راهنمای زراعت و پرورش نشا بادمجان در گلخانه
پرورش نشا بادمجان در گلخانه به دلیل سازگاری بالای این محصول با آبوهوای بیشتر مناطق ایران یکی از منابع خوب درآمد و اشتغالزایی برای باغداران است. افزون بر آن، نشاکاری بادمجان تأثیر چشمگیری بر روی کاهش هزینهها و محدودیتهای موجود در منابع آبی خواهد داشت.
ازاینرو در ادامه این مقاله برای آشنایی بیشتر شما به توضیح مراحل کاشت و نحوه پرورش نشا بادمجان باکیفیت پرداختهایم تا شما نیز از مزیتهای پرورش نشا بادمجان در گلخانه خود بهره ببرید.
ویدیو: پرورش نشا بادمجان در گلخانه
بذر یا نشا آماده بادمجان
قبل از توضیح مراحل کاشت گیاه بادمجان، سؤالی که شاید اکثر باغداران در قدم اول داشته باشند این است که از چه روشی پرورش نشا بادمجان گلخانهای خود را شروع کنند؟ از طریق کاشت بذر و تولید نشا بادمجان یا خریداری نشا آماده بادمجان از سایر گلخانههای تولیدی؟
هر دو روش باغداران را به نتیجه نهایی؛ یعنی برداشت محصول بادمجان میرسانند. بااینحال مسیری که طی میشود، تفاوتهای بسیاری با یکدیگر خواهند داشت که در ادامه به آنها اشاره شده است.
اگر شخصاً قصد تولید نشا بادمجان را دارید، هزینه خرید بذر، نبود بذرهای هیبرید کافی و مناسب، مراقبت زیاد از بیماری و آفات، ایجاد شرایط مطلوب تا زمان جوانهزدن و مهمتر از همه صبر ازجمله مواردی هستند که برای تولید نشاها با آن مواجه میشوید.
این در حالی است که با تهیه نشا آماده این محصول از گلخانهای معتبر، علاوه بر برداشت پیش از موعد محصولات، از مقاومت آنها در برابر آفات و بیماریها و شرایط نامطلوب مطمئن هستید. همچنین میتوانید به راحتی شرایط محیطی مناسب را برای پرورش نشا بادمجان ایجاد و کنترل کنید. در انتها نیز از تازگی، طعم شیرین و سالم بودن محصولات نیز لذت خواهید برد.
چگونگی پرورش نشا بادمجان سالم در گلخانه
پیش از آغاز مراحل کاشت نشا بادمجان، بهتر است چندین مورد محیطی را درباره شرایط این دسته از صیفیجات بررسی کنید تا به نتیجه مطلوب دست یابید.
ازآنجاییکه بادمجان یک محصول فصل گرم است؛ بنابراین برای رشد به هوای گرم نیاز دارد و نمیتواند دمای یخبندان را تحمل کند. اگر نشا بادمجانها را قبل از اینکه دمای پایین در طول شب به طور مداوم بالای 50 درجه فارنهایت باشد، در خاک بکارید، از سرما رنج میبرند. درنتیجه ممکن است هرگز به ثمر ننشینند.
بهترین زمان کاشت بادمجان پس از آخرین تهدید سرمازدگی و در اواخر فصل بهار است. به طور کلی در پرورش نشا بادمجان، یک فصل رشد طولانی حدود 120 روز تا تولید میوه نیاز است؛ پس با توجه به شرایط آبوهوایی سازگار با آن، بهترین رشد نشا بادمجان در دمای 21 تا 29 درجه سانتیگراد اتفاق میافتد.
یکی دیگر از منابعی که در محیط پرورش نشا بادمجان نقش دارد، خاک است. بدیهی است که خاک حاصلخیز با میزان مواد معدنی کافی بهترین محیط برای رشد و تغذیه نشا بادمجان خواهد بود.
در انتخاب نوع خاک برای این نشا باید گفت که با توجه به زمان برداشت محصولی که در نظر دارید، نشاها میتوانند در خاکهای مختلفی ازجمله: خاک سبک شنی، سنگین رسی و خاک لوم شنی کاشته شوند. شرایط لازم دیگر خاک پرورش نشا بادمجان عبارتاند از:
- خاکی که PH بین 5.5 تا 7.5 دارد، بهترین است.
- زهکشی خوب
- میزان متناسب اسیدی یا قلیایی بودن (اگر مطمئن نیستید که خاک انتخابی قلیایی یا اسیدی است، میتوانید آزمایش خاک انجام دهید.)
- گرم بودن خاک قبل از کاشت. با افزودن یک لایه مالچ به خاک، به گرم شدن خاک قبل از کاشت نشا کمک میشود.
- لازم است که حدود 10 سانتیمتر از سطح فوقانی خاک به کمک کمپوست و کود مناسب، تقویت شده باشد.
- اعمال فسفر و پتاسیم در صورت نیاز (اضافه کردن این مواد به خاک باید طبق توصیههای آزمایش خاک انجام شده اعمال شود.)
به عنوان یکی از نکات کاشت نشا بادمجان باید بیان کرد که به دلیل آنکه پرورش نشا بادمجان به دورهای طولانی تا زمان برداشت محصول نیاز دارد، نمیتوان تمام مواد مغذی که نشا در طول این مدت به آن نیاز دارد را به خاک قبل از کاشت، اضافه کرد. به همین دلیل شرایط محیطی خاک پس از کاشت نیز باید با افزودن کودهای دیگر تأمین شود.
تهیه نشا بادمجان به چه صورت است؟
در کنار شرایط محیطی که بیان شد، از دیگر مراحلی که در پرورش نشا بادمجان تأثیرگذار است، خود نشاهای خریداری شده است. علاوه بر تهیه نشاهای آماده از یک گلخانه معتبر و مطمئن، در هنگام انتخاب آنها باید به موارد زیر توجه داشته باشید.
- هنگام خرید گیاهان، گیاهان محکم تا ارتفاع یک فوت را انتخاب کنید.
- بهترین نشاها آنهایی هستند که 4 برگ حقیقی و سالم دارند و همچنین جوانه گل نیز نداشته باشند.
- نشاها باید جوان باشند؛ زیرا تأخیر در انتقال آنها به گلخانه و کاشت میتواند محصولات باکیفیتی را به عمل نیاورد.
- حتماً از اینکه آیا نشاها تحتتأثیر شوک قرار گرفتهاند یا خیر مطمئن شوید. قرارگیری آنها در برابر شوک باعث میشود که مقاومت نشاها در برابر بیماری و شرایط نامطلوب در هنگام کاشت در محیط گلخانه بالاتر برود.
- ساقه آنها باید حداقل به اندازه عرض یک مداد باشد.
- برگها نیز باید در فاصله نزدیکی از ساقه قرار داشته باشند.
- نشاهایی که روی برگهایشان لکه دارند را نخرید؛ زیرا ممکن است عامل انتشار بیماری به گلخانه شما شوند.
کاشت نشا بادمجان چگونه انجام میشود؟
پس از تمام اصول کاشت نشا بادمجان که در مطالب قبلی به آنها اشاره شد؛ نوبت به انجام کاشتن آنها میرسد. محل پرورش نشا بادمجان در قسمتی از گلخانه باید انتخاب شود که حداقل 6 ساعت در روز نور خورشید مستقیم دریافت کنند؛ زیرا بادمجانها آفتاب کامل را ترجیح میدهند.
شروع کاشت و پرورش نشا بادمجان در خاک را در اواخر بعدازظهر یا در یک روز ابری و آرام انجام دهید. قبل از کاشت نشاها، آنها را آبیاری کنید. توجه داشته باشید در حد ایجاد رطوبت و حذف خشکی کفایت میکند و لازم به غرقابی کردن آنها نیست.
ازآنجاییکه نشاهای بادمجان برای رشد به فضای کافی نیاز دارند، هر نشا باید به فاصله 18 اینچ از یکدیگر در خاک قرار گیرند. در صورت کاشت ردیفی نیز فاصله مناسب برای هر ردیف 30 تا 36 اینچ خواهد بود.
در ادامه با استفاده از مالچ خاک را گرم و آماده کنید. بین نشاها را با چاقو برش دهید تا هر گیاه به راحتی با توپ ریشه متصل شود. با یک بیل دستی، سوراخهایی به اندازه کافی بزرگ و تقریباً به عمق 1 اینچ ایجاد کنید تا به راحتی توپ ریشه پیوند را دریافت کند. به دلیل استفاده از مالچ در حین کاشت، امکان آسیب دیدن ریشه کاهش مییابد.
در ادامه کار روی آنها را با نیم اینچ خاک بپوشانید و خاک اطراف ریشهها را محکم کنید. در پایان این مرحله محل کاشت را به خوبی آبیاری کنید تا خاک تهنشین شود.
از برقراری دمای مناسب برای پرورش نشاها در گلخانه مطمئن شوید. پس از کاشتن دما باید حدود 18 تا 21 درجه سانتیگراد در روز و 10 تا 18 درجه سانتیگراد در شب باشد. در غیر این صورت رشد کندتر و ضعیفتر انجام شود.
نحوه آبیاری نشاهای کاشته شده بادمجان
زمانی که سطح رطوبت خاک بالا باشد، محصول بادمجان تلخ میشود و عملکرد آن نیز کم میشود. همچنین سطوح پایین رطوبت میتواند باعث پوسیدگی نشاهای در حال رشد شود و آسیبپذیری محصول در برابر هوای گرم و تنش خشکی افزایش یابد. درنتیجه اگر خاک به صورت ثابت رطوبت داشته باشد، بهترین محصول باکیفیت تولید میشود.
تذکر: از آبیاری در بالای سر نشاها خودداری کنید. برگهایی که به صورت مداوم مرطوب باشند، بیشتر مستعد بیماری هستند. همچنین خاکی که روی برگها پاشیده میشود، میتواند حاوی بیماری باشد. در این صورت گیاه در مراحل اولیه رشد در خاک از بین میرود.
به عنوان یک نکته باید در نظر داشته باشید که میزان آبیاری در طول دوران پرورش نشا به خاک استفاده شده نیز بستگی دارد. به عنوان مثال: خاکهای بسیار شنی به آبیاری بیشتر نیاز دارند. این در حالی است که سرعت آبیاری خیلی سریع در خاکهای سنگینتر، رطوبت آن را به سرعت از بین میبرد. اینجاست که انتخاب خاک لوم شنی که حاصلخیزی متناسبی دارد، مزیتهای خود را نشان میدهد.
بهترین نوع نشا بادمجان
مدلهای نشا بادمجان متنوعی وجود دارد که بنا بر استفاده در کشور 3 نوع قلمی سیاه، آمریکایی معمولی و بادمجان پاکوتاه برای پرورش پیشنهاد میشود. هرکدام از این نوع نشاهای بادمجان خصوصیات مخصوص به خود را در هنگام رشد دارند. این در حالی است که شرایط و نحوه پرورش آنها تفاوت زیادی با یکدیگر ندارند؛ بنابراین میتوانید از هرکدام که تمایل دارید استفاده کنید.
گلخانه آوین با استفاده از روشهای تولید نشا بادمجان اصولی و متدهای بهروز در این حوزه، این فرصت را ایجاد کرده است که باغداران با هزینهای کمتر، در مقیاسی بیشتر و روشی مطمئن، محصولات بادمجان خود را پیش از موعد به بازار عرضه کنند و بفروشند. همچنین این مجموعه خدمات مشاوره پرورش نشا بادمجان را برای آن دسته از افرادی که برای اولین بار میخواهند کاشت و پرورش این محصول را از طریق نشا تجربه کنند، ارائه کرده است.
سخن پایانی
همانطور که متوجه شدید، بهرهوری بالا، ایجاد محصولاتی باکیفیت و یکدست، هزینه کمتر، تولید سریعتر و مدیریت بهتر ازجمله مزایایی است که در گرو انتخاب پرورش نشا بادمجان است. بااینحال آنچه که ریشه تمامی این خصوصیات را محکم میکند، انتخاب و خرید نشاهای باکیفیت و سالم از گلخانههای مطمئنی همانند گلخانه آوین است.
تمامی محصولات آوین:
سایر مقالات:
مشخصات نشا کاهو فرانسوی سبز |
مشخصات نشا کاهو فرانسوی قرمز |
آموزش کاشت انواع نشا کاهو |
پرورش نشا بامیه |
مشخصات انواع نشا کاهو |
نظری داده نشده