راهنمای زراعت و پرورش نشا کرفس در گلخانه
پرورش نشا کرفس همیشه جایی در باغ یا گلخانه دارد؛ زیرا این نوع سبزی در آشپزخانه برای خورشها، سرخکردهها، سوپها و سالادها بسیار استفاده میشود. به همین دلیل باغداران سعی میکنند زمان کاشت این محصول را از دست ندهند.
به عمل آمدن این محصول از طریق نشا، یکی از شیوههای انتخابی محبوب میان این دسته افراد است. اگر تابهحال محصولات کرفس خود را از راههای دیگر و پرهزینه تولید کردهاید، پیشنهاد میکنیم با ادامه این مقاله همراه ما باشید تا بتوانید شیوه جدیدی از کاشت و برداشت آن؛ یعنی همان پرورش نشا کرفس را تجربه کنید.
ویدیو: پرورش نشا کرفس
تولید نشا کرفس چگونه انجام میشود؟
مراحل کاشت گیاه کرفس هرچه کوتاهتر باشد، به نفع باغدارانی خواهد بود که قصد فروش این محصول را دارند. به همین منظور پرورش نشا کرفس بهترین روشی است که میتواند در تحقق این امر به آنها کمک کند. از همین رو اکثر افراد پس از آگاهی کامل از مزایای آن تنها از این روش برای کاشت و برداشت محصول کرفس گلخانه خود استفاده میکنند.
با این حال اگر قصد دارید نشا کرفس را نیز خودتان تولید کنید و سپس آن را بکارید، ضروری است که برخی موارد از همان ابتدای کار رعایت شود. در ادامه به صورت مختصر یکی از روشهای تولید نشا کرفس؛ یعنی کاشت بذرهای کرفس در خاک توضیح داده شده است.
بسته به آبوهوای محلی که قصد کاشت بذر کرفس را در آن دارید، باید زمان مناسبی را برای انجام آن انتخاب کنید. برای داشتن کرفس بهاره، بذرها باید 10 تا 12 هفته قبل از آخرین تاریخ یخبندان بهاره کاشته شوند. توصیه میشود قبل از کاشت بذرها، یک شب در آب گرم خیس شوند. این امر باعث تسریع جوانهزنی میشود.
در ادامه بذرهای خیس شده درون خاک قرار میگیرند. برای جوانهزنی خوب، نباید روی آنها را با خاک زیاد پوشاند. برای انجام این کار میتوانید بذرها را با دقت بالای سطح محل مورد نظر بکوبید و با دقت مراقب افتادن بذرها در خاک باشید. در حالت ایدئال بذرها باید حدود یک اینچ از هم با فاصله درون خاک قرار گیرند. سپس بعد از اتمام کار، دانهها را در جای خود سفت کنید.
با آبیاری مرتب بذرها و همچنین قراردادن یک پوشش پلاستیکی به جهت حفظ رطوبت، شرایط برای جوانهزنی مهیا خواهد بود. جوانهزنی باید در حدود یک هفته اتفاق بیفتد؛ اما ممکن است تا سه هفته نیز طول بکشد؛ بنابراین در این مرحله، صبر منجر به نتیجه دلخواه شما خواهد شد.
بلافاصله پس از ظاهر شدن جوانهها، یک نور فلورسنت را به مدت 16 ساعت در روز بالای جوانههای ایجاد شده، قرار دهید. در نظر داشته باشید که گیاه کرفس نیز همانند اکثر گیاههای دیگر در شبانهروز چند ساعتی به تاریکی نیاز دارد. هنگامی که بذرها به میزان 2 اینچ رشد کردند، زمان انجام نشاکاری و ادامه مراحل کاشت و پرورش نشا کرفس فرا میرسد.
نکات مربوط به کاشت نشا کرفس
قبل از شروع پرورش نشا کرفس گلخانهای، با در نظر گرفتن چندین نکته درباره شرایط محیطی، میتوان محصول باکیفیتی را تولید کرد. نوع خاک، دمای مطلوب و زمان مناسب کاشت ازجمله مواردی هستند که قبل از شروع مراحل کاشت نشا کرفس باید به آن توجه کرد.
نوع خاک پرورش نشا کرفس
خاک، یکی از اصلیترین منابعی است که در پرورش نشا کرفس باکیفیت تأثیرگذار است. خاک مناسب برای پرورش نشا کرفس دارای ویژگیهای زیر است:
- خاک باید بسیار غنی از مواد آلی و کمپوست باشد.
- هیچگونه علف هرزی درون آن وجود نداشته باشد.
- خاک باید شل باشد.
- میزان اسیدی بودن خاک مناسب باشد. کرفس اسیدیته یا قلیائی بودن زیاد را دوست ندارد. کرفس خاکی با PH بین 5.8 تا 6.8 را ترجیح میدهد. به همین منظور بهتر است قبل از کاشت این میزان اندازه گرفته شود تا در صورت نامناسب بودن، اصلاح گردد.
- خاک با زهکشی مناسب برای کرفس مهم است؛ زیرا وجود رطوبت برای رشد نشا ضروری است.
- دمایی مطلوبی که خاک در روز باید داشته باشد چیزی حدود 50 فارنهایت یا 10 درجه سانتیگراد است و همچنین در شب نیز این میزان باید به زیر 40 درجه فارنهایت یا 4 درجه سانتیگراد برسد.
به طور کلی میتوان گفت که خاکهای شنی لومی و یا سیلت لومی در صورت داشتن رطوبت مناسب و میزان کافی مواد آلی، برای پرورش نشا کرفس بسیار مناسب هستند.
“در مورد سینک روکار اخوان بیشتر بخوانید”
دمای مطلوب کاشت و پرورش نشا کرفس
از دیگر اصول کاشت نشا کرفس، برقراری دمایی است که برای این گیاه خوشایند باشد. گیاه کرفس مخصوص فصلهای خنک است و توانایی تحمل دمای بالا را ندارد. محیطی با دمای بین 70 تا 75 درجه فارنهایت؛ یعنی 21 تا 24 درجه سانتیگراد در روز و 60 تا 65 درجه فارنهایت، 15 تا 18 درجه سانتیگراد در شب، بهترین شرایط را برای ادامه پرورش نشا کرفس پس از کاشت دارد.
زمان مناسب کاشت نشا کرفس
با توجه به شرایط آبوهوایی محل کاشت نشا، زمان مناسب نیز برای انجام این کار متفاوت خواهد بود. اما به طور کلی به دلیل نیاز کرفس به یک فصل رشد طولانی، در مناطق سردتر بهتر است در اوایل بهار کاشته شود. درعینحال در مناطق گرمتر، برنامهریزی برای کاشت باید بهگونهای انجام گیرد که در اواسط تا اواخر تابستان کاشت انجام شود.
در صورت پرورش نشا کرفس در آبوهوای خنک و فصل طولانی سرما، ممکن است زمان مورد نیاز برای برداشت حدود 140 روز باشد. این در حالی است که اگر مقصود شما عرضه زودرس این محصولات در بازار باشد، با توجه به مدلهای نشا کرفس گوناگون، انواع فصل کوتاه نیز موجود هستند.
یادآوری: اگر تولید نشا نیز برعهده شما باشد، برای یک محصول پاییزی باید بذرها را به موقع شروع کنید تا نشاها را 10 تا 12 هفته قبل از اولین تاریخ یخبندان پاییزی در گلخانه بکارید.
انواع مدل نشا کرفس را بشناسید
نشای کرفس انواع متفاوتی دارد که هرکدام از آنها برای رشد شرایط محیطی مخصوص و مختلفی دارند. برای انتخاب بهترین نوع نشا کرفس باید شرایط محلی که در اختیار دارید را با ویژگیهای نشا انتخابی مقایسه کنید تا بتوانید بیشترین سازگاری را در یک نوع از آنها پیدا کنید. چندین نوع از نشاهای کرفس عبارتاند از:
Afina
ساقههای تولیدشده توسط این کرفس بلند و باریک، تا ارتفاع 30 اینچ است. گونهای است که مقاومت بالایی دارد و در مدتزمان کوتاهی معمولاً 60 روز رشد میکند.
Conquistador
این نوع برای مکانهای بسیار گرمی که کمبود آب دارند، به دلیل مقاومت بسیار بالا مناسب هستند.
Utah
این مدل با سازگاری که در فضای محدود دارد و همچنین مقاومت بالا در برابر بیماریها یکی از پرطرفدارترین نوع نشا کرفس برای کاشت است که توسط بسیاری از باغداران انتخاب میشود.
کاشت نشا کرفس چگونه انجام میشود؟
برای داشتن فرایند پرورش نشا کرفس سالم ضروری است نشاها را برای چند ساعت در روز در مکانی محافظتشده از آفتاب در فضای باز قرار دهید. همچنین در این مدت مقدار آبی که هر روز به نشاها داده میشود را نیز کاهش دهید تا نشاها به اصطلاح سخت شوند و برای رشد در فضای گلخانه درون خاک آماده شوند.
محلی را برای کاشت انتخاب کنید که آفتاب کامل دریافت کند؛ چیزی حدود 6-8 ساعت نور مستقیم خورشید در روز. یک بستر مرتفع را با خاک بسیار غنی پر کنید. ریشههای کرفس شکننده و مو مانند هستند؛ بنابراین در خاکهای سنگین قدیمی به خوبی رشد نمیکنند.
در ادامه خاک را به عمق 12 تا 15 اینچ با چنگال یا پنجه باغچه شل کنید؛ سپس 2 تا 4 اینچ کود دامی و یا کمپوست را در خاک مخلوط کنید یا در کود 5-10-10 کار کنید. به دلیل اینکه ریشههای این گیاه کم عمق است (فقط چند اینچ)، کود باید در بالای خاک اعمال شود.
همچنین میتوانید مقداری تفاله قهوه استفاده شده را نیز به مخلوط خاک اضافه کنید. نیتروژن موجود در تفاله قهوه استفاده شده با PH خنثی به رشد گیاهان کرفس کمک قابلتوجهی میکند. سپس نشاها را درون خاک آمادهشده قرار دهید. هنگام قراردادن نشاها باید بهگونهای درون خاک قرار گیرند که حدود 12 اینچ از هم و با سطح خاک نیز ۲۷ سانتیمتر فاصله داشته باشند.
سپس هرکدام را به طور مساوی آبیاری کنید. کرفس در زمینهای باتلاقی رشد خوبی میکند؛ بنابراین باید از رطوبت ثابت این گیاه به اصطلاح همیشه تشنه اطمینان حاصل کنید. نشا کرفس بین 1 تا 1.5 اینچ آب ثابت در هفته نیاز دارد. اگر کرفس رطوبت مورد نیاز خود را دریافت نکند، ساقهها کوچک، رشتهای، سخت، توخالی خواهند بود و گیاه به طور کلی چروکیده میشود.
مراحل پایانی پرورش نشا کرفس
نشا کرفس از زمان کاشت تا برداشت حدوداً 130 تا 140 روز نیاز دارد تا بالغ شود. درنتیجه اعمال حساسیت و مراقبت برای رشد آن، تنها مربوط به زمان قبل کاشت نشا یا در هنگام کاشتن آن نیست. در ادامه نکاتی در این باره بیان شده است.
- ساقههای کرفس در حال رشد را به هم گره بزنید تا از پراکندگی آنها جلوگیری شود.
- اطمینان حاصل کنید که در طول فصل رشد، به خصوص در هوای گرم و خشک، آب زیادی به آنها بدهید.
- از روکشهای ردیفی برای 4 تا 5 هفته اول کاشت نشا استفاده کنید تا در برابر آفات محافظت شوند.
- زمانی که نشاها به 6 اینچ رسیدند، اطراف آنها را مالچ پاشی کنید تا خاک مرطوب و ریشهها خنک شوند.
- کرفس را از علفهای هرز دور نگه دارید. در هنگام ازبینبردن آنها مراقب باشید؛ زیرا کرفس ریشههای کم عمقی دارد که به راحتی میتوانند نابود شوند.
- با افزودن یک قاشق غذاخوری کود 5-10-10 به منطقهای که در فاصله 3 اینچی از گیاه حفر شده است، کرفس را در ماه دوم، سوم و چهارم کوددهی کنید.
تهیه نشا کرفس از کجا امکان پذیر است؟
همانطور که در این مقاله به آن اشاره شد، شرط داشتن محصولاتی باکیفیت و تازه، سالم بودن نشاها است. نگرانی درباره این موضوع شامل حال افرادی میشود که نشاها را به صورت آماده از گلخانهها تهیه میکنند. زیرا در صورت وجود بیماری، داشتن آفات و یا هرگونه مشکل دیگری در هنگام تولید نشا، باغداران متضرر میشوند.
گلخانه آوین با تولید بهترین نوع نشا کرفس باکیفیت بالا، دغدغه این بخش از پرورش نشا کرفس را برای مشتریان خود حذف کرده است. در کنار تضمین کیفیت آنها، این مجموعه در زمینه مشاوره پرورش نشا کرفس نیز خدماتی شایان به مشتریان ارائه میکند.
سخن پایانی
با پرورش نشا کرفس نهتنها بازدهی عملیات کشت به میزان قابلتوجهی افزایش مییابد؛ هزینهها نیز به طور چشمگیری کاهش پیدا میکنند. به همین دلیل باغداران در فصل مناسب کاشت این گیاه به دنبال تهیه نشا آماده کرفس باکیفیت و مطمئنی هستند تا به محصولی سالم برای عرضه به بازار دست یابند.
تمامی محصولات آوین:
سایر مقالات:
پرورش نشا سورل قرمز |
پرورش نشا هندوانه |
پرورش نشا کلم کیل سبز |
پرورش نشا فلفل |
پرورش نشا فیسالیس |
نظری داده نشده