3 دلیل قهوه ای شدن ساقه گوجه فرنگی
آیا میدانید مقصر قهوه ای شدن ساقه گوجه فرنگی چیست؟ طنابهای خمیده، نرم و قهوهای رنگ که جای ساقههای سبز و محکم بوتههای گوجه فرنگی را میگیرند. بیماریهایی مانند ساقههای قهوه ای گوجه فرنگی، آسیب قابل توجهی به مزرعه شما وارد میکنند.
درنتیجه بهترین کار، مراقبت از گیاهان در برابر عوامل ایجادکننده این عارضه است. با این حال اگر این مقصرها را نیز بشناسید میتوانید گامهای مؤثری برای رفع آنها بردارید. از همین رو میتوانید مطالب مقاله ما را درباره چگونگی ایجاد و جلوگیری از قهوه ای شدن ساقه گوجه فرنگی دنبال کنید.
گونههای مختلفی از قارچها
قارچهای مختلفی خواهان تکثیر و آلوده ساختن ساقه گوجه فرنگی هستند. این عوامل به محض دیدن ریشه گوجه فرنگی به همراه شرایط محیطی مطلوب برای رشد خود، حمله خود را شروع میکنند. بسته به درجه گسترش عفونت، علائم دیر یا زود در بخشهای مختلف گیاه ظاهر میشوند. در صورت کنترل نکردن قارچها از روشهای مؤثر درنهایت با قهوه ای شدن ساقه گوجه فرنگی، مرگ گیاهچه رخ میدهد.
قارچهای Rhizoctonia، Pythium، Phytophthorathat و verticillium dahlia ازجمله پاتوژنهایی هستند که با رطوبت و دمای خاک فعالیت خود را شروع میکنند. این قارچها عفونت خود را در آوندهای چوبی پخش میکنند. این عفونت میتواند در شریانهای آب و مواد مغذی عبوری از ساقه محدودیت ایجاد کنند.
سیستم ساقه گوجه فرنگی، اختلال در عملکرد خود را از طریق ایجاد رگههای قهوهای درون خود نشان میدهد. این اولین مرحله آلودگی ساقه است. با ایجاد این عارضه، ساقه از درون شروع به قهوهای شدن میکند. بهطوریکه پس از مدت کوتاهی، سرتاسر ساقه از درون و بیرون به رنگ قهوه ای درمیآیند.
مقابله با قارچهای بیماریزا
در صورتی که بتوانید در روزهای اولیه، وجود این قارچها را تشخیص دهید، کنترل و درمان قهوه ای شدن ساقه گوجه فرنگی کارآمدتر میشود. هر کدام از این قارچها، اقدامات خاصی را میطلبند. به همین دلیل بهتر است قبل از انجام هر کاری ابتدا نوع عارضه را به خوبی تشخیص دهید.
گلخانه آوین
پس از آن میتوانید از راهکارهای پیشنهادی برای جلوگیری از قهوه ای شدن ساقه گوجه فرنگی در جدول زیر استفاده کنید. با این حال کارشناسان گلخانه آوین با فعالیت تخصصی در حوزه انواع بیماریها و مشکلات گوجه فرنگی به شما کمک میکنند که بهترین اقدام را برای حل قهوه ای شدن ساقه گوجه فرنگی انتخاب کنید.
نوع پاتوژن | راهکارهای پیشنهادی |
قارچ Rhizoctonia | · استفاده از مالچ کاغذی
· ضدعفونی کردن بذور با ماده بردوفیکس · جلوگیری از رطوبت زیاد خاک |
قارچ Pythium | · به کار بردن مالچ پلاستیکی
· ضدعفونی کردن تجهیزات کشاورزی · آبیاری متناسب |
قارچ Phytophthorathat | · تنظیم PH خاک در سطوح پایین
· اسپری محلول حاوی مس · استفاده نکردن از کودهای ازته به میزان زیاد |
قارچ ورتیسلیوم | · استفاده از واریتههایی که پسوند V و VF دارند
· اصلاح خاک · استفاده از مالچ پلاستیکی |
اقدامات مراقبتی نادرست
مسلماً همه شما عزیزان برای پرورش مطلوب گیاهان گوجه فرنگی مزرعهتان به دنبال انجام بهترین اقدامات مراقبتی هستید. در برخی موارد این حساسیتها دقیقاً علت قهوه ای شدن ساقه گوجه فرنگی میشوند. مواردی مانند آبیاری زیاد، در معرض نور خورشید نامناسب و میزان مواد غذایی نادرست میتوانند عوامل این عارضه باشند.
داشتن یک برنامه مراقبتی منظم و البته سازگار با نوع رقم کاشته شده تا حد قابل قبولی این دلیل ایجاد ساقههای قهوه ای گوجه فرنگی را خنثی میکند. با این حال اجتناب 100 درصدی از این عارضه هیچگاه برایتان امکانپذیر نخواهد شد.
نکات زیر میتواند به شما کمک کنند تا رفتارهای مراقبتی خود را اصلاح کنید. بدین ترتیب اختلالی در کار جریان یافتن و جذب آب، مواد غذایی یا انتقال آن برای ساقه پیش نمیآید. درنتیجه ساقه حالت عادی؛ یعنی ایستاده و سبز بودن خود را حفظ میکند.
- فراهم کردن یک تا 3 اینچ آب در هفته برای بوتهها
- آزمایش کردن خاک و اطمینان از کمبود مواد مورد نیاز گیاه به خصوص: کلسیم، پتاسیم، فسفر و ازت
- برقراری دمای بین 18 تا 24 درجه سانتی گراد در زمین باز یا گلخانه
- مراقبت در برابر اشعه خورشید مخصوصاً در روزهای گرم و طولانی تابستان
عارضههای باکتریایی
باکتریهای آسیبزا یکی از دلایل قهوه ای شدن ساقه گوجه فرنگی هستند. این پاتوژنها در هوا آزاد هستند بهطوریکه تمام اندامهای هوایی گیاه به خصوص ساقه در معرض حمله این باکتریها قرار میگیرند. باکتریهایی مانند Clavibacter michagensis subsp با ایجاد زخمهایی روی ساقه، تغییرات خود را شروع میکنند.
این باکتریها با ایجاد این شانکرها به ساقه نفوذ میکنند تا بتوانند عفونت خود را در این عضو حیاتی گیاه پخش کنند. با ادامه فعالیت این پاتوژنها، زخمها نیز بزرگ و بزرگتر میشوند. بهطوریکه نهتنها بخشهای بالایی ساقه؛ بلکه دورتادور ساقه را لکههای بزرگ قهوهای رنگ فرا میگیرند. در این حالت اگر به ساقه نگاه کنید؛ گویی یک خط قهوهای را میبینید.
قهوه ای شدن ساقه گوجه فرنگی روزهای اولیه نابودی گیاه را به شما نشان میدهد. به این علت که با تغییر رنگ این بخشها، پوسیدگی و نرم شدن آنها را نیز به همراه خواهد داشت. درنهایت با بیمار شدن ساقه که حکم تکیهگاه را برای گیاه دارد، مقاومت و توانایی لازم برای ایستادن از آن سلب میشود.
درنتیجه با افتادن ساقه، مرگ گیاهچه اتفاق خواهد افتاد. به همین دلیل بهتر است در روزهای اولیه ایجاد لکههای قهوهای رنگ روی ساقه، به فکر درمان و کنترل آن باشید.
سؤالات متداول
- چه رفتارهای مراقبتی میتوانند باعث قهوه ای شدن ساقه گوجه فرنگی شوند؟
آبیاری بیش از حد، در معرض نور خورشید زیاد و فراهم نشدن میزان مواد غذایی کافی
- چرا ساقههای قهوهای گوجهفرنگی عارضهای خطرناک هستند؟
قهوه ای شدن ساقه باعث ضعیف شدن گیاه و درنتیجه افتادن بوته و مرگ گیاهچه میشود.
- راهکارهای مؤثر در برابر قارچ ورتیسلیومی چیست؟
انتخاب واریتههایی از گوجه فرنگی که دارای پسوند V و VF هستند، اصلاح خاک که شامل میزان مواد مغذی، سطح زهکشی و دمای آن است.
سخن پایانی
فراهم کردن شرایط رشد مساعد و آگاهی از عوامل قهوه ای شدن ساقه گوجه فرنگی، شما را به هدف پرورش این گیاهان میرسانند. متأسفانه، اهمیتی ندارد که تا چه اندازه برای رشد آنها دقت به خرج دهید؛ برای عوامل این عارضه همیشه راهی وجود دارد. به همین دلیل شناخت آنها و اقدامات پیشگیرانه متناسب با آنها بهترین راهکار در برابر این بیماریها است.
نظری داده نشده