3 علت کپک خیار– 3روش سریع درمان کپک خیار+ کود و سم مورد نیاز

3 علت کپک خیار– 3روش سریع درمان کپک خیار+ کود و سم مورد نیاز

3 دلیل کپک خیار

آیا با عارضه کپک خیار و راهکارهای پیشگیری یا درمان آن آشنا هستید؟ خیارهای کپک زده آخرین چیزی است که شما می‌خواهید در مزرعه با آن مواجه شوید. به این دلیل که هم از نظر مالی و هم از نظر زمانی با ضرر بزرگی روبرو می‌شوید.

بهترین شیوه مدیریت عارضه کپک خیار آن است که بتوانید از وقوع آن جلوگیری کنید. برای این کار نیز باید عوامل ایجاد کپک خیار را بشناسید. در ادامه این مقاله همراه با ما باشید تا اطلاعات لازم در این باره را کسب کنید.

3 دلیل کپک خیار

 

رطوبت

رطوبت بیش از حد مجاز، عامل اصلی کپک خیار است. این رطوبت می‌تواند از شیوه‌های متفاوتی در محیط پایدار شود. ساده‌ترین اتفاق، آبیاری بیش از اندازه و نادرست است.

اگر دفعات آبیاری را به خاطر تولید میوه‌هایی آبدارتر انجام دهید، کپک خیار حتمی است. از طرفی دیگر عواملی همانند جریان نداشتن هوا به میزان کافی و دمای بالا نیز بر شدت این عارضه می‌افزایند.

با آبیاری بیش از اندازه گیاه، میزان آبی که به داخل بافت درونی میوه منتقل می‌شود نیز افزایش می‌یابد. از همین رو آب زیادی در سلول‌های زیر پوستی و داخلی میوه خیار جمع می‌شود. حال تصور کنید که گیاهان در محیطی خفه نیز قرار داشته باشند.

درنتیجه، با ماندگاری آب زیاد داخل میوه، این بافت شروع به نرم شدن می‌کند. این رطوبت و نرمی میوه، مکان بسیار مطلوبی را برای حمله انواع قارچ‌ها ایجاد می‌کند. بدین ترتیب قارچ‌ها به داخل میوه آسیب‌دیده نفوذ می‌کنند و آثار خود را به صورت کپک خیار بر جای می‌گذارند.

رطوبت عامل اصلی کپک خیار

 

شرایط محیطی نامساعد

به طور کلی در کنار رطوبت بیش از حد، برخی شرایط محیطی در کپک زدن خیار نقش برجسته‌ای دارند. اگر خیارهای گلخانه‌ای دارید، حتماً از عبور و مرور هوا به درون گلخانه و میان گیاهان اطمینان داشته باشید. به این دلیل که ماندگاری رطوبت با نبود اکسیژن طولانی‌تر می‌شود.

حرارت بالای محیط، تغییر دمایی ناگهانی و همچنین مقدار نامناسب مواد مغذی مورد نیاز گیاه در مراحل میوه دهی، می‌توانند نقشی در کپک خیار داشته باشند. هر کدام از این عوامل با ضعیف ساختن گیاه و آسیب‌پذیر کردن آن در برابر حمله آفات یا پاتوژن‌های گوناگون، باعث نرم شدن بافت میوه و سپس ایجاد خیار کپک زده می‌شوند.

شرایط محیطی نامساعد عامل اصلی کپک خیار

 

بیماری‌های قارچی

یکی از رایج‌ترین دلایل کپک زدن میوه خیار، بیماری‌های قارچی است. گونه‌های مختلفی از قارچ‌ها باعث کپک خیار می‌شوند. با این حال چندین عامل ازجمله رطوبت و دمای بالا محیط کشت، بستر مناسبی را برای حمله هر قارچی فراهم می‌کند. در ادامه چندین بیماری قارچی خیار که موجب کپک زدن خیار می‌شوند، معرفی شده‌اند.

کپک خاکستری

 قارچی از خانواده Botrytis به میوه یا برگ‌ها از طریق محل برش آن‌ها به داخل گیاه نفوذ می‌کند. این در حالی است که در مراحل ابتدایی میوه دهی نیز ممکن است این قارچ از طریق رگبرگ‌ها خود را به داخل گیاه برسانند. در این حالت میوه از همان روزهای ابتدایی با این قارچ درگیر می‌شود.

رطوبت نسبی بالاتر از 75 درصد و تهویه هوای ضعیف داخل گلخانه یا حتی محیط باز در درون گیاهان، شرایط مطلوبی را برای رشد و انتقال این قارچ‌ را فراهم می‌کنند. افزون بر آن اگر در اضافه کردن کودهای ازت و آبیاری بی‌توجهی کنید، سرعت آلوده کردن میوه‌ها توسط این قارچ بسیار بیشتر خواهد شد.

بخشی از شانس آلوده شدن گیاهان به این قارچ به ژنتیک و ذات واریته‌های انتخابی برای کشت نیز مربوط می‌شود. جهت جلوگیری از ایجاد کپک خیار می‌توانید ارقامی را انتخاب کنید که کم گل باشند. در صورتی که در انتخاب نوع واریته‌ها مشکل دارید، می‌توانید از مشاوره‌های کارشناسان گلخانه آوین کمک بگیرید.

کپک پودری

قارچی به نام Podosphaera xanthii عامل ایجاد این نوع کپک است. گستردگی آلوده‌سازی این قارچ در  همه واریته‌های خیار دیده می‌شوند. هنگامی که بازه دمایی محیط میان 20 تا 28 درجه سانتی گراد، همراه با رطوبت نسبتاً بالایی باشد، هاگ‌های این قارچ پخش می‌شوند.

این در حالی است که در آب و هوای گرم و خشک نیز این هاگ‌ها می‌توانند به راحتی تکثیر شوند. درنتیجه بیماری با سرعت بالاتری، تمام گیاهان خیار را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد. برگ‌های مسن و پایینی به دلیل حساسیت بالاتر، زودتر عفونت این قارچ را از خود نشان می‌دهند.

البته باید توجه کنید که با پایداری شرایط مساعد رشد قارچ، عفونت راه خود را به میوه‌ها نیز پیدا می‌کند. تأثیرات منفی این قارچ به صورت کاهش کیفیت و کمیت میوه رخ می‌دهد. به همین دلیل میوه‌هایی کوچک با طعمی نسبتاً غیرطبیعی روی این گیاهان بیمار رشد خواهند کرد.

اگر علف‌های هرز، اطراف مزرعه‌تان را بیش از حد شلوغ کرده باشند، به وجود این نوع قارچ و ایجاد کپک خیار مشکوک شوید. همچنین گیاهانی که در بیشتر ساعات روز در سایه قرار می‌گیرند یا سطح باروری آن‌ها بیش از حد نرمال است، سریع‌تر هدف حمله این قارچ قرار خواهند گرفت.

بیماری‌های قارچی عامل اصلی کپک خیار

 

درمان کپک خیار

برای درمان این عارضه باید در ابتدا علت و عوامل کپک خیار را به خوبی شناسایی کنید. در غیر این صورت ممکن است اقدامات مدیریتی شما در مقابله با آن‌ها نیز به ضرر میوه‌های خیار تولیدی تمام شوند. قدم بعدی کنترل و جلوگیری از گستردگی عامل مرتبط با کپک زدن خیار است. درنتیجه محصولات کمتری آسیب خواهند دید.

شرایط محیطی نامطلوب با درایت و اقدامات به موقع شما تا حد زیادی قابل‌حل هستند. از همین رو لازم است به طور متناوب گیاهان خود را به خصوص در هنگام شروع میوه دهی بررسی کنید. در این صورت با مشاهده هر گونه نشانه‌ای از کپک زدن خیار می‌توانید جلوی آن را بگیرید.

درمان کپک خیار

اما بحث عفونت‌های قارچی کمی دشوارتر است. شما باید شرایط محیطی را برای رشد و انتشار قارچ‌ها نامساعد کنید. با این حال ممکن است این قارچ‌های ویرانگر باز هم به میوه‌های شما آسیب بزنند. در جدول زیر برخی از اعمال مؤثری که در این راه به شما کمک می‌کنند، معرفی شده‌اند.

نوع اصلاحات راهکارهای مرتبط با آن‌ها
نوع واریته هنگام خرید بذر یا نشا خیار از مقاوم و غیرحساس بودن آن‌ها اطمینان حاصل کنید.
کنترل فرهنگی ·        استفاده از کودهای تغذیه‌ای

·        اجتناب از مصرف نیتروژن زیاد

·        رعایت فاصله میان گیاهان

·        کنترل علف‌های هرز

·        بهبود تهویه هوا در اطراف گیاهان

استفاده از قارچ‌کش‌ها به محض مشاهده اولین علائم کپک روی برگ یا میوه، قارچ‌کش‌های متناسب را روی گیاهان اسپری کنید.

گلخانه آوین

استفاده از قارچ‌کش‌ها در صورتی انتظارات شما را برآورده می‌کنند که از نظر نوع و زمان مصرف به درستی اعمال شوند. در صورتی که نیاز مزرعه‌تان را به استفاده از این مواد شیمیایی می‌بینید، بهتر است از قبل با افراد متخصص مشورت کنید.

گلخانه آوین با دارابودن سابقه درخشان، همراه با کادری متخصص و مجرب این نیاز شما را به خوبی برطرف خواهند کرد.

 

سؤالات متداول

  1. چه محیط‌هایی روند تشکیل کپک خیار را تسریع می‌کنند؟

محیط‌هایی گرم که تنش دمایی در آن‌ به یکباره تغییر می‌کنند. همچنین خاک‌های ضعیف و غیر غنی هم در ایجاد این پدیده نقش مهمی دارند.

  1. چه زمانی استفاده از قارچ‌کش‌ها بیشترین تأثیر را در کنترل این عارضه دارند؟

به محض بروز اولین علائم کپک ناشی از قارچ‌های عفونت‌زا روی بخش‌های مختلف گیاه

  1. شرایط مساعد برای رشد قارچ کپک پودری چیست؟

میزان ازت زیاد در خاک، رطوبت نسبی 75% و بالاتر، جریان نداشتن هوا و همچنین آبیاری نامناسب

 

دلایل و درمان کپک خیار

 

سخن پایانی

در طول مراحل کاشت تا برداشت میوه، عوامل زیادی سلامت گیاهان خیار مزرعه‌تان را تهدید می‌کنند. یکی از بدترین آن‌ها، کپک خیار است. این عارضه به منزله نابودی تمام زحمات و زمانی است که در مزرعه برای آن کشیده‌اید.

درنتیجه آشنایی با عوامل ایجاد این بیماری و همچنین اقدامات مربوط به آن که در این مقاله بیان شد، می‌توانید محصولات باکیفیتی را در انتهای کار خود داشته باشید.

 

بیماری ها:

✅بیماری های کاهو
✅بیماری های توت فرنگی
✅بیماری های گل کلم
✅  بیماری های کرفس
✅بیماری های کلم
✅بیماری های گوجه فرنگی
✅بیماری های هندوانه
✅بیماری های فلفل دلمه ای
✅بیماری های بادمجان
✅بیماری های بامیه

 

سایر مقالات:

زرد شدن برگ خیار

سفید شدن برگ خیار

قهوه ای شدن ریشه خیار

 

نظری داده نشده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *