید تا علت‌های نارس بودن گوجه فرنگی را با یکدیگر بررسی کنیم.

4 دلیل نارس بودن گوجه فرنگی

 

 

نامطلوب بودن شرایط دمایی

معمولاً برای داشتن عملکرد مناسب در مرحله میوه دهی و رشد پس از آن، باید دمای محیط کاشت را مطلوب این گیاه تنظیم کنید. این عامل از طریق مختلفی روی رشد میوه تأثیر می‌گذارد. به طور کلی دمای روز باید در محدوده 18 تا 24 و در شب 16 تا 20 درجه سانتی گراد باشد.

در صورتی که دمای محیط برای دوره‌های طولانی خارج از این بازه بهینه ثابت شود، شرایط میوه دهی ضعیف می‌شود. به این دلیل که محیط استرس‌زایی برای این گیاهان به وجود می‌آیند. در برخی مواقع شرایط آن‌قدر نامساعد خواهد شد که عملاً فرایند رشد میوه متوقف می‌شود. درنهایت نارس بودن گوجه فرنگی، چیزی است که با آن روبرو می‌شوید.

بهترین منطقه‌ برای میوه دهی گوجه‌فرنگی، مکانی است که حداقل 4 ماه از سال آن هوای گرم پایدار باشد. در این مدت، دو ماده مهم به نام کاروتن و لیکوپن درون میوه ساخته می‌شوند. این دو ماده در تولید رنگ‌دانه‌های میوه‌های رسیده نقش مهمی دارند.

اگر نتوانید دمای محیط را کنترل کنید و این میزان به بالای 30 درجه سانتی گراد برسد، این دو ماده دیگر تولید نمی‌شوند. با قرمز نبودن رنگ میوه شما متوجه نارس بودن گوجه فرنگی مزرعه خود می‌شوید.

شماره تماس مشاوره گلخانه

 

راهکار مشکل دمای نامطلوب

 اگر محصولات خود را درون فضای باز کاشته باشید، عملاً کار زیادی نمی‌توانید برای این مشکل انجام دهید. تنها باید منتظر رسیدن آب‌وهوای مورد نظر باشید. با برقراری دمای مطلوب، با فرض مساعد بودن تمام شرایط دیگر، فرایند رسیدن میوه در مسیر طبیعی خود قرار می‌گیرد.

البته توجه کنید که این اتفاق در میوه‌هایی که به مرحله بلوغ سبز رنگ رسیده‌اند، امکان‌پذیر است. در این مرحله میوه به اندازه کامل رسیده است؛ اما تغییرات رنگ‌دانه‌ای هنوز رخ نداده است. از همین رو، روش‌هایی برای برداشت میوه‌های قرمز و قابل‌قبول هنوز وجود دارد.

در مقابل گوجه‌فرنگی‌هایی که هنوز نابالغ هستند، دیگر با تغییر دمایی نیز نمی‌توانند رشد خود را به اتمام برسانند. در صورتی که گیاهان را در فضای گلخانه کاشته باشید، به راحتی می‌توانید دمای مطلوب را تنظیم کنید. با این وجود همچنان باید به تنش‌های دمایی که ممکن است در محیط با تغییر آب‌وهوا رخ دهد، حساس باشید.

راهکار مشکل دمای نامطلوب

 

کوددهی بیش از حد

اغلب اضافه‌کردن کود را با نیت رشد و به عمل آمدن زودتر و بهتر انجام می‌دهید. این در حالی است که یکی از دلایل نارس بودن گوجه فرنگی را سبب می‌شوید. معمولاً این نقطه منفی زمانی رخ می‌دهد که گیاه به اندازه مطلوبی رشد خود را انجام داده است.

در این حالت لازم است که کوددهی را به قدری کاهش دهید که در طول فصل نهایت 2 تا 3 بار کوددهی را انجام دهید. در غیر این صورت انتظار میوه‌های بزرگ‌تر و قرمز‌تری را نداشته باشید. این عمل تنها از ادامه رشد میوه‌های بالغ جلوگیری می‌کنند.

کوددهی بیش از حد

 

 

راهکار مشکل کوددهی زیاد

مشخص است با نتایجی که از کوددهی زیاد ایجاد می‌شود، باید میزان این رویه مراقبتی را کاهش دهید. به این دلیل که با اعمال کود زیاد، گیاه در حالت بلوغ زودرس قرار می‌گیرد. از همین رو در مرحله میوه دهی، عملکرد رشد برگ و شاخه‌ بوته‌ها از حالت عادی خود فراتر می‌روند. درنتیجه حق رشد میوه‌ها، ضایع می‌شوند. درنهایت نارس بودن گوجه فرنگی را به طور آشکار در مزرعه خود خواهید دید.

میزان ماده اتیلن

اتیلن یک گاز هورمونی است که در فرایند توسعه رسیدن میوه گوجه‌فرنگی تأثیر دارد. این گاز در کنار میزان اکسیژنی که میوه در مرحله رشد دریافت می‌کند، در تحریک رسیدن نقش دارد. جالب است بدانید که این ماده در طول رشد گوجه‌فرنگی، توسط خود این میوه تولید می‌شود.

این در حالی است که اگر میوه‌های بالغ به مقدار زیادی در معرض این گاز قرار بگیرند، نارس بودن گوجه فرنگی حتمی است. در صورتی که برای رسیدن و رشد زودتر و بیشتر، منبع مصنوعی برای تولید این گاز ایجاد کنید، نتیجه کاملاً عکس خواهد شد. بدین صورت که این گاز می‌تواند گوجه‌فرنگی‌هایی که به مرحله بالغ رسیده‌اند را از قرمز شدن و رسیدن کامل باز دارند.

میزان ماده اتیلن

 

 

راه‌حل مشکل میزان گاز اتیلن

به طور کلی اگر می‌خواهید محصولاتتان سریع‌تر از موعد برسند، بهتر است به‌هیچ‌وجه میزان مواد شیمیایی را افزایش ندهید. ازآنجایی‌که خود گوجه‌فرنگی نیز در تولید این ماده نقش دارد؛ پس عاقلانه‌ترین کار آن است که در میزان این ماده دخالتی نداشته باشید.  به این دلیل که تمامی این عوامل نه‌تنها مثبت عمل نمی‌کنند؛ بلکه علتی برای نارس بودن گوجه فرنگی می‌شوند.

شماره تماس مشاوره گلخانه

 

 

بیماری‌های گوجه‌فرنگی

انواع قارچ‌ها و ویروس‌ها می‌توانند عاملی برای نارس بودن گوجه فرنگی باشند. این پاتوژن‌ها باتوجه‌به شرایط مطلوب زندگی‌شان از طریق خاک یا هوا می‌توانند به درون گیاه نفوذ کنند. همچنین حشرات گوناگونی می‌توانند این عوامل بیماری‌زا را منتقل کنند و گسترش دهند.

در جدول زیر بیماری‌های رایج گوجه‌فرنگی که باعث تولید گوجه فرنگی‌های نارس می‌شوند، معرفی شده‌اند. تمامی این بیماری‌ها می‌توانند کاری کنند که روی عملکرد گیاه در مرحله میوه دهی، تأثیرات منفی قرار دهند.

بیماری‌های گوجه‌فرنگی تأثیرات پاتوژن‌ها
بیماری ویروسی پیچیدگی برگ این ویروس با حمله به برگ‌های گیاه و پخش عفونت، باعث اختلال در مرحله میوه دهی و کوچک ماندن آن می‌شود.
پوسیدگی پیتیومی قارچ این بیماری با آلوده ساختن ریشه، رشد میوه را تحت تأثیر قرار می‌دهد. با نفوذ این قارچ به درون میوه، رشد آن در مراحل اولیه متوقف می‌شود.
اختلالات آوندی گونه مختلفی از قارچ‌ها با تخریب آوند چوبی باعث ناقص و کوچک ماندن گوجه‌فرنگی می‌شوند.

بیماری‌های گوجه‌فرنگی

راه‌حل مشکل بیماری‌های گوجه‌فرنگی

این بیماری‌ها در ابتدا حضور خود را با علائم دیگری در بخش‌های مختلف گیاهان نشان می‌دهند. بهتر است قبل از تحت‌تأثیر قراردادن عملکرد رشد میوه، متوجه وجود این پاتوژن‌ها شوید. در این صورت می‌توانید با اعمال اقدامات کنترلی یا درمانی میوه‌های باغ خود را نجات دهید.

در صورت مشاهده هرگونه علائم مشکوک و غیرعادی در گیاهان، می‌توانید با کارشناسان گلخانه آوین تماس بگیرید. این مجموعه با ارائه راه‌حل‌های مؤثر از نارس بودن گوجه فرنگی گلخانه یا مزرعه شما جلوگیری می‌کنند.

راه‌حل مشکل بیماری‌های گوجه‌فرنگی

 

 

سؤالات متداول

  1. چه بیماری‌هایی در نارس بودن گوجه فرنگی تأثیر منفی دارند؟

پوسیدگی پیتیومی، بیماری پیچیدگی برگ و بیماری‌های آوندی ناشی از قارچ‌های مختلف

  1. چه بازه دمایی برای میوه دهی گوجه‌فرنگی مطلوب عمل می‌کند؟

محدوده دمایی 18 تا 24 در روز و 16 تا 20 درجه سانتی گراد در شب

  1. پس از رشد اولیه میوه‌ها به چه میزانی باید کوددهی انجام شود؟

در مرحله میوه دهی بهتر است در طول فصل 2 تا 3 بار کود اعمال شود.

 

سخن پایانی

نارس بودن گوجه فرنگی یکی از عوارض ناشی از حساسیت بیش از حد در مراقبت است. اگر آبیاری، کوددهی یا برقراری فضای گرم برای این گیاهان بیش از حد انتظار آنان باشد، روند میوه دهی دچار مشکل می‌شود. این مشکل نیز تجربه تلخی را از پرورش گوجه‌فرنگی برای شما به جای می‌گذارد. درنتیجه بهتر است در سریع‌ترین زمان ممکن درصدد تشخیص عامل و کنترل آن باشید.

شماره تماس مشاوره گلخانه

 

مقالات

✅بیماری های کاهو
✅بیماری های توت فرنگی
✅بیماری های گل کلم
✅  بیماری های کرفس
✅بیماری های کلم
✅بیماری های گوجه فرنگی
✅بیماری های هندوانه
✅بیماری های فلفل دلمه ای
✅بیماری های بادمجان
✅بیماری های بامیه

سایر مقالات:

خشک شدن برگ گوجه فرنگی
خشک شدن ساقه گوجه فرنگی
پژمردگی ساقه گوجه فرنگی

 

نظری داده نشده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *